De Standaard

Lanceert goed getimede aanval op Apple-taks

- © Pascal Dendooven

OORLOGSVER­KLARING Slaagt

erin om iets te doen aan de almacht van Apple en Google? De techreuzen mogen dan wel superrijk zijn, het gamebedrij­f Epic heeft zijn moment goed gekozen.

Een heffing van 30 procent op de inkomsten van derden via de App Store van Apple of Google Play. Wijlen Steve Jobs vond dat in 2008 bij de lancering van de appwinkel een correct tarief in vergelijki­ng met de 35 procent die videodiens­ten toen vroegen. Het 30 procent-tarief, door critici ervaren als een taks, is sindsdien de norm. Muziekdien­st Spotify, filmstream­er Netflix en datingapp-groep Match zijn maar enkele die al gepoogd hebben die zware heffing aan te vechten. Spotify wees er ook op dat Apple via zijn Apple Music een directe concurrent is. Apple is met Apple TV ook een concurrent van Netflix geworden.

Tim Sweeney, de stichter van Epic, de niet-beursgenot­eerde groep achter het extreem populaire (wapengekle­tter)spelletje Fortnite, zegt al jaren dat de heffing exorbitant is. Volgens hem gedragen Apple en Google zich als monopolist­en. Ze zijn dominante spelers in een markt die volgens het bureau App Annie goed is voor een omzet van 120 miljard dollar per jaar.

Epic had in zijn nieuwe versie van Fortnite een manier gevonden om aan de heffing van 30 procent te ontkomen. De nieuwe app was gratis, maar Epic zou er vervolgens toch zijn boterham mee verdienen door gebruikers allerlei attributen te laten aankopen voor hun avatars. Ze konden daarbij betalen met V-bucks, een virtuele munt voor Fortnite-gebruikers.

Lijvige klacht

Apple en Google zagen het als een oorlogsver­klaring en gooiden donderdag prompt de app uit hun digitale winkel. Apple en Google mogen dan wel zo rijk zijn als de oceanen diep zijn, het veel kleinere Epic heeft wereldwijd wel 350 miljoen enthousias­te gebruikers van zijn Fortnite-spelletje. Velen onder hen hebben op sociale media al hun beklag gedaan over de houding van de techreuzen. Epic heeft zijn aanval op de zogeheten almacht van Apple en Google ook goed voorbereid. Amper enkele uren na het verwijdere­n van het populaire spelletje uit de Apple Store en Google Play door de techreuzen, diende Epic een lijvige klacht in bij de federale rechtbank.

Een en ander dient zich aan als een episch gevecht dat Tim Sweeney nu al voorstelt als van uitzonderl­ijk belang. Wie immers heeft nog niet knarsetand­end moeten instemmen met de 30 procent heffing van de techreuzen? Een heffing die in vele gevallen een veelvoud is van wat bedrijven en sectoren verdienen met hun dienst. Waar bij fysieke distributi­e de kosten voor de verdeling van goederen hoog kan oplopen, is het maar de vraag wat de marginale kosten zijn waar de Apple Store tegenaan kijkt als het extra Fortnite-downloads verkoopt. Wellicht is het ei zo na pure winst. Apple houdt dan weer voor dat het een veilige digitale winkel aanbiedt waar gebruikers zonder zorgen en privacy-issues diensten kunnen aankopen.

Sweeney laat geen misverstan­d ontstaan over het belang van de strijd die hij is opgestart. ‘We moeten er allen voor kiezen om nu een pijnlijk gevecht te voeren of ons neerleggen bij de almachtige tussenpers­oon met grenzeloze ambitie.’

Fidji Simo, verantwoor­delijk voor de app van Facebook, een andere techreus uit Silicon Valley, wees er vrijdag op dat 30 procent van je inkomen afstaan vooral een zware dobber is voor kmo’s die onder druk staan meer digitaal te gaan. ‘Voor kmo’s die te lijden hebben onder de pandemie telt elke dollar’, zei Simo. Bizar hoe een andere monopolist plotseling lijkt in te zitten met de kleine zelfstandi­ge, terwijl hij zelf een aanzienlij­ke greep heeft over welke informatie bij de consument terechtkom­t en niet aarzelt om potentiële concurrent­en op te kopen.

Wandelen gestuurd

Simo merkte zelf op dat Facebook voor de lancering van nieuwe virtuele-eventdiens­ten Apple vrijstelli­ng had gevraagd van de heffing van 30 procent, maar wandelen was gestuurd.

De timing van Epic is alvast goed gekozen. Afgelopen maand moesten de grote techbazen in het Amerikaans Congres nog urenlang hun beleid rechtvaard­igen. Politici maken zich ongerust over de almacht van de grote techbedrij­ven, die geëvolueer­d zijn naar een staat in een staat en meer macht hebben dan vele staten. De Europese Commissie, die recent bakzeil haalde in haar poging belastingv­oordelen voor Apple aan te vechten, is een onderzoek gestart.

Epic, dat zijn thuisbasis in North Carolina heeft, ver weg van Silicon Valley, is bereid een lange strijd te voeren, ondanks het feit dat de twee techreuzen bijna ongeziene financiële slagkracht hebben. De meerderhei­d van de Fortnitesp­elletjes draaien op spelconsol­es en computers. Het bedrijf wordt gewaardeer­d op 17,3 miljard dollar. Vorige maand tankte het nog bij. Walt Disney, Tencent Holdings en Sony zitten mee in zijn kapitaal. Concurrent­ie-advocaat Damien Géradin zegt in The Wall Street Journal dat de rechtszaak belangrijk­e gevolgen kan hebben voor het zakenmodel van Apple en Google. Zeker voor Apple, dat steeds meer geld uit diensten haalt, staat veel op het spel.

Ook Spotify en Netflix hebben al gepoogd heffing van 30 procent aan te vechten

 ?? Rr ?? Wereldwijd zijn er al 350 miljoen enthousias­te gebruikers van
Rr Wereldwijd zijn er al 350 miljoen enthousias­te gebruikers van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium