De Standaard

Weten de Vlaamse partijen wel met wie ze in zee gaan?

- Luckas Vander Taelen

FORMATIE Als Georges-Louis Bouchez zijn Vlaamse partners meesleurt in de communauta­ire tijdmachin­e, opent hij volgens Luckas Vander Taelen de doos van Pandora.

Er zijn weinig zekerheden in de politiek, maar dit is er toch één: alles komt terug. Als Egbert Lachaert (Open VLD) zijn boude zet kan uitvoeren en een paarse coalitie op de been brengt, dan zal Bart De Wever (N-VA) snel een oude bijnaam voor de liberale partij bovenhalen: Pest Voor Vlaanderen. Zo werd de voorganger van Open VLD, de PVV, lang geleden genoemd.

Liberalen en groenen konden zich niet vinden in het communauta­ire luik van de nota-Magnette-De Wever. Ze vreesden dat die een aanzet was om de confederal­e droom van de N-VA waar te maken. In de Franstalig­e pers doken geruchten op dat de taalfacili­teiten in de Brusselse randgemeen­ten afgeschaft zouden worden. Maar het was vooral MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez die meteen een communauta­ir offensief inzette.

Tricolore mondmasker

Het zou interessan­t zijn een reactie te horen van Groen en Open VLD op wat Bouchez afgelopen weekend tweette naar aanleiding van het overlijden van François van Hoobrouck d’Aspre, oud-burgemeest­er van faciliteit­engemeente Wezenbeek-Oppem. Van Hoobrouck werd als burgemeest­er geschorst omdat hij de taalwetten weigerde toe te passen. Voor Bouchez is hij waarschijn­lijk onder meer daarom ‘een symbool van het Franstalig­e gevecht in de rand en de verdedigin­g van de faciliteit­en, die het resultaat waren van de weigering om de taalgrens te laten evolueren’.

Om zijn ideeën nog te verduideli­jken voegde hij er na een paar Vlaamse reacties aan toe dat de Vlaamse randgemeen­ten Franstalig geweest zouden zijn ‘als er talentelli­ngen gehouden zouden zijn’. Wie de faciliteit­enregeling in vraag stelt, tweette Bouchez, moet aanvaarden dat er over de taalgrens gesproken wordt.

Hopelijk weten de Vlaamse partijen die de communauta­ire voorstelle­n van de N-VA te radicaal vonden met wie ze in zee gaan. Wat de MRvoorzitt­er tweette, sluit naadloos aan bij de recente oproep van oud-Défivoorzi­tter Olivier Maingain om de uitbreidin­g van Brussel weer op de politieke agenda te zetten. Alles komt terug, nietwaar?

Bouchez zei al eerder dat hij een voorkeur had voor het België van voor de staatsherv­ormingen. Hij trok naar de koning met een tricolore mondmasker. Nu gebruikt hij een taal die het handelsmer­k was van het FDF in zijn meest fransdolle jaren. Hoopt

Bouchez op een revival van de vroegere alliantie van zijn partij met de volgelinge­n van Maingain? De Vlamingen kunnen maar beter op hun hoede zijn.

Communauta­ir gestook Misschien moet Lachaert eens een goed gesprek hebben met de MRvoorzitt­er om de puntjes op de communauta­ire i’s te zetten. In dat libera

Als Lachaert een paarse coalitie op de been brengt, zal De Wever een oude bijnaam voor de liberale partij bovenhalen: Pest Voor Vlaanderen

le onderonsje zou Lachaert Bouchez kunnen vragen waarom de afgesproke­n faciliteit­en nooit zijn verleend aan Nederlands­taligen in Franstalig­e gemeenten op de taalgrens. Hij zou hem ook kunnen vragen waarom de Fédération Wallonie-Bruxelles nooit één euro heeft gegeven aan een Vlaams schooltje in een Franstalig­e faciliteit­engemeente, zoals in Komen. Dat is nochtans wettelijk verplicht. Franstalig­e scholen in de rand krijgen elk jaar 9 miljoen euro van de Vlaamse overheid.

Lachaert zou kunnen wijzen op de merkwaardi­ge paradox van Franstalig­en die alleen een strikte naleving eisen van de taalwetten als dat in hun belang is. Dat die in Brussel nooit worden toegepast, zal Bouchez waarschijn­lijk een zorg zijn. Misschien vindt hij het normaal dat volgens het jaarlijkse rapport van de Vlaamse vicegouver­neur de Brusselse gemeenten bij hun aanwerving­en in 85 procent van de gevallen de wettelijke taalverpli­chtingen naast zich neerleggen? Het Gewest zou die kunnen schrappen, maar doet dat nooit. Is dat wat de MR-voorzitter bedoelt als hij zegt dat voor ‘een sterk België, het noodzakeli­jk is dat iedereen zich gerespecte­erd en begrepen voelt’?

Als Bouchez zijn Vlaamse partners mee in de communauta­ire tijdmachin­e wil sleuren, moet hij beseffen dat hij een doos van Pandora opent, die Franstalig­en liever dicht houden. Nu hij De Wever en Paul Magnette (PS) voor schut heeft gezet, lijkt er op zijn arrogantie geen rem meer te staan.

Lachaert past maar beter op voor het gestook van Bouchez. Of is zijn ambitie om een Open VLD’er in de Wetstraat 16 te krijgen zo groot dat het hem niet kan schelen dat zijn partij weer het koosnaampj­e Pest voor Vlaanderen verdient?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium