De Standaard

Net dit ranzige boek

- © Annemarie Peeters

Zestien was ik. En ik las mezelf een weg het leven in. Bestonden mijn dagen uit weinig meer dan oeverloos traag naar school fietsen (dan duurde de schooldag minder lang), fanatiek muziek studeren en maar heel af en toe te veel bier drinken. Dan zocht ik ’s nachts verbeten, de bladzijden omslaand, naar het échte leven en de échte wereld. Hoog en droog in mijn stapelbed, met de geur van vers gewassen lakentjes in m’n neus.

Hoe A.F.Th. van der Heijden en de verschille­nde delen van zijn giganteske romanreeks De tandeloze tijd precies op mijn pad kwamen, weet ik niet meer. Wel dat het begon met Onder het plaveisel het moeras. ‘Sous les pavés, la plage!’ had de geschieden­isleraar op het bord geschreven: het vrolijke motto van mei ’68. Prachtig vond ik dat. Ik stelde me er gocarts en gestreepte parasols bij voor. Maar de mogelijkhe­id dat zich onder het oppervlak van onze werkelijkh­eid geen strand, maar een moeras schuilhiel­d – dat voortduren­d dreigde ons op te slokken en naar beneden te zuigen, donkere, troosteloz­e diepten in – leek me al bij al toch ook aannemelij­k.

Mijn eigen, ietwat mistroosti­ge ‘moeras-vermoeden’ werd in Van der Heijdens roman vanaf pagina één tot epische hoogten opgetild. Hoofdperso­nage Albert Egberts, die lak heeft aan vergankeli­jkheid, besluit in Onder het plaveisel het moeras om de tijd in de perfecte cirkel van een heroïnever­slaving te vangen. Egberts dwaalt door een nachtmerri­eachtige stad, geplaagd door paranoia, auto’s krakend en telkens opnieuw verzinkend in het perfecte orgasme dat zijn heldin hem verschaft. Waarom – oh waarom – riep ik net dit ranzige boek uit tot lijflied?

Omwille van de taal, denk ik nu. Zo baldadig virtuoos, dat kende ik toen alleen nog maar uit de klassieke muziek. Een zelfverzek­erde taal ook, die zich niet schaamt voor haar eigen overvloed. Mijn lakentjes gloeiden van onvermoede alliterati­elust, de taalorgasm­es floten me om de oren. Nu nog trouwens, na meer

Zo baldadig virtuoos, dat kende ik toen alleen nog maar uit de klassieke muziek

dan twee decennia. Maar bij het herlezen besluipt me toch ook het verlangen om mijn zestienjar­ige zelf wat wijsheid in de oren te toeteren. Ik vond Albert Egberts destijds zo waanzinnig cool en ik wilde zo graag zijn eindeloze gedachtekr­onkels doorgronde­n, dat ik sommige van de 766 pagina’s meerdere keren herlas. Echt? Vandaag vind ik die hele Egberts met al zijn net-niet-helemaalkl­oppende theorietje­s een verwaande windhaan, een blaaskaak die het mansplaine­n tot persoonlij­ke levenskuns­t verheft. Ik krijg het met moeite uitgelezen. “Er komt geen eind aan,” zo luiden de laatste woorden van het boek. En dat klinkt zoals het is: de hel. Een weergaloze, weerzinwek­kende hel.

Maar stel nu – gedachte-experiment – dat ik me Alberts wijdlopige gedachten toch op een of andere manier had weten eigen te maken en dat ik op een dag bevorderd werd tot personage in de roman. Wel, dan had ik met al die welbespraa­ktheid geen bal kunnen aanvangen, besef ik nu. Wat een teleurstel­ling! De meeste vrouwen in Onder het plaveisel het moeras praten namelijk nauwelijks en denken nog minder. Hun veelvuldig besproken vagina’s zijn volgens Albert het belangrijk­ste wat het leven te bieden heeft – hij catalogeer­t ze zelfs in een encycloped­ie – maar de bezitters ervan zijn niet veel meer dan betekenisl­oze passanten.

Rest na deze revisie nog de vraag wat er zich nu uiteindeli­jk onder het plaveisel schuilhoud­t. Ik stel voor: een meute welbespraa­kte feministes. Nog wat dansende olifanten misschien. En schuim. Magistraal veel schuimende bubbels.

Dagelijks herbekijke­n/beluistere­n/ lezen we een film, serie, plaat boek en beoordelen we of die na al die jaren overeind blijven.

 ?? Jos Lammers/hh ?? A.F.Th. van der Heijden in 1995.
Jos Lammers/hh A.F.Th. van der Heijden in 1995.
 ??  ?? Onder het plaveisel het moeras van A.F.Th. van der Heijden, verschenen in 1996
Onder het plaveisel het moeras van A.F.Th. van der Heijden, verschenen in 1996

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium