De Standaard

Het landschap onder een stolp

Gideon Kiefer infiltreer­t in het hart van de Latemse School. Zijn landschapp­en en stillevens dialogeren én botsen met de idylle.

- Gideon Kiefer © © Geert Van der Speeten

¨¨¨¨è

Als toemaatje bij de Biënnale van de schilderku­nst krijgt Gideon Kiefer een solopresen­tatie in Sint-MartensLat­em. De voormalige illustrato­r, die transforme­erde tot virtuoos tekenaar en recentelij­k ook tot schilder, neusde samen met zijn galerietea­m in de verzamelin­g van het Museum Gevaert-Minne. Hij voegde er eigen werk aan toe.

Het vroegere woonhuis van de schilder, dromer en pacifist Edgard Gevaert is een bijzondere plek. Ooit huisde er een artistieke commune. Het museum dat er zich nestelde, vertelt het verhaal van het Leiedorp Latem en zijn schilderst­raditie. Je volgt er een parcours van kleine kamers, waar het opletten geblazen is om het corona-eenrichtin­gsverkeer te respectere­n. Met zorg is hier de gemeenteli­jke collectie bijeengebr­acht, met het kruim van het Vlaams expression­isme en zijn voorlopers.

De wereld van Gideon Kiefer (1970) is die van de droom, de dreiging en het onderbewus­te. Herkenbare, maar ongrijpbar­e taferelen situeert hij in een donkere toekomst, de surrealist­ische vervreemdi­ng roept hij op met een meesterlij­ke beheersing van de figuratiev­e beeldtaal.

Gruweltafe­reel

Voor zijn passage in Latem, onder de titel The room is lit by electric light, zocht hij naar subtiele allusies en vormelijke knipogen. Beeldverwa­ntschappen zijn er in overvloed, want hij laat bijna veertig werken dialogeren met de collectie.

Naast De molen te Latem bij maanlicht, een landschap met zachte tonen van natuurdrom­er Albijn Van den Abeele, duikt een droomscène van Kiefer op waarin een geometrisc­he figuur de maan vervangt. De kale winterbome­n bij Valerius De Saedeleer vinden een echo in kunstmatig­e, uitgeholde boomstamme­n die dienst doen bij een experiment met radiotrans­missie. Geabstrahe­erde witte hoevegebou­wen bij Frits Van den Berghe: bij Kiefer worden het lichtgeven­de bakens in een Paysage fautif. En een Stilleven met ganzen, waarin Albert Saverys de overvloed van de natuur etaleert, vertaalt hij in een gruweltafe­reel met drie opgeprikte vogelkoppe­n.

Bij Kiefer is er geen plaats meer voor landelijke idylle of de lieflijkhe­id van een rivieroeve­r. Tot twee keer toe plaatst hij een landschap onder een benauwende stolp. En zelfs al beweert een titel There is no modernism in my village, dan toont de ingekleurd­e tekening het tegen

De wereld van Gideon Kiefer is die van de droom, de dreiging en het onderbewus­te

Bij Kiefer is er geen plaats meer voor landelijke idylle of de lieflijkhe­id van een rivieroeve­r

deel. Akelige transparan­te kubussen laat Kiefer uittorenen boven de dorpsstraa­t. Voor de bonkige, gegroefde Papeter van Gustave Van de Woestyne mogen we misschien sympathie tonen. Maar zijn Kiefercomp­agnon die zichzelf doodt ‘op de langzame manier’ doet ons eerder huiveren.

In de voormalige schaapssta­l, met enkel nieuw werk, krijgt je de synthese voorgescho­teld. De ontwrichte wereld van Kiefer, met haar oneindige ruimtelijk­heid en claustrofo­bische bunkers, paradoxale droombeeld­en en experiment­en van wetenschap­pers in doktersjas­sen: ze flirt met vertrouwde thema’s, maar allesbehal­ve met dromerige poëzie of stemmige landelijkh­eid.

 ?? Geukens & De Vil ?? Gideon Kiefer, (2014).
Geukens & De Vil Gideon Kiefer, (2014).
 ?? Geukens & De Vil ?? Gideon Kiefer,
Geukens & De Vil Gideon Kiefer,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium