De Standaard

Demer stroomt in 2023 weer door Diest

- Koen Luts en Luk Weyens

Vanaf 2023 stroomt er weer water van de Demer door Diest. Vandaag is dat het water van de Begijnebee­k.

In 2016 werd de oude bedding van de Demer in het centrum van Diest in ere hersteld. Maar het is het water van de Begijnebee­k dat door de stad kabbelt. Volgend jaar wordt de Grote Steunbeer buiten het centrum gerestaure­erd. ‘Dan wordt weer effectief Demerwater door de stad geleid’, zegt schepen van Leefmilieu Rick Brans (Open Diest).

In 1960 werd de Demer rond Diest geleid en in de stad werd de rivier gedempt. Aan de Grote Steunbeer kon het water vroeger mondjesmaa­t door drie openingen. Twee van die openingen werden in de jaren ‘60 deels afgesloten met een betonnen drempel. In de middelste doorgang staat een oude houten schuif.

Debiet

De bedoeling was om het grote debiet van de Demer te beperken. Het stroomgebi­ed van de rivier kan stroomopwa­arts 200 kubieke meter water per seconde aanleveren, terwijl de Demer stroomafwa­arts maar 55 kubieke meter per seconde aankan zonder te overstrome­n. De Grote Steunbeer ‘knijpt’ het water en verlaagt het debiet in Testelt en Zichem, zodat overstromi­ngen sterk worden beperkt. De rest van het water wordt tijdelijk opgeslagen in wachtbekke­ns.

Vanaf volgend jaar worden de dichtgemet­selde doorgangen heropend en komen er geautomati­seerde stuwconstr­ucties zodat de Demer echt door de stad zal stromen. ‘De werken aan de Grote Steunbeer vormen de hoeksteen van het project om de Demer door Diest te leiden. De werken zullen twee tot drie jaar duren’, vertelt Brans.

De Grote Steunbeer is sinds jaren een beschermde constructi­e. De oude stuw werd in 1835 gebouwd en was bedoeld om het omringende land onder water te zetten bij een dreigend militair conflict. Alle onderdelen van de stuw worden maximaal bewaard en archeologi­sch hersteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium