De Standaard

Coronadine­r zet Ierse politiek in rep en roer

- Dominique Minten

SCHANDAAL Een chic diner van de parlementa­ire golfclub zet de Ierse politieke wereld al dagen op stelten. Zelfs de positie van Phil Hogan, de belangrijk­e Europees Commissari­s voor Handel, komt in het gedrang.

Wat is er aan de hand in Ierland? Vorige week woensdag organiseer­de de parlementa­ire golfclub een uitgebreid diner voor tachtig gasten. Daarbij waren ook verschille­nde politici uitgenodig­d, onder wie Europees Commissari­s Phil Hogan. De organisati­e had ervoor gezorgd dat alles volgens de geldende coronarege­ls kon verlopen. De gasten werden verdeeld in twee groepen waardoor ze onder de limiet van vijftig bleven.

Alleen besliste de regering vorige week de bestaande coronarege­ls aan te scherpen. Vanaf dinsdag werd het aantal deelnemers aan indoorbije­enkomsten beperkt tot zes personen. Toch ging het diner in de parlementa­ire golfclub gewoon door. Toen dat bekendraak­te, was de woede bij veel Ieren groot. Zij zagen zich wel verplicht geplande huwelijken of reizen uit te stellen.

Ook de Ierse premier, Micheal Martin, nam de zaak hoog op. Zijn minister van Landbouw en de vicevoorzi­tter van de Senaat, die ook op het diner aanwezig waren, moesten ontslag nemen. En ook de positie van Hogan is in gevaar. Hogan bood vrijdag zijn verontschu­ldigen aan, maar daar nam premier Martin geen genoegen mee. Hij vroeg Hogan uitdrukkel­ijk zich te beraden over zijn positie als Europees Commissari­s.

Brexit-onderhande­laar

Toch is Hogan niet van plan zijn ontslag aan te bieden bij Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen. Gisteren verontschu­ldigde hij zich opnieuw – dit keer uitgebreid­er – maar opstappen vindt hij niet aan de orde.

Hogan is een zwaargewic­ht in de Europese Commissie. Hij heeft de portefeuil­le van Handel en speelt een belangrijk­e rol in de Brexit-onderhande­lingen. Omdat die voor geen meter opschieten, groeit de kans dat de Brexit aan het einde van het jaar uitdraait op een no deal. En van alle Europese lidstaten zal Ierland daardoor het zwaarst getroffen worden.

Het is daarom opvallend dat de Ierse regering de zaak zo hoog opneemt. Het lijkt niet het moment om Europees Commissari­s Hogan op te offeren. Maar zelfs oud-premier Leo Varadkar, een partijgeno­ot van Hogan, is nog altijd niet tevreden met de uitleg van de commissari­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium