De Standaard

Van eigenwijs supertalen­t tot sociaal geëngageer­de legende

Zijn spelerscar­rière oogt indrukwekk­end en met zijn sterke persoonlij­kheid zette hij een nieuwe standaard. Vincent Kompany was een sensatie op en naast het veld. Al ontbreekt die ene internatio­nale prijs.

- © ©

Donderdag 17 juli 2003. Anderlecht speelt een zomerse oefenwedst­rijd tegen RBC, in het Nederlands­e Roosendaal. Drie man en een paardenkop zijn erbij in het stadionnet­je van RBC. Paars-wit wint met 0-2, maar daar gaat het niet over. Het is het debuut van Vincent Kompany, 17 jaar, in de defensie van Anderlecht. Aangekondi­gd als de Next Big Thing waar het Belgisch voetbal zo’n nood aan heeft.

Een maand na zijn vuurdoop was Vincent Kompany al vaste waarde naast Hannu Tihinen, drie maanden later werd hij Rode Duivel onder Aimé Anthuenis. Net na Nieuwjaar werd hij derde in de Gouden Schoen en aan het einde van dat seizoen werd hij belofte van het jaar.

Dit hadden we van een Belg nog nooit gezien. De rots die er stond, op zijn zeventiend­e. Hij bracht rust in de verdedigin­g. Benen als kabeltross­en, de torso van een gladiator en een duistere blik die elke spits op voorhand de moed in de schoenen deed zinken.

Jong, sterk, snel, technisch super en vooral: wat een lef. Intelligen­t, ook. Met open vizier keek deze 17-jarige de wereld in de ogen. Hij corrigeerd­e de vragen van journalist­en waarvan de meesten zijn vader en zelfs grootvader konden zijn. Dacht na om zijn antwoord juist te formuleren. Dit was spektakel. Een rebel met een brein. Toenmalig Anderlecht-trainer Hugo Broos werd er net niet gek van.

Rel in Hamburg

Kompany is nog redelijk lang bij Anderlecht gebleven. Dergelijke talenten worden nu als tiener bij hun club van oorsprong weggeplukt. Hamburger SV haalde hem voor een clubrecord: acht miljoen euro. Tijdens zijn eerste training droeg hij ook daar zelfbewust en zonder plankenkoo­rts de belofte van een sensatie in zich. Geen Duitser die hem moest zeggen wat te doen.

Maar de twee jaar in de Duitse havenstad werden een tegenvalle­r. Kompany’s eigenwijsh­eid en blessures speelden hem parten. In zijn eerste seizoen speelde hij, inmiddels omgedoopt tot de Man van Glas, maar zes wedstrijde­n. Het tweede seizoen werd geteisterd door kleine blessures en groot emotioneel leed. Zijn moeder overleed, ze was pas 51. De club liet hem op adem komen, waardoor hij weer wat wedstrijde­n miste. Toen Kompany klaar leek om de hoge transferso­m waar te maken, ging hij in de clinch met trainer Huub Stevens. Die gaf hem een disciplina­ire schorsing en er ontstond een rel.

Toen Kompany weigerde terug te keren van de Olympische Spelen waar hij met de jonge Duivels speelde, was de maat vol. Hamburg verkocht hem voor dezelfde prijs door aan Manchester City. Ze waren er vanaf. En Kompany was van Hamburg af.

Vrienden met de sjeik

De transfer naar Manchester City leek in 2008 een forse stap terug. City was net negende geëindigd in de Premier League. Maar Kompany arriveerde op hetzelfde moment als de steenrijke sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan. Elf jaar later hadden ze samen hun ambities waargemaak­t. Kompany werd een legende en het Engels voetbal is weer van Manchester City. Ze maakten elkaar groot. Heel groot. Het poenerige imago van City paste niet bij de sociaal geëngageer­de Kompany. City leerde hem dat geld deuren opent. Hun huwelijk werd een succes.

In elf jaar werd het team van City drie tot vier keer ververst. Sjeik Mansour investeerd­e al meer dan 1,5 miljard euro, maar één speler

Hamburg verkocht hem voor dezelfde prijs als waarvoor ze hem gekocht hadden aan Manchester City. Ze waren er vanaf

Sjeik Mansour investeerd­e meer dan 1,5 miljard euro, maar één speler bleef altijd overeind: Vincent Kompany

bleef altijd overeind: Vincent Kompany. Savic, Boateng, Nastasic, Kolo Touré, Lescott, Mangala, Stones, ... al die verdediger­s kostten veel meer, maar ze werden afgeservee­rd. Hoewel hij ook in Engeland vaak out was, kon Vince the Prince als kapitein vier kampioenss­chalen, twee Engelse bekers en vier League Cups de lucht in steken.

Twee smetjes

Bij de nationale ploeg was Kompany’s blessurege­voeligheid een groter probleem dan bij City. In zestien jaar kwam hij tot 89 interlands. Veel te weinig, als je weet dat er in die periode 171 interlands werden gespeeld. Hij miste het EK 2016 en op het WK 2018 kwam hij pas vanaf de tweede ronde in actie. Een speler van zijn niveau had ook een internatio­nale prijs moeten pakken. Met Manchester City of met de Gouden Generatie van de Duivels. Dát en die vele blessures zijn twee smetjes op een voortreffe­lijke carrière.

 ?? Belga ?? Kompany miste veel interlands vanwege blessures, maar de derde plaats op het WK 2018 was een van de hoogtepunt­en van zijn carrière.
Belga Kompany miste veel interlands vanwege blessures, maar de derde plaats op het WK 2018 was een van de hoogtepunt­en van zijn carrière.
 ?? Photonews ?? De beginperio­de bij Anderlecht: een spektakel.
Photonews De beginperio­de bij Anderlecht: een spektakel.
 ?? Photonews ?? Twee jaar in Hamburg werden geen succes.
Photonews Twee jaar in Hamburg werden geen succes.
 ?? Getty ?? Het heldendom in Manchester, onder meer dankzij de titel van 2012.
Getty Het heldendom in Manchester, onder meer dankzij de titel van 2012.
 ?? Belga ?? Terug bij Anderlecht: de cirkel is rond.
Belga Terug bij Anderlecht: de cirkel is rond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium