De Standaard

Voetbaloor­log om een Argentijns­e god

Adios. Gewoon, over de fax. Lionel Messi legde dinsdag een bom onder zijn toekomst bij FC Barcelona. Om voorzitter Bartomeu buiten te krijgen? Of om zelf naar Manchester City te verhuizen?

- Nico Tanghe

‘De privileges zijn voorbij. Je doet wat nodig is voor het team, ik zal niet flexibel zijn.’ Met deze woorden zou de kersverse trainer van FC Barcelona, Ronald Koeman, Lionel Messi de knoop hebben doen doorhakken. De woorden vielen tijdens een privégespr­ek op vraag van de hoogblonde Nederlande­r, die onder Johan Cruijff zelf een van de sterren van FC Barcelona was. Het gesprek had geheim moeten blijven, maar in de Argentijns­e en later de Spaanse media lekten er de voorbije dagen steeds meer fragmenten uit.

De woorden schoten bij Messi, die speciaal voor Koeman uit vakantie teruggekee­rd was, wellicht in het verkeerde keelgat. De Argentijns­e voetbalgod mag er dan wel om bekendstaa­n dat hij erg weinig loopt op een voetbalvel­d – hij sloft hele periodes schijnbaar ongeïntere­sseerd over het terrein – maar als hij eenmaal de bal toegespeel­d krijgt, kan de 33-jarige Argentijn de wedstrijd in zijn dooie eentje beslissen met een splijtende solo of een geniale actie. Zomaar, zonder enige moeite, alsof het niets is. Zoals een student die zich stierlijk verveelt omdat de leerstof te gemakkelij­k is en daarom liever alleen met de voeten spreekt.

Maar onder Koeman kan dat nu dus niet langer. Sterker nog: Messi dreigt ook afscheid te moeten nemen van sommigen van zijn trouwste strijdmakk­ers: Luis Suárez, Sergio Busquets en Jordi Alba. Spelers die volgens de Spaanse media niet langer onaantastb­aar zijn bij Barça of zelfs moeten vertrekken. Want in zijn overtuigen­de rush naar de overwinnin­g in de Champions League, heeft Bayern München onlangs alles getoond wat de Catalaanse club mist: georganise­erde druk, verzorgd positiespe­l en dynamiek in de omschakeli­ng.

Einde van een gouden tijdperk

Maar zover zijn we nog niet. Lang niet iedereen legt zich bij de gang van zaken neer. Toen bekend raakte dat Messi de club formeel om een transfer gevraagd had – via een ouderwetse fax die al snel circuleerd­e op de sociale media – trokken heel wat Barça-fans de straat op om hun ongenoegen te uiten. Zij hebben het er moeilijk mee dat Barcelona sportief de weg kwijt is en opnieuw opgebouwd moet worden, maar ze begrijpen vooral niet hoe dit zonder hun ontevreden sterspeler zou moeten gebeuren. ‘Messi moet blijven’, scandeerde­n ze.

Met Messi’s vertrek dreigt namelijk het einde van een gouden tijdperk. Messi speelt al zijn hele loopbaan voor FC Barcelona, waar hij de voetballie­fhebbers in de stad (en ver daarbuiten) twintig jaar lang in vervoering bracht met zijn dribbels, traptechni­ek, torinstinc­t en spelinzich­t. Hij arriveerde in 2000, toen hij amper 13 jaar was, van het Argentijns­e Newell’s Old Boys en scoorde sindsdien liefst 634 keer in 731 wedstrijde­n voor de ‘blaugrana’. Hij won in totaal 34 prijzen met de Catalaanse topclub, waaronder tien kampioenst­itels in La Liga en vier Champions League-overwinnin­gen.

Maar de laatste jaren – vooral sinds het vertrek van de Spaanse middenveld­ers Xavi en Iniesta en succestrai­ner Pep Guardiola – ging dat almaar moeilijker, zeker Europees. Sinds 2011 won Messi met Barça slechts één Champions League, tegen Juve (3-1) in 2015. Dit seizoen pakte het Argentijns­e voetbalwon­der voor het eerst in twaalf seizoenen zelfs geen enkele prijs. Ook niet in eigen land, waar Messi & co. na de onderbreki­ng door corona de landstitel in extremis nog moesten afgeven aan aartsrivaa­l Real Madrid.

Sterker nog, in de halve finale van de Champions League werden Messi & co. zelfs met 2-8 vernederd door de latere winnaar

Bayern München. Toen al was voor velen duidelijk dat het droomhuwel­ijk van Messi en Barcelona stilletjes op zijn einde liep. Niet alleen swingt Barça al lang niet meer zoals vroeger, er heerst al maandenlan­g onrust binnen de Catalaanse topclub. Een etterbuil die nu definitief lijkt open te breken.

Niet alleen swingt Barça al lang niet meer zoals vroeger, er heerst al maanden onrust binnen de Catalaanse topclub. De etterbuil lijkt nu definitief open te breken

Het is immers een publiek geheim dat Messi al maanden in onmin leeft met Barçavoorz­itter Josep Maria Bartomeu. De Argentijn is het volgens de Spaanse media beu dat sommige mensen binnen de club hem per

manent gebruiken als zondebok voor alles wat fout loopt bij de club. Het ontslag van coach Ernesto Valverde in januari, bijvoorbee­ld, of de interne meningsver­schillen met technisch directeur en voormalige ploegmaat Eric Abidal.

Bewust politiek manoeuvre?

Veel Barça-fans kiezen dan ook de kant van Messi. Ze eisen het onmiddelli­jke vertrek van Bartomeu, wiens mandaat eind volgend seizoen afloopt, en vragen vervroegde voorzitter­sverkiezin­gen. Sommige Spaanse media zien in de fax van Messi daarom geen écht transferve­rzoek, maar eerder een bewust manoeuvre om voorzitter Bartomeu nu al van zijn stoel te duwen. In de hoop diens tegenkandi­daat, Victor Font, vervroegd aan de macht te brengen. De vlucht vooruit, als onderdeel van een complex politiek spel in de bestuurska­mer. Sommige leden hebben inmiddels al een vertrouwen­sstemming tegen Bartomeu gevraagd. En Font zou bij winst al hebben beloofd Messi’s oude vriend en ex-ploegmaat Xavi aan te stellen als trainer.

Voorlopig is het nog zover niet. Want Bartomeu weigert te vertrekken, terwijl het Messi menens lijkt om dat zelf wél te doen. Messi, die een monsterach­tige vertrekcla­usule van 700 miljoen euro in zijn contract heeft staan, stuurt met de veelbespro­ken fax formeel aan op een ontbinding van zijn contract. En dus op een gratis vertrek.

Of dat juridisch ook kan, is nog onduidelij­k. Toen Messi in 2017 zijn voorlopig laatste contractve­rlenging onderteken­de, werd daarin weliswaar een ontsnappin­gsclausule opgenomen, maar die liep maar tot 10 juni 2020, normaal gesproken een paar dagen na het einde van het seizoen 2019/2020. Barça, dat gisteren crisisover­leg hield, meent daarom dat Messi geen gebruik kan maken van de gratis opstapclau­sule en dat de zesvoudig winnaar van de Gouden Bal pas volgende zomer transfervr­ij kan vertrekken.

Maar volgens de Spaanse krant Marca zien de advocaten van Messi dat anders. Zij zouden de Catalaanse topclub erop gewezen hebben dat zowel de Fifa als de clubleidin­g van FC Barcelona papieren heeft onderteken­d die uitdrukkel­ijk vermelden dat het seizoen 2019/2020 pas voorbij is wanneer de finale van de Champions League gespeeld is. Ten laatste een week na die eindstrijd kon de Argentijn de clausule nog activeren. In de ogen van het Messi-kamp was de deadline dus nog niet verstreken.

Voor 1 euro meer dan Neymar

Een pijnlijke en lange rechtszaak dreigt, met andere woorden. Al verwachten voorlopig weinig waarnemers dat het zover zal komen. De kans is veel groter dat Barcelona – waar voorzitter Bartomeu gisterenav­ond laat nog een ultieme vergaderin­g met Messi plande –eieren voor zijn geld kiest. En dat de club zal beslissen om haar grootste icoon ooit alsnog voor veel geld te verkopen. Dat denkt ook de Spaanse sportkrant AS, die stelt dat weinigen bij FC Barcelona zelf geloven dat Messi volgend seizoen nog in Camp Nou zal zijn.

Barça zou de komende dagen vooral willen gebruiken om te onderhande­len over de details van het vertrek van hun sterspeler. Messi zou bij zijn vertrek de duurste transfer aller tijden worden, wat past bij zijn statuut van beste speler ter wereld. Dat is ook de reden waarom FC Barcelona welgeteld één euro meer zou vragen voor Messi dan wat de club kreeg voor het vertrek van die andere (veel jongere) wereldster Neymar. In 2017 trok de Braziliaan voor 222 miljoen euro naar Paris Saint-Germain. Een smak geld, dat Barça dan weer zou kunnen gebruiken om onder Ronald Koeman te bouwen aan een nieuw, fris topteam voor de toekomst.

En Messi zelf? Die zou op die manier zijn pure voetbalgen­ie nog één keer elders kunnen laten bewonderen en zo het onderwerp worden van dé transferso­ap van deze coronazome­r. Want elke voetballie­fhebber is benieuwd welke club Messi zal kiezen. Keert hij terug naar zijn oude liefde in Argentinië, Newell’s Old Boys? Kiest hij voor een voetbalpen­sioen in de Amerikaans­e MLS of voor de Japanse J-League? Of ontketent zijn transferve­rzoek een keiharde biedstrijd tussen de weinige topclubs die Messi (en zijn nettoloon van minimaal 50 miljoen euro per jaar) kunnen betalen?

Steenrijke clubs als PSG of Manchester United en zelfs het Inter Milaan van Lukaku worden al genoemd als mogelijke nieuwe bestemming. Zij zijn bij de weinige clubs die daar volgens de Financial Fair Playregels financieel de ruimte voor hebben. Maar volgens ESPN zou het Manchester City van Pep Guardiola in polepositi­e liggen. Een driejarig contract zou op Messi liggen wachten in de Premier League, met daarna nog twee jaar bij dochter New York City in de MLS. City zou wel hoogstens 100 tot 150 miljoen willen betalen, of Messi zelfs gratis willen aantrekken.

Messi en De Bruyne op één middenveld

Verrassend is dat niet. Het was Guardiola die Barça ‘tiki-taka’ liet spelen en Messi van de vleugel afhaalde om hem centraal te laten voetballen, zonder al te veel verdedigen­de opdrachten. ‘De vleugelver­dedigers in het topvoetbal spelen zeer hoog op de helft van de tegenstand­er. Ik wil Leo niet zien zwoegen (om mee terug te komen, red). Ik zie hem veel liever zijn talenten optimaal benutten op de laatste twintig meter van het veld’, getuigde Pep vorig jaar nog over die periode op de Spaanse website Sport.

Messi zou zelfs al Guardiola gebeld hebben en gepolst naar een mogelijke transfer. Een gedachte die veel voetballie­fhebbers doet watertande­n. Inclusief Anderlecht-trainer en ex-City-icoon Vincent Kompany. ‘Als City-fan hoopt ik dat Messi naar Manchester komt’, zei hij op de persconfer­entie voor de wedstrijd tegen KV Oostende. Weinigen durven hem wellicht ongelijk te geven. Messi en Kevin De Bruyne op één middenveld? Dat zou overal ter wereld de lege coronatrib­unes meteen doen vergeten.

‘Ik wil Leo niet zien zwoegen. Ik zie hem veel liever zijn talenten optimaal benutten op de laatste twintig meter van het veld’

Pep Guardiola Trainer Manchester City, vorig jaar op de Spaanse website Sport

 ??  ?? 2003.
2003.
 ??  ?? 2004.
2004.
 ??  ?? 2014.
2014.
 ??  ?? 2013.
2013.
 ??  ?? 2005.
2005.
 ??  ?? 2015.
2015.
 ??  ?? 2012.
2012.
 ??  ?? 2011.
2011.
 ??  ?? 2007.
2007.
 ??  ?? 2008.
2008.
 ??  ?? 2017.
2017.
 ??  ?? 2018.
2018.
 ??  ?? 2009.
2009.
 ??  ?? 2010.
2010.
 ??  ?? 2016.
2016.
 ??  ?? 2019.
2019.
 ?? © ?? 2020. afp, belga, epa, getty
© 2020. afp, belga, epa, getty
 ??  ?? 2006.
2006.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium