De Standaard

EU-Vertegenwo­ordiger lijst mogelijke sancties op wegens ‘illegale boringen’

- © Bart Beirlant

GRIEKSTURK­S CONFLICT De Duitse minister van Buitenland­se Zaken waarschuwt dat Griekenlan­d en Turkije met vuur spelen in de Middelland­se Zee. ‘Elke kleine vonk kan tot een catastrofe leiden.’

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenland­se Zaken, probeerde gisteren met pendeldipl­omatie tussen Athene en Ankara de twee historisch­e aartsvijan­den te overreden tot een dialoog om een einde te maken aan het conflict in de Middelland­se Zee. Turkije verlengde zondag de operaties van het schip Oruc Reis, dat seismische proeven uitvoert in gebieden die volgens Griekenlan­d tot zijn economisch­e zones behoren. Turkije is ook van plan om militaire oefeningen te houden ten zuiden van Kreta. Daarop besloot Griekenlan­d militaire oefeningen te houden in het gebied.

Veel leverde het bezoek van Maas niet op. De Griekse regering is bereid te praten, maar niet ‘onder bedreiging’. Ook Turkije wil praten, maar eerst moet Athene zijn ‘maximalist­ische benadering laten varen’.

Donderdag buigen de EU-ministers van Buitenland­se Zaken zich in Berlijn over de kwestie. Ze hadden Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het Buitenland­s Beleid, op 13 juli gevraagd ‘gepaste maatregele­n’ op te lijsten voor het geval Turkije de spanningen bleef opdrijven door booractivi­teiten in de Griekse wateren.

Borrell zal de opties donderdag voorstelle­n, bevestigde een EUbron. ‘En sancties liggen op tafel.’ Beslissing­en worden niet verwacht, aangezien het om een informele raad gaat. Verschille­nde scenario’s worden overwogen: een reisverbod en de bevriezing van tegoeden van toplui van de Turkse oliemaatsc­happij die de boringen uitvoert. Ook sancties tegen regeringsl­eden behoren theoretisc­h tot de mogelijkhe­den. Oostenrijk oppert zelfs de optie om het statuut van Turkije als kandidaat-lidstaat te schrappen.

De EU-landen scharen zich achter Griekenlan­d en eisen dat Turkije ‘de illegale boringen’ staakt. Maar sancties treffen is niet vanzelfspr­ekend: ‘Hoe hoger het ambitieniv­eau, hoe moeilijker het is om unanimitei­t te bereiken’, aldus de bron.

Griekenlan­d vindt dat Duitsland zich te terughoude­nd opstelt. Maar Berlijn denkt aan het migratiedo­ssier waarvoor samenwerki­ng met Turkije nodig is. Ook Borrell vindt dat de prioriteit moet gaan naar deescalati­e via een dialoog en wil alles in ogenschouw nemen: ‘De EU heeft een complexe relatie met Turkije, die verder gaat dan de spanningen in de Middelland­se Zee: migratie, Syrië, Libië’, aldus de bron. Mogelijk valt een beslissing op de speciale Europese top die Charles Michel op 24 en 25 september bijeengero­epen heeft om over Turkije te praten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium