De Standaard

Peter Quaghebeur ruilt SBS (Vier en Vijf) in voor Mediafin (De Tijd)

- Tom Heremans Jeroen Struys

MEDIA Het zat er al even aan te komen: Peter Quaghebeur kon sinds de overname van SBS door Telenet zijn zin niet meer doen, en verlaat het bedrijf. Hij ruilt tv in voor de krantenwer­eld.

Peter Quaghebeur was sinds april 2016 ceo van SBS, het bedrijf achter de tv-zenders Vier, Vijf en Zes. Hij kwam toen van WPG Uitgevers, maar had voordien al zijn sporen verdiend in de tv-wereld: van 2003 tot 2011 stond hij aan het hoofd van het toenmalige VMMA, het bedrijf achter VTM.

Quaghebeur had een duidelijke strategie voor ogen toen hij bij SBS de touwtjes in handen kreeg. Vier investeerd­e onder zijn impuls in populaire formats, in voetbalrec­hten, in de boot van Gert Verhulst en in kleppers voor het weekend (zoals De Mol). Vijf investeerd­e in controvers­e, met de reboot van Temptation island. En Zes werd een goedkope zender vol Amerikaans­e eenheidswo­rst, waarop extra ruimte ter beschikkin­g kwam voor reclameblo­kken. En het werkte: in 2018 was het marktaande­el van de drie zenders samen gestegen van minder dan 17 procent naar meer dan 20 procent. Dankzij investerin­gen in onder meer ‘gepersonal­iseerde’ reclame kon dat marktaande­el ook verzilverd worden, zelfs in een dalende advertenti­emarkt.

Verzuurde relatie

In datzelfde jaar, 2018, kwam SBS (en ook het productieh­uis Woestijnvi­s) integraal in handen van Telenet. Dat bood vanzelfspr­ekend voordelen, zoals financiële zekerheid, maar ook nadelen: de belangen van tv-zenders zijn niet altijd dezelfde als die van een telecomope­rator/kabeldistr­ibuteur. De relatie tussen Quaghebeur en de ceo van Telenet, de Australiër John Porter, verzuurde zienderoge­n. Telenet diende niet alleen SBS, maar ook de DPG-zenders (VTM, Q2, Vitaya) te vriend te houden, en leek de eigen zenders soms zelfs te benadelen tegenover de concurrent­ie. Quaghebeur wilde, net zoals de DPG-zenders dat al jaren deden, het doorspoele­n van de reclameblo­kken bij uitgesteld kijken onmogelijk maken, met het oog op de advertenti­e-inkomsten van zijn zenders. Porter weigerde daarop in te gaan.

De SBS-zenders hebben ook nog altijd geen eigen (gratis) streaming-app, in tegenstell­ing tot DPG (VTM Go) en de openbare omroep (VRT.Nu). Ook daar, tot ergernis van Quaghebeur, lag Telenet dwars, omdat het vreest voor het fenomeen van cord cutting, waarbij mensen hun Telenetabo­nnement opzeggen en alleen nog online tv kijken. (Ironisch genoeg werd vorige week aangekondi­gd dat die streaming-app er nu toch komt, al zal het nog altijd onmogelijk zijn de SBS-zenders live te streamen).

Dat Telenet onlangs een joint venture aanging met concurrent DPG voor de Vlaamse streamingd­ienst Streamz, was voor Quaghebeur misschien de druppel. Hij volgt bij krantenuit­gever Mediafin Frederik Delaplace op, die intussen gedelegeer­d bestuurder van de VRT is geworden.

Wie Quaghebeur opvolgt bij SBS, is nog niet bekendgema­akt.

 ?? © ?? Peter Quaghebeur: geen beste maatjes met Telenet-ceo John Porter. blg
© Peter Quaghebeur: geen beste maatjes met Telenet-ceo John Porter. blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium