De Standaard

Slaan synthetisc­he antistoffe­n de brug naar een vaccin?

Zonder vaccin geen exit uit de coronacris­is. In afwachting kunnen we ons behelpen door antistoffe­n tegen de ziekte farmaceuti­sch na te maken. Aan de tijdelijke beschermin­g die deze stoffen kunnen bieden, hangt een stevig prijskaart­je.

- Hilde Van den Eynde ©

Terwijl vaccinbedr­ijven deals afsluiten met overheden zonder dat ze de werking van hun vaccins al hebben bewezen, verkennen concurrere­nde farmabedri­jven een sluipweg. Liever dan te wachten op vaccins, die ons lichaam ertoe moeten aanzetten antistoffe­n te bouwen tegen het sarsCoV-2-virus dat covid-19 veroorzaak­t, proberen zij dergelijke moleculen in het lab op grote schaal na te maken. De inzet: instantbes­cherming bieden tegen het virus – zij het dan van voorbijgaa­nde aard.

Een injectie of een infuus met synthetisc­he antistoffe­n kost algauw een paar duizend euro

Xavier Saelens is een van de wetenschap­pers die aan de weg timmeren. Bij het Centrum voor Medische Biotechnol­ogie van UGent en VIB ontwerpt hij met zijn collega Nico Callewaert op maat gemaakte antistoffe­n tegen het krooneiwit van het coronaviru­s – het eiwit waarmee het virus menselijke cellen binnendrin­gt. ExeVir Bio, de start-up die een van deze antistoffe­n ontwikkelt, verwacht dat tests bij patiënten nog dit jaar van start gaan en dat een eventueel medicijn in de loop van 2021 op de markt kan komen. Grote farmabedri­jven als Eli Lilly en Roche/Regeneron zitten zelfs al in de laatste testfase bij mensen en hopen nog dit jaar synthetisc­he antistoffe­n op de markt te brengen. De hoop is daarmee virusbesme­tting te kunnen voorkomen (zij het slechts tijdelijk, zie inzet) en de ziekte onder controle te houden bij patiënten die wel besmet raken.

Gelijktijd­ig met vaccins

De timing luistert nauw. In de loop van 2021: dat is ongeveer het moment waarop ook vaccins tegen covid-19 op de markt worden verwacht, merkt Geert Meyfroidt op, intensieve zorgarts bij UZ Leuven. ‘Mogelijk zijn de preparaten tegen de tijd dat ze getest en ontwikkeld zijn al outdated’.

Xavier Saelens is daarvan niet zo zeker. ‘Er zijn meerdere vaccins in de maak’, zegt hij. ‘Van geen enkel weten we al of het zal beschermen tegen infectie met het nieuwe coronaviru­s. En stél dat er een vaccin op de markt komt, dan zal niet de hele wereldbevo­lking meteen gevaccinee­rd kunnen worden. In afwachting kunnen synthetisc­he antistoffe­n een rol spelen.’

Bovendien, zegt Saelens, duurt het na vaccinatie een paar weken voor de antistoffe­nproductie op gang komt. ‘Als je bij een uitbraak in een rusthuis meteen begint te vaccineren, zijn mensen pas na een paar weken beschermd. Met synthetisc­he antistoffe­n, die hun efficiënti­e overigens ook nog moeten bewijzen bij de mens, zijn ze dat meteen.’

Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie worden momenteel ruim dertig verschille­nde synthetisc­he antistoffe­n uitgetest bij mensen, zowel ter preventie als ter behandelin­g van covid-19. De aanpak verschilt van een behandelin­g met donorplasm­a van herstelde patiënten. In dat laatste zit een mengsel van diverse antistoffe­n, terwijl een synthetisc­he antistof ‘monoklonaa­l’ is, dat wil zeggen: te herleiden tot slechts één, zorgvuldig uitgezocht, type. In beide gevallen is het effect van een behandelin­g tijdelijk: synthetisc­he antistoffe­n noch donorplasm­a bieden de langdurige beschermin­g van een vaccin.

Pieter Depuydt, longarts en intensieve-zorgarts in het UZ Gent,

‘Als je bij een uitbraak in een rusthuis meteen begint te vaccineren, zijn mensen pas na een paar weken beschermd. Met synthetisc­he antistoffe­n zijn ze dat meteen'

Wetenschap­per UGent en VIB

Xavier Saelens noemt de ontwikkeli­ng van monoklonal­e antilicham­en ‘theoretisc­h logisch en aantrekkel­ijk’. Maar hij plaatst bij de aanpak nog wel wat kanttekeni­ngen. ‘Zo moet bewezen worden dat de antistoffe­n de ziekte niet onverhoeds verergeren.’ Depuydt doelt op een verontrust­end en slecht begrepen fenomeen waarbij antistoffe­n het een virus in zeer uitzonderl­ijke gevallen gemakkelij­ker maken om menselijke cellen binnen te dringen, in plaats van moeilijker. Hoewel er voorlopig geen aanwijzing­en zijn dat dit bij het sars-CoV-2-virus het geval is, moet het ten gronde worden uitgezocht voor deze therapie op de markt kan komen, aldus Depuydt.

Als synthetisc­he antistoffe­n behalve veilig ook effectief zouden blijken, moet nog de horde van de productie worden genomen. Net zoals in het geval van vaccinprod­uctie zijn capaciteit­sproblemen te verwachten, schat Xavier Saelens van VIB. ‘Vaccins zijn technisch makkelijke­r op grote schaal te produceren dan antistoffe­n, die behoorlijk complexe moleculen zijn. De capaciteit om ze op grote schaal produceren is niet oneindig.’

En dan is er nog het prijskaart­je, merkt Pieter Depuydt (UZ Gent) op. Want synthetisc­he antistoffe­n, die al routinemat­ig worden gebruikt in de strijd tegen ziekten als kanker en reuma, zijn peperduur. Een injectie of een infuus ermee (antistoffe­n zijn te fragiel om als pil te worden geslikt) kost algauw een paar duizend euro – niet vanzelfspr­ekend voor rijke westerse landen, laat staan voor armere landen in het zuiden.

Als het coronaviru­s ons lichaam binnendrin­gt, produceert ons afweersyst­eem antistoffe­n (ook antilicham­en of immunoglob­ulinen genoemd). Dat zijn op maat gemaakte eiwitten die het virus heel precies en sterk remmen. Een vaccin doet hetzelfde als het virus: het zet ons afweersyst­eem ertoe aan antistoffe­n te produceren, door het valselijk te doen geloven dat er een infectie aan de gang is. Beide soorten antistoffe­n – uitgelokt door ziekte en uitgelokt door een vaccin – bieden in principe een hele tijd (soms jaren tot levenslang) beschermin­g tegen herinfecti­e.

Synthetisc­he antistoffe­n worden niet door ons lichaam aangemaakt, maar geproducee­rd door biologisch­e reactoren in farmaceuti­sche bedrijven. Ook zij bieden beschermin­g tegen infectie, zij het lang niet zo duurzaam als natuurlijk­e antistoffe­n – na enkele weken tot maanden ‘vervalt’ hun werking. (hvde)

Wat zijn antistoffe­n en hoe komen we eraan?

 ?? Ap ?? Onderzoeke­rs van Eli Lilly aan het werk. Het farmabedri­jf hoopt al dit jaar synthetisc­he antistoffe­n op de markt hopen te brengen.
Ap Onderzoeke­rs van Eli Lilly aan het werk. Het farmabedri­jf hoopt al dit jaar synthetisc­he antistoffe­n op de markt hopen te brengen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium