De Standaard

De virtuele realiteit leeft op

VR-bril Oculus Quest weer populair dankzij corona

- ©

Ik sta op een soort doorzichti­g podium dat in de ruimte hangt. In elke hand heb ik een lichtsabel. Er vliegen blauwe en rode blokken op mij af, die ik met de sabels middendoor moet klieven op pompende muziek. Al snel merk ik dat de blokken zich in een strak ritme aandienen, zodat ik, sabels in de hand, eigenlijk een dansbewegi­ng opvoer. Geregeld moet ik diep door de knieën om een obstakel te ontwijken. Is het een spel? Is het een dans? Is het een fitnesstra­ining? Het is alle drie. Beat saber is een van de nieuwe toepassing­en die ervoor zorgen dat virtuele realiteit plots weer hip is – en misschien zelfs eindelijk toe is aan zijn grote doorbraak.

Corona heeft er natuurlijk veel mee te maken: in 2020 hangen we bijna volledig af van digitale technologi­e als we nog willen communicer­en met onze vrienden en samenwerke­n met onze collega’s. En dus heb ik voor een weekje de Oculus Quest in huis gehaald. De VR-bril die een groeiende groep mensen overtuigt om virtuele realiteit toch eens te proberen.

Vrij bewegen

Zodra ik Beat saber heb opgestart, weet ik wat ze bedoelen: dit is nieuw en anders. De Quest ziet er nochtans bijna hetzelfde uit als eerdere VR-brillen, zoals de oorspronke­lijke Oculus Rift uit 2016. Wat wel meteen opvalt, is dat er aan de Quest geen kabel hangt. Als je ’m op je hoofd zet, kun je dus vrij bewegen. Ja, zelfs zonder het risico dat je met je hoofd tegen een kast dreunt. In enkele seconden stel je de bril namelijk zo in dat hij precies weet welke ruimte in je kamer vrij is – de randen van die veilige zone worden zichtbaar wanneer je er in de buurt komt.

En de Oculus Quest kan ook een verbluffen­d kunstje: tik twee keer met je vinger tegen de bril en plots ben je weer terug in de ‘echte’ wereld. Die zie je dan weliswaar in zwart-wit, door de camera’s die vooraan in de Quest ingebouwd zitten. Het is een verschil van dag en nacht. Een van de grote frustratie­s met VR-brillen was namelijk dat de drager zich helemaal afsloot van de buitenwere­ld – de Oculus Rift of HTC Vive even van je hoofd halen, was een hele operatie. Met Oculus Quest kun je altijd ogenblikke­lijk terugkeren naar de realiteit. Je kunt ook steeds horen wat iemand je zegt, want er zit geen koptelefoo­n over je oren. Het geluid van de bril klinkt wel luid en vol.

In heel wat situaties kun je nu je handen gebruiken in plaats van controller­s. Daardoor voelt VR veel natuurlijk­er, veel vrijer, en veel minder als iets voor nerds

Een nadeel is dat je het wel warm kunt krijgen onder die bril, en hij is ook behoorlijk zwaar. Je vergeet dus nooit dat je ’m aan hebt.

Weg met die groepsless­en Nog een nieuw trucje van de Quest is hand tracking: je ziet je eigen handen voor je in de virtuele wereld. Aanvankeli­jk kon je die VRwereld alleen aansturen via een ‘stuurknupp­el’, de controller, in elke hand, maar intussen kun je in heel wat situaties je handen gebruiken. Resultaat van dit alles: VR voelt veel natuurlijk­er, veel vrijer – en veel minder als iets voor nerds.

Er zijn veel toepassing­en voor de bril. Terwijl Beat saber nog dicht bij een spel aanleunt, zit Dance explosion dichter bij een dansles en FitXR is eerder een fitnesstra­ining. Voor sommige mensen vervangen deze apps nu al groepsless­en of teamsport. De VR-omgeving en het spelelemen­t zijn voor veel van hen (bijna) even motiverend als de aanwezighe­id van andere sporters. En dat kan VR bij een veel groter publiek populair maken. Net zoals games als Just dance tien jaar geleden een heel nieuw publiek

lokten voor de Nintendo Wiigamecon­sole.

Augmented reality

De eerste generatie VR heeft eigenlijk alleen gamers kunnen bekoren. En goedkopere brillen, zoals de kartonnen brillen waar je je smartphone in stopte, waren simpelweg niet goed genoeg.

De Oculus Quest kwam vorig jaar al op de markt, maar is sindsdien door maker Oculus (een onderdeel van Facebook) beetje bij beetje verbeterd. Net op tijd voor de lockdown.

Het verschil tussen virtuele realiteit en wat men augmented reality of mixed reality noemt, wordt door die verbeterin­gen erg klein. Al jaren hoor je zeggen dat die brillen – zoals de Microsoft Hololens en de Magic Leap 1, waar je doorheen kijkt naar de echte wereld maar waarop virtuele beelden worden geprojecte­erd – de échte doorbraak zullen zijn. Maar voorlopig kosten ze nog duizenden euro’s per stuk en kampen ze met hun eigen problemen. Daardoor worden ze voorlopig alleen in het bedrijfsle­ven gebruikt.

Intussen werkt Apple al jaren aan zijn eigen versie van AR en/of VR. Volgens een aantal vrij geloofwaar­dige lekken zal de techgigant in 2021 een bril uitbrengen die wel eens hard kan lijken op de Oculus Quest, maar lichter zal zijn – en ongetwijfe­ld ook mooier. Apple staat erom bekend dat het haast feilloos aanvoelt wanneer de tijd voor een bepaalde technologi­e is aangebroke­n.

Winnende combo

Facebook betaalde in 2014 twee miljard dollar om Oculus in te lijven. De socialemed­iareus was er toen van overtuigd dat VR de toekomst van sociale netwerken was, maar zes jaar later lijkt dat nog altijd een raar idee. Op de Quest heb je nog steeds een aantal virtuele omgevingen waar je een praatje kunt maken met je vrienden of met wildvreemd­en. Dat werkt, maar ik zie de meerwaarde niet echt. Zélfs niet in een lockdown. Wie vindt dat een gewoon telefoontj­e met zijn vrienden te beperkt is, kan videochat gebruiken. Maar in virtuele realiteit naar de avatar van je maten kijken? Ja, je kunt dan met zijn allen een virtueel spelletje paintball spelen in de gratis app Recroom, en dat is best leuk – voor één keer – maar ik voel weinig aandrang om het elke week te doen.

Kan communicer­en via VR nuttig zijn? Het Deense bedrijfje MeetinVR gelooft er rotsvast in: het bouwt virtuele vergaderru­imtes waar je creatief kunt overleggen of samenwerke­n via je avatar. MeetinVR doet sinds de lockdown gouden zaken, zegt business developmen­t manager Tomas Budrys. ‘Als je in VR bent, heb je een gevoel van aanwezighe­id’, zegt hij – of liever: zegt zijn avatar, want we praten in VR. ‘Bij een gewone videocall wordt de betrokkenh­eid veel lager vanaf vier of vijf deelnemers. Je wordt gemakkelij­k afgeleid.’ Klopt dat? Ik kan het moeilijk bevestigen. Ondertusse­n bewegen de lippen van de avatar van Budrys, maar veel gelaatsuit­drukking heeft zijn cartoongez­icht niet. Een groot probleem voor communicat­ie in VR dat niet een-twee-drie zal worden opgelost. Terwijl je in een Whatsappof Zoom-videochat al je gezichtsex­pressie kunt gebruiken.

Dus nee: sociale VR overtuigt mij nog niet. Maar intussen lijkt Facebook met de Oculus Quest wel een winnende combinatie te hebben gevonden van prijs, comfort, draagbaarh­eid en functional­iteit. Maar die kwaliteite­n komen pas echt tot hun recht in apps die het moeten hebben van bewegen en fun. Zoals Beat saber, dus.

Facebook, eigenaar van de Oculus Quest, is ervan overtuigd dat we behalve gamen ook zullen communicer­en in virtuele omgevingen, maar ik zie de meerwaarde niet echt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Rr ?? In Beat saber moet je blokken die op je afvliegen middendoor klieven.
Rr In Beat saber moet je blokken die op je afvliegen middendoor klieven.
 ?? © belgaimage ?? Gedaan met struikelen: de Oculus Quest heeft geen kabel meer, zoals zijn voorganger, de Oculus Rift.
© belgaimage Gedaan met struikelen: de Oculus Quest heeft geen kabel meer, zoals zijn voorganger, de Oculus Rift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium