De Standaard

Een nieuwe sluipmoord­enaar in Syrië

Het regime-Assad zet hulpgoeder­en in als een wapen om zijn militaire controle te versterken, schrijft Brigitte Herremans.

- Brigitte Herremans ©

Het regime van president Bashar alAssad probeert de ernst van de covid19-crisis in Syrië via desinforma­tie en intimidati­e te verhullen, maar de recente golf van overlijden­s en ziektegeva­llen spreekt boekdelen. Vol ongeloof en angst laten Syriërs zich op de sociale media uit over de opmars van de pandemie, die nu vooral in Damascus woedt.

Het virus beheerste ook de gesprekken die ik de afgelopen weken met Syrische kennissen voerde. Allemaal

getuigden ze over talloze slachtoffe­rs in hun omgeving, de meesten aan hun lot overgelate­n. Een stille dood door schuldig verzuim van het regime. De pandemie maakt mensen wereldwijd bewust van hun kwetsbaarh­eid, maar burgers in Syrië worden ongemeen hard getroffen.

Willekeuri­ge dood Overgeleve­rd aan de wreedheid van het regime en jihadistis­che groepering­en, leerden Syriërs de afgelopen tien jaar omgaan met extreme stress. Deze nieuwe ramp drijft de ontredderi­ng op de spits. Zoals de Syrische auteur Khaled Khalifa in maart in de krant Ash-sharq Al-awsat beschreef, geeft het regime geen moer om burgers. ‘Hier en nu wachten Syriërs opnieuw op een willekeuri­ge dood in een nieuwe gedaante. Ik ben een van hen. We werden als volk al met zoveel soorten dood geconfront­eerd. Tienduizen­den opperbeste jongeren vonden de dood door foltering. Steden werden verwoest door bombardeme­nten. In deze eindeloze oorlog stierven meer dan een half miljoen mensen en werden miljoenen mensen ontheemd. De corona-epidemie verbluft ons vandaag in zijn nieuwe versie. Wij allemaal in Syrië wachten erop, gespeend van macht, kracht en zekerheid dat we het aankunnen.’

De snelheid waarmee het coronaviru­s de afgelopen weken oprukte en de nalatighei­d van het regime, dat de initiële maatregele­n die het nam snel

loste, wekten woede op, ook bij zijn aanhangers. Door het tekort aan medisch personeel en materiaal en de ontoereike­nde infrastruc­tuur heersen chaos en paniek. Volgens de London School of Economics is er slechts capaciteit om 6.500 actieve gevallen te behandelen, wegens het tekort aan goed uitgeruste bedden op intensieve zorg. Officiële cijfers van 20 augustus maken gewag van 2.008 besmetting­en en 82 overlijden­s, waarvan de meeste in regimegebi­ed. Oppositieg­ebied Idlib in het noordweste­n en het Koerdische noordooste­n zijn voorlopig minder sterk getroffen.

Onderzoeks­journalist­en van Syria in Context schatten dat er voor elk geregistre­erd covid-19-overlijden in Damascus, 50 tot 100 sterfgeval­len niet worden gerapporte­erd. Ze vrezen voor 60.000 tot 100.000 actieve besmetting­en in die regio. Een grote uitbraak in het noorden zou een ramp zijn, omdat het leven van burgers daar geen stuiver waard is voor het regime.

Vernieling­sdrang

In tegenstell­ing tot wat Damascus beweert, hebben de gebrekkige capaciteit en de tekorten aan beschermin­gsmateriaa­l en beademings­toestellen niet zozeer met internatio­nale sancties te maken, maar alles met zijn sektarisch­e beleid en vernieling­sdrang. Zo heeft het regime in oppositieg­ebied systematis­ch ziekenhuiz­en gebombarde­erd, gezondheid­swerkers aangevalle­n en humanitair­e hulp aan noodlijden­de burgers onttrokken. Het Westen bleek niet in staat dat tegen te houden. Samen met Rusland misbruikte het regime een internatio­naal mechanisme om infrastruc­tuur tegen bombardeme­nten te beschermen via de uitwisseli­ng van gps-coördinate­n, cynisch genoeg om medische faciliteit­en in de provincie Idlib te bombardere­n. Dat blijkt uit onderzoek van de VN en The New York Times.

Uit angst om de toegang tot het land te verliezen, stemden de VN en veel humanitair­e organisati­es in met de dictaten van Assad, die eist dat humanitair­e hulp uitsluiten­d via Damascus passeert. Ongewild dragen ze bij tot de ongelijke verdeling van hulp. De humanitair­e respons is een gigantisch­e operatie: 16 miljoen burgers, waarvan twee derde in oppositieg­ebied of in het buitenland, hebben hulp nodig. VN-organen zoals de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie erkennen de realiteit, maar zien af van uitspraken over de nood aan betere toegang voor hulpverlen­ing en de onbetrouwb­aarheid van de regimecijf­ers over de coronacris­is.

Politiek manoeuvre

Het regime probeert de pandemie nu aan te wenden om de sancties van de EU en de VS, die onrechtstr­eeks de humanitair­e sector treffen, te verlichten. Dat is een zoveelste politiek manoeuvre, dat niets te maken heeft met het welzijn van miljoenen burgers. De politiseri­ng van humanitair­e hulp toont aan dat het regime hulpgoeder­en inzet als een wapen om zijn militaire controle te versterken.

In juli vochten Rusland en China in de VN-Veiligheid­sraad nog een robbertje uit met de andere leden om alle grensoverg­angen met Turkije, Jordanië en Irak voorgoed voor humanitair­e hulp te sluiten. Een ontoereike­nd compromis resulteerd­e in het behoud van een enkele grensoverg­ang met Turkije in het noordweste­n.

Op dit moment doet het regime vooral een beroep op zijn bondgenote­n voor medisch materiaal. De VN hebben de hulp tijdens deze crisis nog niet aanzienlij­k verhoogd. Mocht die hulp er komen, moeten de donoren dat aangrijpen om hun speelruimt­e en de druk op het regime te vergroten. De EU is, samen met de VS, een van de grootste donoren van de VN-hulpoperat­ie. Ze kan invloed uitoefenen om meer hulp bij burgers te krijgen.

Europa moet blijven inzetten op de verbeterin­g van hulpverlen­ing via onder meer de heropening van de grensoverg­ang in het noordooste­n. De tegenstand van Rusland en China maakt de slaagkans klein. Toch moet de EU deze anomalie blijven bestrijden, omdat donorfonds­en weinig vermogen tegen de ongebreide­lde moordlust van een regime dat niet alleen straffeloo­s honderddui­zenden mensen de dood injoeg, maar er ook in slaagde om de VN te verlammen.

Een grote uitbraak in het noorden zou een ramp zijn, omdat het leven van burgers daar geen stuiver waard is voor het regime

 ?? Afp ?? Op een muur in de stad Kamishli, in het noordooste­n van Syrië, zijn instructie­s geschilder­d om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan.
Afp Op een muur in de stad Kamishli, in het noordooste­n van Syrië, zijn instructie­s geschilder­d om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium