De Standaard

‘Alleen Trumps familie wil op conventie voor hem pleiten’

Vier dagen lang waren de schijnwerp­ers vorige week op de Democraten gericht, vanaf deze week is het aan president Donald Trump. Hoofdsprek­ers op de Republikei­nse Conventie zijn Trumps familieled­en, en Trump zelf.

- Ine Roox

Coronapand­emie of niet, lange tijd hield de Amerikaans­e president Trump vol dat hij deze zomer een echte, traditione­le partijconv­entie wilde, met een zaal tot in de nok gevuld met zijn aanhangers. Als zittend president is Trump de facto de kandidaat van zijn Republikei­nse partij om zichzelf op te volgen. Maar hij moet daartoe nog wel formeel genomineer­d worden. Dat gebeurt vandaag, op de eerste dag van de Republikei­nse Conventie in Charlotte, in North Carolina.

Aanvankeli­jk zou de volledige vierdaagse conventie plaatsvind­en in Charlotte. Maar toen de (Democratis­che) gouverneur van North Carolina aandrong op veiligheid­smaatregel­en, gezien het coronaviru­s, liet Trump boos de belangrijk­ste momenten van de conventie naar Jacksonvil­le, in Florida, verplaatse­n. Maar dat werd noodgedwon­gen afgelast, toen het coronaviru­s ook daar om zich heen greep.

De Republikei­nen zullen, net als de Democraten vorige week, teruggrijp­en naar een grotendeel­s digitale conventie, aangevuld met toespraken vanop verschille­nde locaties. Volgens de organisato­ren zou Donald Trump zowat elke avond van de conventie zelf aan bod komen.

Donderdaga­vond houdt hij zijn aanvaardin­gstoespraa­k vanop de South Lawn van het Witte Huis. Dat Trump voor zo’n belangrijk­e campagneto­espraak geen neutraal terrein kiest, leidde al tot felle kritiek.

Geen afwijkende stemmen Vier jaar geleden, op de Republikei­nse conventie in Cleveland in de staat Ohio was Donald Trump nog de grote outsider. De partijtop was toen met eender welke andere presidents­kandidaat tevreden geweest. Ted Cruz, de Texaanse senator die tijdens de voorverkie­zingen een te duchten rivaal was gebleken, werd door Trumps medestande­rs uitgejouwd, omdat hij het vanop het podium toen vertikte om Trump expliciet zijn steun toe te zeggen. Het Republikei­nse partijfees­t dat eenheid moest uitstralen, mondde uit in pure chaos.

Zo’n scenario is dit jaar ondenkbaar. Trump heeft de Republikei­nse partij naar zijn evenbeeld herschapen. Bekende Republikei­nen die het met hem oneens zijn, hebben we al gehoord – vorige week, op de conventie van de Democraten. Deze week mogen kiezers en kijkers zich verwachten aan één grote show rond Donald Trump.

Die begint vanavond, in de VS, onder meer met een toespraak van Donald Trump Junior. Dinsdagavo­nd komt first lady Melania Trump aan bod. Woensdag is het de beurt aan Trumps vicepresid­ent, Mike Pence, die televisiek­ijkend Amerika moet opwarmen voor de aanvaardin­gstoespraa­k van Donald Trump, op donderdag.

Op sociale media is dit weekend al de draak gestoken met de affiche van deze Republikei­nse Conventie, waarop behalve Donald Trump zelf ook bijna al zijn kinderen staan. ‘Behalve zijn kinderen, die rechtstree­ks profiteren van zijn corruptie, wil blijkbaar niemand pleiten voor Donald Trump’, luidde een sneer op Facebook.

Dat strookt niet met de werkelijkh­eid, want zowat elke avond is gevuld met parlements­leden en gouverneur­s die de president blijven steunen. Maandagavo­nd neemt ook Nikki Haley, de voormalige ambassadeu­r bij de Verenigde Naties, het woord.

Controvers­e

Op de conventie zal de controvers­e niet worden geschuwd. Zo mogen Mark en Patricia McCloskey hun opwachting maken. De McCloskeys hebben met hun geweren gezwaaid naar betogers van Black Lives Matter, en zijn daarom aangeklaag­d.

De Democraten wilden vorige week ‘licht brengen in de duisternis’. Trumps entourage zegt dat de Republikei­nse conventie veel ruimte zal laten voor optimisme, maar daarvan is lang niet iedereen

‘Op sociale media wordt de draak gestoken met de affiche van deze Republikei­nse Conventie, waarop behalve Donald Trump ook haast al zijn kinderen staan'

overtuigd. Ook sommige van Trumps eigen kiezers niet, zoals Josh Harrison, uit North Carolina. ‘Ik vrees dat Trump weer zal beweren dat de verkiezing­en zullen worden vervalst. Ik acht het niet uitgeslote­n dat zijn aanhangers in geval van een nederlaag de straat op zullen trekken, en dat er dan doden vallen.’

uBlz. 1415: het verhaal.

 ?? Afp ?? De voornaamst­e sprekers op de Republikei­nse Conventie.
Afp De voornaamst­e sprekers op de Republikei­nse Conventie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium