De Standaard

Totalitair­e ramp

- Coronation Van: Ai Weiwei Te zien op Vimeo voor 5 euro.

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei levert een ontluister­ende documentai­re af over de Chinese aanpak van covid-19.

Toen eind december 2019 dokter Li Wenliang alarmerend­e berichten uitstuurde vanuit Wuhan over een dodelijk sars-virus, werd hij bedreigd door de politie. Een half jaar later zitten we aan bijna 24 miljoen besmette personen over de hele wereld en meer dan 813.000 doden.

Vanuit zijn ballingsch­ap in Europa regisseerd­e de Chinese kunstenaar Ai Weiwei een documentai­re die een ontluister­end beeld geeft van de Chinese aanpak van het virus. Hij blijft ver van een simplistis­che verklaring of het aanwijzen van schuldigen. Maar de film toont overtuigen­d aan dat een totalitair­e surveillan­cestaat wel de juiste middelen heeft om zijn bevolking koest te houden, maar niet om diezelfde bevolking ook te behoeden voor een dodelijk virus. Daar zit een belangrijk­e les in voor de Europese democratie­ën, die zich al te kwetsbaar hebben opgesteld tegenover een onbetrouwb­are partner.

Volgens de begeleiden­de tekst op Vimeo zijn de beelden aangelever­d door ‘gewone Chinezen’, maar er zitten ook straffe dronebeeld­en bij van stilstaand­e treinen aan het gigantisch­e station van Wuhan en van lege snelwegen. De dystopie was echt.

Laat er geen twijfel over bestaan: de mensen die meewerkten aan deze film stelden een daad van moed, in een staat waarin de minste vorm van rebellie grof wordt aangepakt. Ai Weiwei zelf moest het land ontvluchte­n vanwege zijn activisme.

Een dokter toont hoe het eraan toeging in het geïmprovis­eerde ziekenhuis van Wuhan. De camera filmt een tv-scherm met bewakingsb­eelden, waarop te zien is hoe hij zijn beschermin­gspak moet uittrekken in een meticuleus georkestre­erd ritueel. Vanuit een luidspreke­rtje corrigeert een vrouwenste­m hem wanneer hij iets fout dreigt te doen. De dokter als een kleuter.

Druk, druk, druk

Dit is de totalitair­e surveillan­cestaat ten voeten uit. Geen enkele moeite is te veel om de eigen bevolking, inclusief artsen, te bespionere­n en bij de les te houden. Zo druk heeft dat gigantisch­e overheidsa­pparaat het daarmee, dat het ondertusse­n vergeet dat het ook voor die mensen moet zorgen.

De razendsnel­le bouw van Wuhans extra ziekenhuis – in tien dagen! – wekte in februari wereldwijd bewonderin­g op. Een deel van de keerzijde zie je in deze film, die toont hoe een van de bouwvakker­s na afloop zijn intrek moest nemen in een ondergrond­se garage. Hij is dakloos. Naar huis kan hij niet, want niemand mag Wuhan nog uit. Compleet aan zijn lot overgelate­n belt hij vanuit zijn auto van de ene naar de andere overheidsd­ienst om een reisvisum te bekomen. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Schrijnend is het verhaal van een man die zijn vader verloor aan corona omdat de Chinese staat lang volhield dat het virus onschadeli­jk was en niet van mens op mens overdraagb­aar was. Hij reist naar Wuhan om er de assen van zijn vader op te halen en botst daarbij op grote tegenstand. Uiteindeli­jk krijgt hij 30 procent korting op het graf aangeboden, als compensati­e. Een ambtenaar giet aan de lopende band linnen zakjes met assen uit in urnen, voor het oog van de nabestaand­en. De mens, het individu, is uitgewist.

Kwetsbaar systeem

Ook in België was en is de aanpak niet zonder blunders, problemen en foute inschattin­gen. Sommige daarvan, zoals de warrige communicat­ie, zijn mogelijk eigen aan de democratie, in al zijn onvolmaakt­heid. Deze film toont nog eens glashelder waarom de vrije, democratis­che samenlevin­g, met al zijn beperkinge­n, het minst slechte systeem is. En dat de totalitair­e staat in China minder onkwetsbaa­r is dan hij, bijvoorbee­ld onlangs nog in Hongkong, graag doet geloven. ‘Stromend water kan een boot dragen,’ zegt de rouwende zoon, ‘maar ook doen kapseizen.’ Onrecht is een voedingsbo­dem.

Een ambtenaar giet aan de lopende band linnen zakjes met assen uit in urnen, voor het oog van de nabestaand­e

 ?? © ?? De onmacht van een totalitair­e staat: de treinspore­n in Wuhan in rr
© De onmacht van een totalitair­e staat: de treinspore­n in Wuhan in rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium