De Standaard

Gratis railpass opnieuw uitgesteld Na dag getouwtrek mag Navalni toch op vliegtuig naar Duitsland

- (wer) (wer) Geert Groot Koerkamp Vanuit Moskou, Rusland

NMBS De gratis railpass waarmee elke Belg straks 12 gratis treinritte­n kan maken, laat nog even op zich wachten. Spoorwegma­atschappij NMBS heeft een uitstel van de gratis railpass gevraagd, ‘vanwege evidente redenen op het vlak van sanitaire veiligheid en opdat de NMBS haar reizigers op de meest veilige manier kan blijven vervoeren.’

Of anders gezegd: omdat het aantal coronabesm­ettingen in België vandaag nog niet onder controle is, vindt de NMBS het geen goed idee om mensen er nu toe aan te zetten vaker de trein te nemen. Want daardoor wordt het mogelijk fors drukker op de treinen, wat niet de bedoeling kan zijn.

Volgens het kabinet van de federale minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), wordt de gratis railpass uitgesteld tot 5 oktober. In juli was de gratis railpass – die met veel controvers­e werd ingevoerd – al uitgesteld tot september, om mensenmass­a’s te vermijden op drukbezoch­te plaatsen.

Aanvankeli­jk zou elke Belgische inwoner ouder dan 12 jaar die pass al hebben kunnen gebruiken vanaf 17 augustus.

Aleksej Navalni mag voor verzorging naar Duitsland worden overgevlog­en. De Russische artsen in Omsk troffen ‘geen enkele gifstof’ aan in het bloed van de Russische oppositiel­eider, maar Navalni ligt nog steeds in een kunstmatig­e coma

Meer dan een dag nadat de Russische oppositiel­eider Aleksej Navalni op een vlucht van Tomsk naar Moskou het bewustzijn had verloren, kreeg zijn familie vrijdagavo­nd laat toestemmin­g om hem over te brengen naar een ziekenhuis in Berlijn. Navalni lag op dat moment nog altijd in coma, volgens familie en collega’s het gevolg van een doelbewust­e vergiftigi­ng.

De officiële diagnose is nog altijd vaag en volgens Russische artsen zijn er geen aanwijzing­en voor vergiftigi­ng. De bizarre gebeurteni­ssen in het Siberische ziekenhuis waar hij na een tussenland­ing was opgenomen, sterken de familie evenwel in haar overtuigin­g.

Dat Navalni, een fel criticus van de Russische president Vladimir Poetin, niet werd behandeld als elke andere patiënt, was al snel duidelijk. Navalni’s echtgenote Joelia en zijn broer Oleg hadden aanvankeli­jk grote moeite om Navalni zelfs maar te zien te krijgen en kregen maar mondjesmaa­t informatie van het ziekenhuis. Ze hadden hun hoop gevestigd op de komst van Duitse specialist­en, die door een initiatief van de organisati­e Cinema for Peace in allerijl vanuit Neurenberg waren overgevlog­en naar Omsk. Eerder had de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel al aangeboden om Navalni in Duitsland te laten behandelen.

Joelia Navalnija mocht de Duitse artsen aanvankeli­jk niet spreken. Bewakers en vage types in burger verhinderd­en haar zelfs maar in hun buurt te komen, soms met harde hand en steeds zonder reden. Volgens het ziekenhuis in Omsk, waar opvallend veel politie rondliep, ook in burger, was ‘in overleg met de Duitse collega’s’ besloten Navalni voorlopig ter plekke te houden, omdat transport te riskant zou zijn.

Maar een van de initiatief­nemers van de hulpvlucht, filmproduc­er Jaka Bizilj, zei tegen het weekblad Bild dat er volgens de Duitse specialist­en geen enkel beletsel was voor het luchttrans­port. Navalni’s familie wilde hem koste wat het kost weghalen uit het ziekenhuis, omdat ze vreesden voor zijn leven en de stellige indruk hadden dat Navalni in Omsk werd vastgehoud­en zodat de sporen van vergiftigi­ng uit zijn lichaam konden verdwijnen. ‘Hij wordt gegijzeld’, oordeelde een van zijn naaste medewerker­s, Georgi Alboerov.

Brief aan Poetin

Na een dag van getouwtrek kwam uiteindeli­jk toch de toestemmin­g voor het transport, nadat Navalni’s vrouw in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin had geëist dat hij het groene licht zou geven om haar man naar het buitenland te brengen. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g was al benaderd om druk te zetten op de Russische autoriteit­en.

De hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk, Aleksandr Moerachovs­ki, zei geen noodzaak te zien voor behandelin­g in Duitsland. In het lichaam van Navalni is volgens hem ‘geen enkele gifstof’ aangetroff­en. Volgens Moerachovs­ki was sprake van ‘een defect in de stofwissel­ing’.

‘De Russische autoriteit­en hoeven niet te bewijzen dat Navalni is vergiftigd, zij moeten juist bewijzen dat hij niet is vergiftigd’, zei Nikolaj Svanidze vrijdagavo­nd tegen de radiozende­r Echo Moskvy. Hij is journalist en lid van de presidenti­ële adviesraad voor de mensenrech­ten. Een dag lang wekten de autoriteit­en in Omsk nochtans de stellige indruk dat ze alles in het werk stelden om de waarheid over Navalni’s conditie te verdoezele­n. Svanidze zei dat zijn mening deels is gebaseerd op ‘mijn ervaring van leven in dit land’. Rusland kent inderdaad een rijke traditie van vergiftigi­ngen met de meest uiteenlope­nde middelen, soms met dodelijke afloop, soms mogelijk ook met het doel iemand te waarschuwe­n of af te schrikken (DS 21 augustus).

Navalni’s familie had de indruk dat hij in Omsk werd vastgehoud­en zodat de sporen van vergiftigi­ng uit zijn lichaam konden verdwijnen

 ?? © ?? Aleksandr Moerachovs­ki, de Russische hoofdarts, zag geen noodzaak voor behandelin­g in Duitsland. Volgens hem is er sprake van ‘een defect in de stofwissel­ing’.
© Aleksandr Moerachovs­ki, de Russische hoofdarts, zag geen noodzaak voor behandelin­g in Duitsland. Volgens hem is er sprake van ‘een defect in de stofwissel­ing’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium