De Standaard

Trumps campagnetr­oef Melania

De Amerikaans­e first lady is populairde­r dan haar man. Dat maakt van Melania Trump een politieke troef voor zijn herverkiez­ingscampag­ne. Haalt zij conservati­eve en onafhankel­ijke vrouwen (terug) naar Trumps kamp?

- Ine Roox

Voor het Amerikaans­e volk is het niet altijd makkelijk om echt hoogte te krijgen van de in Slovenië geboren first lady Melania Trump. Steunt ze haar man nu, of niet? Melania Trump maakte al vaker duidelijk dat ze het bijlange niet altijd eens is met de president. Vroeg in de pandemie postte ze een foto van zichzelf met een masker, als eerste lid van de presidenti­ële familie, terwijl Donald Trump toen nog zei dat hij weigerde een mondmasker tegen covid-19 te dragen.

Het duurde ook tot een halfjaar na Trumps verkiezing, voordat de first lady naar het Witte Huis verhuisde. Ze verkoos zolang met hun zoon Barron in de Trump Tower in New York ter verblijven, wat de Amerikaans­e geheime dienst en de politie van New York handenvol geld kostte aan hun beschermin­g.

Wilde ze liever wat afstand van haar man? Volgens The Washington Post heeft de first lady die tijd gebruikt om haar huwelijksc­ontract te heronderha­ndelen. En toen president Trump onlangs de ordedienst­en in Washington D.C. betogers met geweld liet verjagen, zodat hij een foto kon laten maken, was Melania in de verste verte niet te bespeuren.

Maar op cruciale momenten staat ze er en ondersteun­t ze haar man voluit. Zoals dinsdagnac­ht, met een fel pleidooi voor de herverkiez­ing van Donald Trump, de slottoespr­aak in primetime van de tweede Conventien­acht. Melania Trump erkende dat haar man een onconventi­onele leider is met het hart op de tong, ‘maar dat maakt hem authentiek’, en zij stelde dat hij onvermoeib­aar vecht voor het

Amerikaans­e volk, ‘ondanks de negatieve en foutieve aanvallen door de media’.

Ironisch

Vooraf werd nieuwsgier­ig uitgekeken naar haar toespraak. Als voormalig fotomodel lijkt ze zich liever te laten fotografer­en dan zelf het woord te nemen. Melania Trump oogstte in eerste instantie lof van de nieuwszend­er CNN, omdat ze zo uitgebreid stilstond bij de covid19-pandemie. De ironie was wel dat de presidents­vrouw een live publiek toesprak in de rozentuin van het Witte Huis (zie inzet), waarin de genodigden onderling niet genoeg afstand leken te houden en het zoeken was naar iemand die een mondmasker droeg.

Een ander ironisch moment was toen de first lady, die een campagne voert tegen online pestgedrag, opmerkte dat ouders van opgroeiend­e kinderen het soms moeilijk hebben hen te beschermen tegen de negatieve kanten van de sociale media. Nochtans staat haar eigen man wereldwijd bekend vanwege zijn ongecontro­leerde Twitter-gedrag.

Melania Trump stelde dat ze niet naar de oppositie wilde uithalen om de verdeeldhe­id niet nog verder aan te wakkeren, waarna ze meermaals uithaalde naar de media en ‘de andere kant’.

Pleidooi voor law-and-order

Ze begon met een empathisch­e boodschap over een bezoek aan het slavenfort van Cape Coast, in Ghana, en stond stil bij het troebele slavernijv­erleden van de VS. Maar daar hield haar empathie met wie vandaag onder rassendisc­riminatie lijdt abrupt op. Vlak erna speelde ze Trumps campagne van lawand-order weer volop in de kaart, door betogers op te roepen om ‘het geweld en de plundering­en, in de naam van gerechtigh­eid, te staken!’, geen onderschei­d makend tussen geweldloze demonstran­ten en relschoppe­rs.

Vier jaar geleden, op de vorige Republikei­nse Conventie, kwam Melania Trump in een storm terecht, toen bleek dat ze wel héél aandachtig naar een oude toespraak van Michelle Obama had geluisterd. Dat hakte erin, en daarna nam ze nog maar zelden zo uitgebreid het woord. Haar campagne tegen cyberpeste­n en tegen de problemati­ek van opiatenver­slaving in Amerika heet ‘Be Best’. Toen ze erop werd gewezen dat ‘Be Best’ grammatica­al niet echt klopt, zei ze gevat: ‘Dan kan tenminste niemand zeggen dat ik het van iemand heb gestolen’, en ze behield de naam van de campagne.

De weinig spontane Melania Trump is een veel minder begenadigd­e spreekster dan Michelle Obama, maar daarom was haar toespraak nog niet inefficiën­t. De Republikei­nse partij heeft bij de parlements­verkiezing­en van 2018 heel wat sociaal en cultureel conservati­eve vrouwen in Amerika’s voorsteden verloren (DS 26 augustus), zonder wie Trumps herverkiez­ing in november moeilijk wordt. Melania Trump is de meest effectieve pleitbezor­ger voor haar man bij onafhankel­ijke kiezers, vooral dan bij vrouwen. De first lady werd de politieke arena ingestuurd om vooral vrouwen aan te spreken, en dat deed ze met een expliciete boodschap aan moeders.

Het was al even slim en efficiënt van haar speechschr­ijvers om haar eigen immigratie­achtergron­d zo prominent aan bod te laten komen. Melania was 26 jaar toen ze in de VS arriveerde, en het duurde tien jaar om Amerikaans staatsburg­er te worden.

Zo maakte haar toespraak de cirkel met Trumps campagnevi­deo van een naturalisa­tieceremon­ie in het Witte Huis helemaal rond. De verkiezing­sboodschap: haar man is helemaal niet tegen immigratie, hij wil gewoon dat iedereen het volgens het boekje doet. In werkelijkh­eid tracht de regering-Trump zowel de illegale als de legale immigratie naar de VS te beperken.

Melania Trump erkende dat haar man een onconventi­onele leider is met het hart op de tong, ‘maar dat maakt hem authentiek’

 ?? © ?? Melania Trump tijdens haar speech. Op cruciale momenten ondersteun­t ze haar man voluit.
Alex Wong/getty
© Melania Trump tijdens haar speech. Op cruciale momenten ondersteun­t ze haar man voluit. Alex Wong/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium