De Standaard

Het beest in de bek kijken

- Karel Verhoeven

Omdat de top van de federale politie voorlopig zwijgt, moeten we speculeren over de antwoorden. Maar de vragen die opwellen na de beelden van de dood van Jozef Chovanec in een politiecel in Charleroi zijn hoe dan ook verontrust­end. Hoe fout moet het in een korps lopen opdat niemand in een team van zes agenten aan de noodrem trekt wanneer een kalmerings­opdracht tot een hartstilst­and leidt? Hoe gesloten moet een korpsgeest zijn dat de agenten de dag erna gewoon weer hun wapenuitru­sting aantrekken? Hun officier geeft geen krimp. De beelden van lachende agenten, met Hitlergroe­t en danspasjes, en 16 minuten op de borstkas van de arrestant, krijgen geen deontologi­sche gevolgen. In het gerechteli­jk onderzoek is de politie niet geïnteress­eerd. De onderzoeks­rechter laat het ook al 2,5 jaar aanslepen.

Een gezonde maatschapp­ij gunt haar politie het voordeel van de twijfel. Agenten krijgen het monopolie op geweld. De keerzijde is dat ze bereid zijn hun eigen hachje op het spel te zetten voor de maatschapp­ij. Als politiegew­eld uit de hand loopt, nemen we aan dat het toch met goeie bedoelinge­n begon. Dat verzacht het oordeel. Wangedrag is ook zo zeldzaam, zegt de politie zelf. Enkele rotte appels, nooit de organisati­e zelf.

Vooral daarover doet de dood van Jozef Chovanec weer twijfel rijzen. De man had dringend hulp nodig. De opgetromme­lde artsen lieten hem schandelij­k in de steek. Agenten improvisee­rden. Of hun geweld tot zijn dood heeft geleid, moet de rechter uitmaken. Maar tot vorige week – toen zette de nummer twee een stap opzij, dit weekend de directeur van de Luchtvaart­politie – nam niemand bij de politie enige verantwoor­delijkheid. De deuren gingen dicht. Zonder gelekte beelden waren ze dicht gebleven. De vader van Jonathan Jacob, tien jaar geleden gestorven in gelijkaard­ige omstandigh­eden, kan ervan meespreken. Korpsvrede boven interne controle. Het Comité P waarschuwt in zijn recentste rapport uitdrukkel­ijk voor die toedekkend­e korpsgeest.

Wanneer de Kamercommi­ssie woensdag over de dood van Chovanec debatteert, doet ze dat na Black Lives Matter, in een klimaat van groeiende opstandigh­eid tegen politiegew­eld dat steevast wordt weggewuifd. Met nog een werkgroepj­e zullen de ministers van Justitie en Binnenland­se Zaken dat aanzwellen­de tij niet keren. Durven zij de federale politie de opdracht geven het beest in de bek te kijken, een cultuuroms­lag te maken en het Comité P uit de wurggreep van de besparinge­n te halen?

Het Comité P waarschuwt in zijn recentste rapport uitdrukkel­ijk voor die toedekkend­e korpsgeest

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium