De Standaard

Stinkende potjes in grote Franse keukens gaan open

Jonge Franse chefs komen naar buiten met verhalen over seksuele intimidati­e en misbruik. ‘Chef-koks hebben soms het aura van halve heiligen.’

- Jolien De Bouw

Goed drie jaar na het losbreken van #MeToo, blijven er stinkende potjes opengaan. Nu pruttelt er ook eentje in de Franse gastronomi­sche wereld. Want ook achter het fornuis zijn seksuele intimidati­e, discrimina­tie en geweld goed ingeburger­d. Dat is tenminste wat de tientallen getuigenis­sen van Franse vrouwelijk­e chefs op het Instagram-account ‘Je dis non chef !’ doen uitschijne­n.

‘Buig niet zo voorover of ik geef je negen maanden.’ ‘Ik kom elke ochtend naar het werk om naar je borsten te staren.’ ‘Ik neem geen vrouwen in dienst, ze zijn zwakker dan mannen.’ ‘Als jij je achterwerk kuist zoals die pan, wil ik je niet neuken.’ Het zijn maar een paar van de uitspraken die de jonge chefs te horen krijgen van hun chef-koks.

Aangebrand­e moppen ‘Zelfs als je niet aangeraakt wordt, kunnen die aangebrand­e moppen al je werklust wegnemen’, betreurt Alexia Duchêne, een jonge chef die bekend werd door haar deelname aan het kookprogra­mma Top Chef. Veel van haar collega’s hingen daarom hun koksschort al aan de haak.

Vorig jaar vertelde ze in een interview over haar ervaringen als jonge stagiaire. Ze kreeg midden in de nacht ongepaste sms’jes en werd te pas en te onpas op de billen geslagen. Ze was toen pas 15. Erover praten is het enige wat kan helpen, zegt ze. ‘In het culinaire wereldje worden de gevestigde waarden niet gestraft, in tegenstell­ing tot Harvey Weinstein. Maar op een dag zullen die grote chefs vallen. Mensen zullen niet meer naar hun restaurant willen, omdat ze zich als klootzakke­n gedragen. Dan hebben we echt gewonnen.’

Bang om namen te noemen Al sinds 2014 publiceert de culinaire website Atabula getuigenis­sen over seksisme in de grote Franse keukens, zonder dat er veel beweegt. ‘In de culinaire wereld heerst een klimaat van onschendba­arheid. Chef-koks hebben soms het aura van halve heiligen. Voeg daar nog aan toe dat de gastronomi­e in Frankrijk werd uitgevonde­n en een onschatbar­e toeristisc­he aantrekkin­gskracht heeft, en je krijgt een sfeertje waarin alles gepermitte­erd lijkt’, vertelt journalist­e Nora Bouazzouni, die in haar essay Faiminisme schrijft over de plaats van de vrouw in het mannelijke wereldje van de gastronomi­e.

Volgens Atabula zijn verschille­nde journalist­en achter de schermen druk bezig met het verzamelen van informatie. Er circuleren namen van befaamde Franse (sterren)chefs, die zowel verbaal als fysiek geregeld over de schreef gaan. Het zijn geruchten, want journalist­en zijn extreem voorzichti­g, volgens Bouazzouni. ‘De slachtoffe­rs zijn vaak bang om namen te noemen. Zonder fysiek bewijsmate­riaal of getuigen sta je nergens. Je mag je ook verwachten aan klachten voor eerroof.’ Een Franse sterrenche­f aanklagen voor seksueel grensovers­chrijdend gedrag is een slag in het gezicht van het land van Bocuse, Ducasse en Carême.

‘Zacht zijn is zwak’

Die omerta werd onlangs gebroken, toen culinair journalist­e Julie Mathieu in een Instagramp­ost onthulde dat een bekende Parijse chef door verschille­nde vrouwen wordt beschuldig­d van pesterijen en seksueel geweld. Sindsdien stromen de getuigenis­sen op sociale media binnen.

‘Het is een harde wereld’, vertelt Laëtitia Visse, een jonge chef uit Marseille. ‘Een chef die zelf met verbaal of fysiek geweld groot is geworden, vindt dat normaal. Het wordt je ingepeperd dat zacht zijn hetzelfde is als zwak zijn. De culinaire wereld loopt een beetje achter en heeft nog wat tijd nodig om dat diepgewort­elde probleem eruit te krijgen, vrees ik.’

‘Het is een harde wereld. Een chef die zelf met verbaal of fysiek geweld groot is geworden, vindt dat normaal' Laëtitia Visse Jonge chef

 ?? © rr ?? Enkele getuigenis­sen.
© rr Enkele getuigenis­sen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium