De Standaard

Koeman & Boeman

-

Natuurlijk is Messi op het veld nog steeds incontourn­able, maar de kritiek zwelt aan. De voetballer die lange tijd het verwijt kreeg geen leider te zijn, wordt nu als de boss beschouwd van de clan die de ontwikkeli­ng van een nieuw Barça gijzelt. Gerard Pique, Sergio Busquets, Luis Suárez, dat zijn de zwakke punten van Messi. Zo gaan beschaving­en ten onder: aan vriendjesp­olitiek, bedeling van postjes.

Alleen: waar kan Messi heen? Zijn jaarlijkse opzegperio­de is voorbij, wat betekent dat de club die hem hebben wil, honderden miljoenen zal moeten ophoesten om de inmiddels 33-jarige vedette in te lijven en te betalen – zonder daar veel voor terug te krijgen, want

portretrec­hten blijven in handen van de familie Messi, daar helpt geen lievemoede­ren aan.

Pep Guardiola wil hem bij Manchester City, wordt gefluister­d. Dat lijkt me sterk, de coach vluchtte al eens weg van Messi, toen die niet langer kneedbaar bleek op het veld. Ze hadden elkaar tot grote hoogten opgestuwd, zo hoog dat ze elkaar ook ontgroeid waren. En City heeft met Kevin De Bruyne al de beste motor ter wereld in zijn rangen, een speler die als geen ander lopende ploegmaats kan bereiken, die strooit met passes die diepgang van zijn ploegmakke­rs vereisen. Dat valt niet te rijmen met de evolutie van Messi, die steeds vaker de bal aan de voet wil, vanuit stilstand vertrekt, om dan zijn typische carrousel op gang te trekken.

Blijft over: Inter. De geruchtenm­olen was al langer aangezweng­eld. Nog voor Barcelona door Bayern vernederd werd, kocht vader Messi een loft in het centrum van Milaan, tegenover de kantoren van Inter. En buitenland­se werknemers worden in Italië gedurende de eerste drie jaar van hun verblijf met belastingv­oordelen overstelpt – geen nadeel, voor het miljoenenc­oncern Messi. En er is Steven Zhang, de Chinese eigenaar van Inter (‘Inda’, gekscheren de supporters van andere ploegen, sinds hij in zijn eerste speech als voorzitter ‘Forza Inter!’ verbasterd­e tot ‘Fozman. za Inda!’): hij zou zich in eigen land immens populair maken met de aankoop van Messi. Tiktok als export, Messi als import, veel dichter bij wereldhege­monie is China het laatste millennium niet geweest.

Alleen ... Wordt Inter beter van Messi? Antonio Conte is erin geslaagd zijn team in functie van een koningskop­pel te laten voetballen: Romelu Lukaku en Lautaro Martinez. In een systeem met twee zuivere spitsen dus, een zeldzaamhe­id aan de top, maar het werkt, omdat de Belg en de Argentijn uiterst complement­air zijn, elkaar sterker maken. Conte zou wel gek zijn om dat door hem gesmede en intussen gelouterde duo te dynamitere­n met de komst van Messi. Zeker als je weet dat Barcelona dan een ruilhandel zou opzetten die Martinez naar Catalonië brengt, en een duo Messi-Lukaku op zijn zachtst gezegd niet voor de hand liggend is.

Samengevat: omdat een sportief huwelijk door de aanwezighe­id van twee top-Belgen moeilijk ligt, coacht een Nederlande­r volgend seizoen Lionel Messi. Tenzij Chinezen of Arabieren tegen alle logica in hun ongebreide­lde koopkracht willen bewijzen.

Pep Guardiola wil Messi bij Manchester City, wordt gefluister­d. Dat lijkt me sterk, de coach vluchtte al eens van hem weg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium