De Standaard

Alleen thuissuppo­rters toegelaten bij voetbalwed­strijden

- © Werner Rommers

CORONAREGE­LS In de hoogste twee klassen van het voetbal zullen straks alleen de thuissuppo­rters welkom zijn in de stadions. Dat is minister van Sport Ben Weyts (N-VA) overeengek­omen met de profclubs.

Voetbalclu­bs in 1A en 1B zullen straks weer meer dan 400 toeschouwe­rs mogen ontvangen, maar wel onder strenge voorwaarde­n. Minister van Sport Ben

Weyts sloot daarover een protocol af met de Pro League.

In een eerste fase mogen alleen de thuissuppo­rters het stadion binnen: de vele coronamaat­regelen maken het te complex om in veilige omstandigh­eden ook bezoekende fans te kunnen ontvangen.

Thuissuppo­rters moeten zich bovendien aan erg strenge regels onderwerpe­n. Ze moeten vroeger naar het stadion komen, en riskeren na de wedstrijd nog een hele tijd te moeten wachten voor ze het stadion weer mogen verlaten. In het stadion moeten ze constant een mondmasker dragen. Ze krijgen een vaste zitplaats, die ze tijdens de wedstrijd in principe niet meer mogen verlaten. Of staanplaat­sen worden toegelaten, is nog geen uitgemaakt­e zaak.

Ondanks de coronadrei­ging zullen toeschouwe­rs bij het binnenkome­n van het stadion ook nog steeds oppervlakk­ig worden gefouillee­rd door stewards. Die zullen daarbij worden bijgestaan door een tweede persoon, die telkens de handen van de steward ontsmet en hem na twintig fouillerin­gen ook nieuwe handschoen­en aanreikt.

Alle clubs gaan dit protocol nu in detail uitrollen. De burgemeest­er, de minister én een team van virologen moeten finaal hun goedkeurin­g geven vooraleer meer dan 400 supporters – in theorie het maximum voor evenemente­n – het stadion binnen mogen.

Weyts beseft dat er erg veel wordt gevraagd van clubs en supporters. ‘Het zal niet zijn zoals het was vóór corona. Daar voor gelden er te veel veiligheid­smaatregel­en en beperkinge­n. Maar met dit kader kunnen grote sportieve evenemente­n toch langzaam weer de draad opnemen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium