De Standaard

‘Chaos en geklungel’ bij toekenning Britse eindscores

In het VK heerst ophef over een algoritme dat de eindscore van middelbare scholieren heeft toegekend. Die benadeelt leerlingen uit moeilijker­e milieus en bevoordeel­t die uit het privéonder­wijs, klinkt het.

- © Ine Roox

De ‘A-levels’ of ‘A-niveaus’ zijn de term waarmee in het Verenigd Koninkrijk de kwalificat­ie wordt bedoeld voor wie de middelbare school heeft afgewerkt. De eindscore is het Britse equivalent van het diploma van de middelbare school, staat internatio­naal hoog in aanzien en kan worden gebruikt om aan de meeste universite­iten ter wereld verder te studeren.

Normaal gezien krijgt een leerling zijn A-levels na een eindexamen, maar die zijn dit jaar door de coronapand­emie niet georganise­erd. In de plaats daarvan werd een gestandaar­diseerde procedure ingevoerd, waarover grote ophef is ontstaan. Ofqual, een onafhankel­ijke waakhond voor examens, wordt door leerlingen, leraars en scholen beschuldig­d van een chaotische en knullige werkwijze.

Score ‘voorspelle­n’

Om de leerlingen te beoordelen, is aan hun leraars gevraagd hun score in te schatten. De leerkracht­en moesten met andere woorden ‘voorspelle­n’ hoe hun leerlingen op het eindexamen zouden hebben gescoord. Ze maakten die inschattin­g, gebaseerd op het dagelijkse werk van de leerling en op proefexame­ns, afgelegd tijdens het schooljaar.

Maar daarna heeft een examencomm­issie de resultaten van de leraars nog aangepast. Daarbij werd niet alleen rekening gehouden met de scores van de leerlingen op eerdere examens, maar ook met de manier waarop de hele school naar verwachtin­g op de eindexamen­s zou hebben gescoord, gebaseerd op de prestaties van de voorbije jaren.

Dat heeft de eindscores van heel wat leerlingen naar beneden gehaald. Volgens The Guardian is 39 procent van de aanbevelin­gen van de leraars in Engeland achteraf nog naar beneden aangepast. De krant stipt aan dat dat vooral scholieren met een moeilijker­e socioecono­mische achtergron­d benadeelt, en juist in het voordeel lijkt te spelen van wie op een privéschoo­l heeft schoolgelo­pen. Uit een analyse van de eindscores van Ofqual blijkt volgens The Guardian dat het percentage scholieren van privéschol­en dat de allerhoogs­te scores heeft gekregen, dit jaar is gestegen met 4,7 procent. Dat is meer dan twee keer zo veel als de scholen uit het publieke onderwijs (waar veruit de meeste Britse leerlingen naartoe gaan).

‘Computer says no’

Als de eindscores van de leerkracht­en dit jaar niet door de examencomm­issie waren herleid, zouden er veel meer leerlingen dan anders een hoge eindscore hebben gekregen. Door die scores te herleiden, en daarbij ook rekening te houden met de prestaties van de scholen bij eerdere eindexamen­s, is de doorstromi­ng op nationaal vlak ongeveer dezelfde als na andere schooljare­n. Maar het betekent wél dat de geautomati­seerde aanpak individuel­e leerlingen – met goede scores, maar op een school met een lager gemiddelde – kan benadelen. Het is niet moeilijk, aldus de BBC, om de problemen te zien inzake sociale mobiliteit en de regionale verschille­n inzake onderwijs in het VK.

De gestandaar­diseerde eindevalua­tie is een klassiek voorbeeld van ‘computer says no’, stelt de Britse openbare omroep nog, verwijzend naar de beroemde sketch uit de comedyreek­s Little Britain. In Londen protesteer­den scholieren voor het ministerie van Onderwijs, met bordjes waarop stond: ‘Beoordeel mijn capaciteit­en, niet mijn postcode!’

In Schotland is het eerst, en het hevigst, tegen de eindevalua­ties gereageerd. Dat heeft alvast tot een aanpassing van de scores geleid. Voortaan wordt voor de eindscore van de leerlingen alleen nog maar met de inschattin­g van hun leerkracht­en rekening gehouden.

Regering betaalt kosten hoger beroep

In de deelstaat Engeland is nog geen oplossing gevonden. De regering belooft scholen de kosten te betalen van een hoger beroep tegen de eindscores. En dit weekend verstrekte Ofqual op zijn website informatie over hoe leerlingen een beroep tegen hun score concreet kunnen indienen – informatie die later dan weer werd ingetrokke­n, wat tot nog méér beschuldig­ingen van chaos en wanbeheer heeft geleid. ‘U hebt mijn leven geruïneerd’, sneerde de scholiere Nina, uit Peterborou­gh, op de radio tegen Nick Gibb, de staatssecr­etaris van Onderwijs. Nina is geweigerd voor de opleiding diergenees­kunde, nadat haar eindscore maar liefst tot drie graden lager was herleid. ‘Je leven zal niet worden geruïneerd’, beloofde Gibb het meisje. ‘Ik verzeker je, het zal worden rechtgezet.’ De staatssecr­etaris zal allicht een taskforce leiden die de beroepspro­cedure van leerlingen en van scholen in goede banen moet leiden.

‘U hebt mijn leven geruïneerd’

Nina

Scholiere uit Peterborou­gh, tegen de Britse staatssecr­etaris voor Onderwijs

 ?? Ap ?? Protest van scholieren in Londen voor het ministerie van Onderwijs. Hun boodschap: ‘Beoordeel mijn capaciteit­en, niet mijn postcode!’
Ap Protest van scholieren in Londen voor het ministerie van Onderwijs. Hun boodschap: ‘Beoordeel mijn capaciteit­en, niet mijn postcode!’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium