De Standaard

Opnieuw moeten Duitse artsen een Russische patiënt helpen

Dat de Russische oppositiel­eider Aleksej Navalni opgenomen is in het gerenommee­rde Berlijnse ziekenhuis Charité is geen toeval.

- © Dominique Minten

Neen, het is nog altijd niet duidelijk wat er precies gebeurd is met Aleksej Navalni. Is hij echt vergiftigd? En zo ja, welk gif werd dan gebruikt en wie kan het toegediend hebben? Op al die vragen kwam afgelopen weekeinde nog geen antwoord. De bedoeling was dat de entourage van de Russische dissident zondagavon­d meer uitleg zou geven, maar een aangekondi­gde persconfer­entie werd in de loop van de dag uitgesteld.

Navalni’s toestand wordt nog altijd omschreven als ‘zeer zorgwekken­d’, maar sinds zaterdag is hij in uitstekend­e medische handen. Hij is opgenomen in het universita­ir ziekenhuis Charité in Berlijn, een van de absolute topziekenh­uizen van Duitsland. Meer dan de helft van alle Duitse Nobelprijs­winnaars voor geneeskund­e deed onderzoek aan het Charité. Ook in de coronacris­is speelt het ziekenhuis een belangrijk­e rol. De Duitse topviroloo­g Christian Drosten leidt er het instituut voor virologie.

Pussy Riot

Dat Navalni uiteindeli­jk in Berlijn is terechtgek­omen, is geen toeval. Het Charité-ziekenhuis heeft ervaring met critici van het Russische regime. Twee jaar geleden werd Pjotr Verzilov er opgenomen met vergiftigi­ngsverschi­jnselen. Hij maakte deel uit van Pussy Riot, de punkrockba­nd die al vele jaren president Poetin onder vuur neemt. Verzilov werd in Charité behandeld door Kai-Uwe Eckardt, een gezaghebbe­nd internist. Dat hij Verzilov heeft kunnen helpen, was voor de medestande­rs van Navalni reden genoeg om te proberen ook hem naar Berlijn te laten overbrenge­n.

Eerder werd in het ziekenhuis ook Joelia Timosjenko behandeld. De voormalige Oekraïense premier, die haar land een prowesters­e koers wilde laten varen, zat enkele jaren in de cel en hield daaraan ernstige medische klachten over.

De organisati­e achter de repatrieri­ng van Navalni is de Cinema for Peace Foundation, een ngo opgericht door de concertpro­motor en filmproduc­er Jaka Bizilj, die haar hoofdzetel in Berlijn heeft. Volgens Bizilj waren het de leden van Pussy Riot die hem vorige week donderdag – toen Navalni in een Russisch ziekenhuis moest worden opgenomen – contacteer­den met de dringende vraag Navalni te helpen.

Bizilj richtte Cinema For Peace twaalf jaar geleden op met als doel via film de strijd aan te binden tegen terreur en oorlog. Bizilj heeft contacten tot in de hoogste kringen van de politiek en de kunst. Hij mag Mikail Gorbatsjov en Ai Weiwei tot zijn vrienden noemen. Als er geld moet ingezameld worden kan Bizilj altijd rekenen op gulle giften uit Hollywood.

Diplomatie­k gevoelig

In een gesprek met de invloedrij­ke omroep Deutsche Welle beklemtoon­de Bizilj dat zijn organisati­e de repatriëri­ng helemaal zelf gefinancie­rd heeft, maar dat hij de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron wel meteen op de hoogte had gebracht van het plan.

Diplomatie­k lag de operatie gevoelig. De zaak-Navalni valt samen met de crisis in Wit-Rusland, waarbij de Europese leiders op eieren moeten lopen om de Russische president Vladimir Poetin niet te veel te bruuskeren. Maar Merkel en Macron verklaarde­n onmiddelli­jk unisono dat ze klaarstond­en om Navalni medische hulp te verlenen, mocht daarom gevraagd worden. Merkel drong ook meteen aan op openheid van de Russen. ‘Het moet dringend helder worden hoe deze situatie is kunnen ontstaan. Daar staan we op.’

De kans dat Moskou ophelderin­g brengt, is klein. Als het Kremlin al betrokken is bij de eventuele vergiftigi­ng, zal het dat nooit toegeven. Zeker is dat het Poetin niet slecht uitkomt dat Navalni van het toneel verdwijnt. Als hij al overleeft, zal hij zo goed als zeker niet meer naar Rusland kunnen terugkeren. En vanuit het buitenland is zijn invloed nog kleiner.

Toch is het best mogelijk dat Poetin niet op de hoogte was van de mogelijke vergiftigi­ng. Navalni heeft in de loop der jaren veel vijanden gemaakt. Hij bestreed niet alleen het Kremlin, maar het hele systeem van oligarchen dat zichzelf boven alle regels verheven heeft. Een coherente politieke visie heeft Navalni nooit uitgedrage­n. Ooit profileerd­e hij zich als een stevige nationalis­t en werd hij beschuldig­d van antisemiti­sche uitspraken. Dat hij kon uitgroeien tot de grootste Poetin-criticus dankt hij vooral aan zijn volgehoude­n anti-corruptied­iscours.

Diplomatie­k lag de operatie gevoelig. De zaak-Navalni valt samen met de crisis in Wit-Rusland

 ?? Alexey Malgavko/rts ?? Ambulancie­rs evacueren Aleksej Navalni van het ziekenhuis in Omsk naar de luchthaven.
Alexey Malgavko/rts Ambulancie­rs evacueren Aleksej Navalni van het ziekenhuis in Omsk naar de luchthaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium