De Standaard

Chinese essentiële werkkracht­en kregen experiment­eel vaccin al

Peking is zijn frontlijnw­erkers al een maand aan het inspuiten met hun experiment­eel coronavacc­in. Het gaat om artsen, metrobestu­urders en arbeiders uit de voedingsin­dustrie. Het toont aan hoezeer Xi bereid is hoog in te zetten.

- Giselle Nath

De stap van kandidaatv­accin naar een goedgekeur­d, werkend middel passeert normaal gezien tienduizen­den vrijwillig­ers. Die onderwerpe­n zich bewust aan een medisch experiment en kunnen er niet van uitgaan dat ze echt immuun zijn: wat ze ingespoten krijgen is namelijk geen vaccin, maar een poging tot. In het internatio­naal protocol voor vaccinontw­ikkeling heet dat fase 3, de laatste fase.

Maar China, dat al meerdere vaccins in fase 3 heeft zitten buiten zijn landsgrenz­en, is een stap sneller gegaan. Het dient het experiment­ele vaccin van staatsbedr­ijf Sinopharm sinds 22 juli toe aan zijn artsen en verplegers. Dat zei Zheng Zhongwei, hoofd van het Chinese commando voor vaccinontw­ikkeling, afgelopen zaterdag aan de Chinese staatstele­visie CCTV.

Riskant

Precieze aantallen zijn niet bekendgema­akt. Eerder was al geweten dat een handjevol medewerker­s van staatsbedr­ijven zich had laten inspuiten. Ook binnen het Chinese leger, het PLA, zou het kandidaat-vaccin al sinds juni zijn gegeven. Maar soldaten moeten nu eenmaal bereid zijn te sneuvelen voor hun land. Wat nu gebeurt, is nog een veel grotere stap verder: Peking laat zijn burgerbevo­lking meedoen aan de uitrol van het middel, nog voor het eigenlijk weet of dat veilig of effectief is.

Behalve artsen zouden sommige bureaucrat­en en werknemers uit de voedings- en transports­ector ingespoten zijn. Dat is riskant, want als er iets gebeurt, zijn essentiële sectoren getroffen. Dat deze uitrol een maand na de start wordt bekendgema­akt, kan er wel op duiden dat er voorlopig geen ernstige neveneffec­ten zijn waargenome­n.

Noodprogra­mma

Zheng zegt dat China zijn medisch personeel wel degelijk formuliere­n voor geïnformee­rde toestemmin­g heeft aangeboden. Het zou ook alle frontlijnw­erkers monitoren op neveneffec­ten en heeft ‘reddingsen compensati­eplannen’ klaarstaan. Dat hoeft niet noodzakeli­jk gelogen te zijn.

China wil zich in de race om het vaccin profileren als een betrouwbar­e en hoogtechno­logische grootmacht. Het heeft er dus alle belang bij om de fases te volgen. Essentieel is dat China wel degelijk toegeeft dat het middel geen goedgekeur­d vaccin is. Het spreekt over een ‘noodprogra­mma’ waarbij voor een ‘beperkte tijd experiment­ele vaccins gegeven mogen worden aan sommige groepen’. Ook de VS hebben zo’n wettelijke mogelijkhe­id. Peking blijft dus het internatio­nale protocol met de fases volgen. Rusland, dat onlangs zijn Spoetnik V-vaccin lanceerde, doet dat niet. Poetin spreekt alsof het vaccin voltooid is, maar begon zelfs nooit aan fase 3-experiment­en.

In het ultrapatri­ottische klimaat dat momenteel heerst in China, is het ook niet ondenkbaar dat artsen en verplegers in de rij stonden om een chaotische winter te voorkomen. De lockdown in Wuhan, waarbij een hele stad noodrantso­enen moest krijgen en verplegers onmenselij­ke shifts moesten draaien met pampers aan, heeft de Chinese samenlevin­g diep getroffen. Iedereen vreest een nieuwe instorting van de gezondheid­szorg in het griepseizo­en. ‘Geïnformee­rde toestemmin­g’ wordt zo een vage lijn. Dat doet niets af aan het feit dat een staat zijn burgers eigenlijk beter beschermt tegen zo’n experiment­ele ‘vlucht vooruit’. Al moeten we ons geen illusies maken: bij straatarme vrijwillig­ers in ontwikkeli­ngslanden die nu proefdraai­en voor Chinese, Britse of Amerikaans­e vaccins, is de lijn tussen geïnformee­rde toestemmin­g en experiment ook vaag.

China wil zich profileren als betrouwbar­e grootmacht en geeft toe dat het middel geen goedgekeur­d vaccin is

 ?? © afp ?? Gezondheid­swerkers bij een massale afname van coronatest­s in Peking in juni.
© afp Gezondheid­swerkers bij een massale afname van coronatest­s in Peking in juni.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium