De Standaard

Nu ook wetenschap­pelijk bewezen: thuiswerk is niet relaxter

- Nico Tanghe

CORONA Tijdens de lockdown werkten we langer, vergaderde­n vaker en stuurden meer e-mails, blijkt uit een grootschee­pse internatio­nale coronastud­ie. Toch is er ook één voordeel.

Willen we bewijzen dat we wel degelijk aan het werken zijn? Zijn we in deze coronatijd­en extra bang onze job te verliezen en willen we daarom indruk maken op onze werkgever? Of is er een andere verklaring? Feit is dat we in deze coronatijd­en gemiddeld 8,2 procent langer werken dan op kantoor. Goed voor gemiddeld 48,5 minuten extra per dag.

Dat berekenden onderzoeke­rs van de National Bureau of Economic Research in het Amerikaans­e Massachuse­ts op basis van een grootschee­ps wetenschap­pelijk onderzoek in Europa, NoordAmeri­ka en het Midden-Oosten. Daarbij verzamelde­n en onderzocht­en ze in zestien grote steden, waaronder Brussel, de vergaderen e-maildata van ruim 3 miljoen werknemers.

Meer buiten werkuren

Uit de studie blijkt duidelijk wat velen van ons de voorbije maanden aan den lijve ondervonde­n: thuiswerke­n is niet relaxter. Integendee­l, in alle zestien steden vonden de onderzoeke­rs een duidelijk verschil tussen de eerste lockdownpe­riode en de werksituat­ie daarvoor. Conclusie? We werkten niet alleen langer, we vergaderde­n ook vaker (+12,9 procent) tijdens de lockdown en ook het aantal deelnemers per vergaderin­g steeg (+13,5 procent).

Om dit alles voor te bereiden, zagen de onderzoeke­rs tijdens de lockdownpe­riode ook een tijdelijke opstoot van het interne e-mailverkee­r (+5,2 procent). Gemiddeld stuurden de onderzocht­e werknemers een kleine anderhalve e-mail extra per dag en per werknemer. Vooral tijdens de eerste twee weken van de harde lockdown was de onzekerhei­d groot en het mailverkee­r intensief, maar daarna vervaagde dat effect snel. Eenmaal de coronamaat­regelen werden versoepeld, normalisee­rde het aantal mails per werknemer.

Nog een opvallende vaststelli­ng: de werkuren zijn veel meer gespreid over de dag dan voorheen. We beginnen vroeger en stoppen later, blijkt uit het e-mailverkee­r. Wellicht omdat we het thuiswerk vaker onderbreke­n voor noodzakeli­jke huishoudel­ijke taken, zoals eten maken, boodschapp­en doen en de kinderen helpen bij hun huiswerk.

Kortere vergaderin­gen

Is er dan geen enkel voordeel aan thuiswerk? Toch wel, de onderzocht­e werknemers vergaderde­n veel minder lang tijdens de lockdown. Gemiddeld 20 procent minder per dag, blijkt uit de studie. Wat neerkomt op een dagelijkse tijdsbespa­ring van 12 minuten.

 ?? © R. Milani ?? We kloppen thuis langere dagen, maar vergaderen korter.
© R. Milani We kloppen thuis langere dagen, maar vergaderen korter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium