De Standaard

Thailand organiseer­t ‘huisarrest­vakantie’

-

CORONA Thailand wil noodgedwon­gen weer toeristen in Phuket. Bangkok geeft daarom de veilige reisbubbel met Aziatische landen op.

Welke toekomst heeft massatoeri­sme nu we met covid-19 moeten leren te leven? Voor Thailand is die vraag cruciaal. Het verdient veel aan toerisme en sinds de bezoekers wegblijven is de economie met 12,2 procent achteruitg­eboerd. De sociale gevolgen zijn nefast: hele gemeenscha­ppen vallen zonder inkomen en het geeft het aanhoudend­e politieke protest vleugels.

Thailand heeft met maar 3.300 besmetting­en en drie maanden zonder een lokale besmetting­scluster een goed parcours gereden. Het land wou eerst met andere ‘veilige’ Aziatische landen een reisbubbel maken. Maar gesprekken daarover slepen zo lang aan dat Bangkok die plannen opgeeft en uit geldgebrek een gok waagt. Het wil internatio­nale toeristen vanaf 1 oktober weer verwelkome­n op het toeristisc­he eiland Phuket. December en januari zijn cruciale maanden voor het strandtoer­isme.

Werknemers vast in hotel Dat toerisme gaat onder huisarrest­achtige omstandigh­eden door, blijkt uit het ‘Safe and Sealed’-plan. Gasten moeten minimum dertig dagen komen, waarvan veertien in quarantain­e in speciale hotels. Daar hebben gasten een actieradiu­s van 1 kilometer. Ook het personeel zit vast in die hotels. Na twee negatieve coronatest­s en drie weken op Phuket mogen toeristen reizen naar de rest van het land. Thaise virologen zijn gekant tegen het plan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium