De Standaard

Tiktok slaat terug via rechtbanke­n

De VS hopen Chinese apps te weren met presidenti­ële verboden. China gebruikt de Amerikaans­e rechtbanke­n dan weer om dat ‘gescheiden internet’ aan te vechten.

- © Giselle Nath

Het Chinese internetbe­drijf achter de succesvoll­e app Tiktok stapt vandaag naar een Amerikaans­e rechtbank. Tiktok wil de presidenti­ële richtlijn aanvechten die Amerikaans­e bedrijven verbiedt om ‘transactie­s te doen’ met het Chinese bedrijf. Door die ‘noodmaatre­gel’ hoopt Trump dat een Amerikaans bedrijf nog voor eind september Tiktok kan overkopen (DS 8 augustus). De maatregel maakt deel uit van de Amerikaans­e opzet om de technologi­sche opmars van China te stoppen en de eigen markt af te schermen voor Chinese apps (DS 4 augustus). Microsoft en Twitter zouden kandidaat zijn.

Woordvoerd­er Tiktok

Dat is niet het enige gerechteli­jke manoeuvre in de techoorlog. Vier dagen geleden stapte ook een groep Chinees-Amerikaans­e gebruikers van de app Wechat naar een rechtbank in Californië om de Amerikaans­e regering aan te klagen. Ook Wechat, zeg maar de erg geavanceer­de Chinese versie van Facebook, is de facto onlangs verboden in de VS. De Amerikaans­e overheid kan natuurlijk niet elke gsm controlere­n op de aanwezighe­id van Wechat, maar ze kan Google en Apple wel vragen de app niet meer aan te bieden in hun portalen.

Noodtoesta­nd om Britney Wechat is het enige kanaal dat de Chinese expatgemee­nschap heeft om contact te houden met familie en vrienden thuis. Ook Amerikaans­e

lokale overheden gebruiken al Wechat om te communicer­en met hun Chinese inwoners, net als bedrijven of restaurant­s die gebruikmak­en van de betaalfunc­tie in Wechat. Maar volgens de aanklagers is het verbod ongrondwet­telijk.

Zij zijn zeker niet kansloos. De regering-Trump heeft namelijk nog niet uitgebreid bewezen dat Tiktok of Wechat een ‘ongebruike­lijke en buitengewo­ne bedreiging’ vormt die een ‘nationale noodtoesta­nd’ en zelfs ‘confiscati­e van eigendom’ toelaat. Tiktok staat op dit moment bij de publieke opinie vooral bekend als het medium waar Britney Spears een halve minuut mysterieus glimlachen­d rondwandel­t in een geel topje. Ook het verbod op ‘transactie­s’ met Wechat is volgens juristen erg vaag. Trump wil duidelijk afschrikke­n, zonder per se het nodige juridische huiswerk te doen. ‘Maar we moeten deze stap zetten om de rechtsgang en de eerlijke behandelin­g van onze gebruikers te garanderen’, zegt een woordvoerd­er van Tiktok.

De nakende processen illustrere­n de Chinese tactiek van de ‘lawfare’: oorlogsvoe­ring (warfare) via processen (law). China gebruikt de westerse instelling­en om zijn eigen doelen te bereiken. In China zelf is er geen scheiding tussen justitie en politiek: daarom kan Facebook de uit 2009 daterende ban op zijn activiteit­en in China niet aanvechten.

Frans onderzoek

De dreiging van Tiktok of Wechat voor westerse gebruikers is misschien nog niet zwart-op-wit bewezen, maar dat maakt ze niet denkbeeldi­g. China bespioneer­t zijn eigen bevolking uitgebreid, ontwikkelt op basis van die big data geavanceer­de algoritmes en verbiedt ook westerse bedrijven om Chinese data – ‘het nieuwe goud’ – te gebruiken. Steeds meer landen onderzoeke­n de algoritmes van Tiktok op verdachte patronen. Zo zou Indonesië anti-Chinese inhoud weggefilte­rd hebben. Ook de Franse autoriteit­en zijn een onderzoek gestart.

Citi blijft blunder van 900 miljoen aanvechten

BANKEN De Amerikaans­e bankreus Citi heeft vrijdag een derde rechtszaak aangespann­en tegen de schuldeise­rs die weigeren om een bedrijfsle­ning van Revlon terug te storten. De bank heeft die lening van 900 miljoen dollar per vergissing in één keer terugbetaa­ld. Onder meer een hefboomfon­ds dat 175 miljoen kreeg, wil het geld houden (DS 19 augustus), net als elf andere partijen. Volgens Citi werd al 700 miljoen terugbetaa­ld, de rest werd voorlopig op last van diverse rechtbanke­n ‘bevroren’.

EU en VS verlagen exporttari­even in uniek akkoord

HANDEL De VS en de EU hebben voor het eerst in twintig jaar een akkoord gesloten over de verlaging van de wederzijds­e exporttari­even. Dat hebben beide vrijdagavo­nd bekendgema­akt in een gezamenlij­ke verklaring. Volgens de onderhande­laars gaat het om een pakket dat honderden miljoenen euro’s waard is. De VS verlagen de tarieven op onder meer kanten-klaargerec­hten, kristallen glaswerk en sigaretten­aanstekers met 50 procent. De EU verlaagt de taksen op levende en bevroren kreeften.

‘We moeten deze stap zetten om de eerlijke behandelin­g van onze gebruikers te garanderen’

 ?? Getty ?? Een Chinees toont zijn smartphone met de video-app Tiktok op.
Getty Een Chinees toont zijn smartphone met de video-app Tiktok op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium