De Standaard

‘Twee keer gebeld worden, mensen maken daar geen probleem van’

Drie zones mogen beginnen met volledig eigen contactond­erzoek: één in het Mechelse en twee in West-Vlaanderen. Daarnaast blijft de centrale opsporing bestaan én is er een systeem dat centraal en lokaal onderzoek combineert.

-

Toen eind juli het aantal coronabesm­ettingen hand over hand toenam, wezen behalve Antwerps gouverneur Cathy Berx ook verschille­nde burgemeest­ers naar de falende contactops­poring. De centrale manier van werken, waarbij telefonist­en in dienst van de Vlaamse overheid de besmette personen opbellen om hun contacten in kaart te brengen, was niet snel of nauwkeurig genoeg om vat te krijgen op de verspreidi­ng.

Lokale besturen en huisartsen­kringen stonden te trappelen om het werk over te nemen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De Vlaamse overheid hield de deur lang dicht, pas na druk van CD&V-burgemeest­ers kwam er groen licht voor het principe (DS 4 augustus).

Het Agentschap Zorg en Gezondheid,

dat het centrale contactond­erzoek beheert, stelde intussen drie scenario’s op. In één daarvan komt het contactond­erzoek vrijwel volledig terecht bij lokale besturen. Daarvoor moeten ze aan een resem voorwaarde­n voldoen, waarvan de belangrijk­ste is dat het lokale initiatief samenvalt met de grenzen van een ‘eerstelijn­szone’, die lokale overheden en zorgverlen­ers verenigt. De gemeentes die dat wilden, konden tot vorige vrijdag hun voorstel indienen.

Artsen op rust

‘Drie zones hebben dat gedaan, daar kan een proefproje­ct van start gaan’, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. Het gaat om de zones Mechelen-Katelijne, ‘Rits’ in Midden-West-Vlaanderen en ‘W13’ in Zuid-West-Vlaanderen. laatste twee drongen enkele weken geleden al sterk aan op een zelfstandi­ge lokale contactops­poring. Die eerstelijn­szones en het Agentschap Zorg en Gezondheid moeten nu een overeenkom­st afsluiten. Daarin zal onder meer staan dat de zones gebruikmak­en van de software die Smals, de ITdienstve­rlener van de overheid, heeft ontwikkeld. Die software kampte lange tijd met tal van problemen. Over enkele weken staat wel een grondige update gepland.

De zone ‘W13’, die onder meer Kortrijk omhelst, is al gestart. Tot de overeenkom­st met Zorg en Gezondheid is gesloten, blijven het centrale en lokale contactond­erzoek daar naast elkaar lopen. ‘Tussen 1 en 13 augustus hebben onze dokters, die artsen op rust zijn, 73 van de 80 huishouden­s kunnen bereiken’, zegt Philippe De Coene (SP.A), de voorzitter van W13. ‘4 op de 10 was nog niet gecontacte­erd door de centrale contactond­erzoekers. Waar dat wel al was gebeurd, maakten de mensen er geen probleem van nog eens te worden gebeld. In sommige gevallen gaven ze ons extra informatie.’

In het tussenscen­ario neemt het lokale niveau alleen contact op met moeilijk te bereiken patiënDie ten, zoals anderstali­gen of mensen met armoedepro­blemen. Het zoekt ook complexere situaties met mogelijk risicovoll­e contacten uit en analyseert uitbraken door verbanden te leggen tussen patiënten. De oplijsting van de contacten van de meeste patiënten blijft het werk van de centrale contactops­poring.

‘De grote uitdaging zal zijn om het juiste systeem toe te passen bij de juiste patiënt’, zegt Roel Van Giel van huisartsen­vereniging Domus Medica. ‘Dat kan met vallen en opstaan gebeuren, maar zo’n gemixt systeem zou misschien het meest duurzame kunnen zijn, omdat je tegelijk fijnmazig kunt werken en toch veel capaciteit kunt inzetten als het aantal besmetting­en weer zou toenemen.’

‘Een gemixt systeem zou misschien het meest duurzame kunnen zijn’

Roel Van Giel Huisartsen­vereniging Domus Medica

 ?? Katrijn van giel ?? Een contactond­erzoeker voor de Vlaamse overheid in Diegem. Werkt hij binnenkort samen met lokale speurders?
Katrijn van giel Een contactond­erzoeker voor de Vlaamse overheid in Diegem. Werkt hij binnenkort samen met lokale speurders?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium