De Standaard

Covidgener­atie gaat voor minder baby’s

In de Verenigde Staten en Japan zouden de geboorteci­jfers in 2021 met maar liefst 10 procent dalen. Ook Europa stevent volgend jaar af op een omgekeerde babyboom.

- Giselle Nath ©

Japan en de VS hebben de eerste betrouwbar­e voorspelli­ngen over hun geboorteci­jfers van volgend jaar binnen. Die getuigen duidelijk van de economisch­e tegenvalle­r die covid-19 heet. Volgens het Brookings Institutio­n in Washington zullen er volgend jaar 300.000 tot 500.000 minder kinderen geboren worden in de VS dan in 2020. Dat komt neer op een inzinking van het gangbare geboorteci­jfer met bijna 10 procent. In Japan voorspelt het Dai-ichi Life Research Institute een daling met 10 procent.

Ook in Europa zullen door corona minder kinderen worden verwekt, al is het nog gokken naar hoeveel minder. Een peiling afgenomen tussen maart en april 2020 bij jongeren tussen 18 en 34 jaar uit vijf Europese landen toonde al aan dat zeker de helft van alle ondervraag­den zijn gezinsuitb­reidingspl­annen wil uitstellen. Een kleinere, maar niet onbelangri­jke groep , wil zelfs helemaal geen kinderen meer. Het gaat om 29 procent in Spanje, 37 procent in Italië en 19 procent in het VK.

Dubbel getroffen

Bij het begin van de wereldwijd­e lockdowns werd nog gespeculee­rd dat er een babyboom kon aankomen. Dat idee was gebaseerd op slecht begrepen onderzoek van de London School of Economics (LSE) over een opstoot aan zwangersch­appen na een elektricit­eitspanne in de jaren negentig. Het verdwijnen van pendelen en heel wat andere afleiding buitenshui­s gunde koppels ook meer tijd voor seks, zegt Helen Fisher, seksuologe aan het Kinsey Institute. Anekdotes over toegenomen activiteit op datingapps en de stijgende aankoop van seksspeelt­jes gingen rond.

Maar uiteindeli­jk hangt het geboorteci­jfer eerder vast aan harde economisch­e parameters. En die zijn niet rooskleuri­g voor jonge koppels. Zij worden extra zwaar getroffen door jobverlies of werken in precaire statuten. Volgens de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie heeft 17,1 procent van alle jongeren tussen 18 en 29 jaar wereldwijd niet of minder kunnen werken door de gevolgen van de pandemie.

De vraag is nu alleen nog of de coronacris­is de financiële crisis van 2008 overtreft. Toen verloren de VS volgens Brookings 400.000

Francesca Luppi, Bruno Arpino en Alessandro Rosina geboortes. Het effect is bovendien blijvend: koppels die een kind uitstellen door een beperkte portemonne­e, halen dat later niet zomaar in als het beter zou gaan. ‘Een ongeboren kind blijft ongeboren’, zegt Brookings. De wereldbevo­lking zou normaal pieken in 2064. Corona kan die trend versnellen.

Wel in arme landen

Volgens de LSE-wetenschap­pers die de Europese cijfers onderzocht­en, treft deze crisis net de gezinsuitb­reidingspl­annen van dezelfde generatie die door de grote recessie van 2008 al moeilijker werk vond. ‘Daarom moet er nu snel en efficient beleid komen om de demografis­che trends te keren en armoede bij jonge gezinnen tegen te gaan’, menen Francesca Luppi, Bruno Arpino en Alessandro Rosina. ‘De werkgelege­nheid van jonge mensen, en zeker van vrouwen, moet ondersteun­d worden en de zorgtaken moeten evenwichti­ger verdeeld worden.’ Vooral rijkere landen waar de jeugdwerkl­oosheid al hoog was en waar vrouwen niet kunnen rekenen op robuuste kinderopva­ng mogen zich verwachten aan een omgekeerde babyboom. Dat zal meteen ook de economie op langere termijn beïnvloede­n.

Terwijl koppels in rijkere landen hun vruchtbaar­heid inperken, kan er wel een golf van ‘noodgeboor­tes’ volgen in armere landen. Vrouwen uit de sloppenwij­ken van Delhi of Jakarta die een spiraaltje of een maandelijk­se inspuiting met anticoncep­tiva wilden halen, stonden vaak voor gesloten deuren omdat de ziekenhuiz­en overbevraa­gd waren. Angst om besmet te worden, strenge verplaatsi­ngsregels of pure armoede speelden ook mee. De Indonesisc­he dienst voor gezinsplan­ning vreest dat 10 miljoen koppels zonder beschermin­g vielen en ‘vreest’ volgend jaar wel een babyboom.

‘De werkgelege­nheid van jonge mensen en zeker vrouwen moet ondersteun­d worden en zorgtaken moeten evenwichti­ger verdeeld worden’

London School of Economics

 ?? Getty ??
Getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium