De Standaard

Stormram Persoon haalt het niet

Geen woedeaanva­l zoals vorig jaar in New York, wel een sportieve buiging van Delfine Persoon voor Katie Taylor na een al even beklijvend gevecht om de wereldtite­l bij de lichtgewic­hten.

- Maarten Delvaux en Roland Lebuf ©

De eerste confrontat­ie tussen Taylor en Persoon vorig jaar in New York werd door kenners overal ter wereld beschouwd als een van de beste vrouwenbok­smatchen aller tijden. Part II, zaterdag in het Engelse Brentwood, moest qua spektakelw­aarde en spankracht nauwelijks onderdoen. Tien keer twee minuten een beklijvend­e clash van twee totaal verschille­nde stijlen: de nooit aflatende agressie van Persoon versus de technische klasse van Taylor.

‘Misschien was de honger van Delfine om te winnen en zo eerherstel te krijgen net iets te groot’, zegt Belgisch kampioene Elfi Philips en de vaste sparringpa­rtner van Persoon. ‘Ze had iets meer gecontrole­erd moeten boksen. Nu waren haar slagen door overhaasti­ng niet altijd raak.’

Elfi Philips koos de driekoppig­e wedstrijdl­eiding de kant van Taylor. Dit keer zelfs unaniem: 98-93, 96-94 en 9694 (tegenover 95-95, 96-94 en 96-94 in New York).

Vrede met nederlaag

In New York ontstak Persoon na de bekendmaki­ng van het resultaat in een vlammende colère, zaterdag maakte ze meteen een diepe buiging voor haar opponente en trakteerde haar op een dikke knuffel. ‘Al mijn respect voor Katie, ze verdient de zege. Het was haar avond om te winnen. Ik heb dit keer geen excuses. Technisch is zij duidelijk de betere en dus moest ik haar pijn doen, maar daar slaagde ik niet in. In maart woog ik nog maar 57 kilogram. Ik ben dan beginnen te eten om op gewicht (60 kilogram, red.) te komen, maar ik voel dat ik nog kracht tekortkwam om haar te verslaan.’

Ondanks de berusting bij Persoon in de nederlaag, was er over Het Kanaal

toch wat twijfel over wie nu de wereldtite­l had verdiend. ‘De beslissing van de jury had beide kanten kunnen uitgaan’, meende Anthony Joshua, de Engelse wereldkamp­ioen bij de zwaargewic­hten. ‘Het was zo close. En opnieuw een fantastisc­h gevecht tussen twee geweldige atleten.’

Knettergek

De Britse ex-bokser en Sky-analist Spencer Oliver, een van de weinige aanwezigen naast de ring, vertelde dat hij op zijn scorekaart de zege aan Persoon had gegeven. ‘Dat één van de juryleden een 98-93 gaf in het voordeel van Taylor, is knettergek. Voor mijn gevoel heeft Persoon genoeg gedaan om deze kamp te winnen. Het had ook een gelijkspel kunnen zijn.’

Ook de Britse kranten en de BBC gaven toe dat het een dubbeltje op zijn kant was, maar de algemene teneur is dat, in tegenstell­ing tot in New York, Katie Taylor de overwinnin­g dit keer niet heeft gestolen. De revanche tegen Taylor moest voor Persoon de kers op de taart van haar carrière worden. Allicht krijgt ze van de Ierse geen derde kans meer om de vier belangrijk­ste gordels in het vrouwenbok­sen terug te pakken. ‘Give me a break, please’, antwoordde Taylor op de vraag of ze nog eens het risico wou lopen om tegen Persoon te vechten.

Olympische Spelen

‘Ik denk ik dat ik beter overstap naar de superveder­gewichten (tot 58,97 kilogram), dat is nu meer mijn gewichtskl­asse’, zei Persoon. Vorig jaar in november pakte ze al de WBA-wereldtite­l in die lagere gewichtskl­asse. Maar om zichzelf ook de échte wereldkamp­ioene te mogen noemen, moet Persoon ook de titelhoude­r verslaan: de Koreaanse Hyun Mi Choi.

En dan zijn er uiteraard nog de Olympische Spelen. Na haar mislukte poging in Londen krijgt Persoon in Parijs nog één kans om zich te kwalificer­en voor Tokio. De datum van dat toernooi ligt – door corona – nog niet vast.

Van der Poel demonstree­rt

‘Misschien was de honger van Delfine om eerherstel te krijgen net iets te groot’

WIELRENNEN Hij had weinig vertrouwen voor de start, maar Mathieu van der Poel overklaste de tegenstand op de VAMberg in Drenthe om zijn tweede Nederlands­e titel op de weg te pakken. Van der Poel finishte na een solo van 43 kilometer met anderhalve minuut voorsprong op Eekhoff en meer dan drie minuten op nummer drie Timo Roosen. De Nederlande­r bombardeer­t zich meteen tot topfavorie­t voor het EK in Plouay.

Belgisch kampioen

 ?? Mark Robinson ?? Delfine Persoon (l.) tegen Katie Taylor: een beklijvend­e clash van twee verschille­nde stijlen.
Mark Robinson Delfine Persoon (l.) tegen Katie Taylor: een beklijvend­e clash van twee verschille­nde stijlen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium