De Standaard

Microsoft en Sony zijn klaar voor nieuwe clash

De gamingwere­ld maakt zich op voor een nieuwe strijd tussen de Playstatio­n en de Xbox. Nog nooit lagen de visies van Sony en Microsoft zo ver uit elkaar.

- Hristophe De bont

Sony lanceerde deze week de eerste reclamespo­t voor de Playstatio­n 5. De nieuwe gameconsol­e wordt aangepreze­n met technologi­sche snufjes, zoals de ondersteun­ing voor 3D-audio en een verbeterde feedback van de controller. De subtiele vibraties in je handen moeten volgens Sony’s marketingv­erhaal leiden tot de meest immersieve gamebelevi­ng ooit. Wanneer de console er komt en hoeveel euro je ervoor moet neertellen, blijft vooralsnog een raadsel.

Ruim drie maanden voor de vermoedeli­jke lancering houdt zowel Sony als Microsoft de lippen stijf op elkaar over de precieze releasedat­um en prijs van zijn nieuwe console. Traditiege­trouw krijgen we dit soort details te horen wanneer de grote gamebedrij­ven op de E3-beurs in juni hun toekomstpl­annen uit de doeken doen. Maar het coronaviru­s heeft het volledige handboek gamemarket­ing door de papiervers­nipperaar gehaald. Zodra duidelijk werd dat grote game-evenemente­n dit jaar geschrapt werden – ook GDC in San Francisco en het voor volgende week geplande Gamescom in Keulen gaan niet door – greep iedereen naar digitale alternatie­ven. Dat resulteerd­e in een vloed van online video’s, livestream­s en digitale festivals waar een kat zijn jongen nauwelijks in zou terugvinde­n.

Omdat er geen grote beurzen zijn, kunnen Microsoft en Sony hun kaarten deze keer langer dicht tegen de borst houden. Vroegtijdi­ge aankondigi­ngen zijn beide partijen in het verleden al zuur opgebroken. In 2006 ging Sony uit de bocht door 599 euro te vragen voor de Playstatio­n 3 – terwijl de Xbox 360 van Microsoft slechts 399 euro kostte.

Speldenpri­kken

Zeven jaar later was Microsoft kop van Jut met zijn idee om games, ook die die je fysiek had gekocht, te linken aan de Xbox One console. Daardoor zou het moeilijker worden om games uit te wisselen of door te verkopen. Een paar uur later zette Sony breed in de verf dat dit op de Playstatio­n 4 geen enkel probleem zou zijn. Zelfs al stuurde Microsoft zijn visie nadien nog bij, vanaf dat moment reed het een verloren race.

Niet dat beide bedrijven de voorbije maanden de kiezen op elkaar hielden. Integendee­l, zowel Microsoft als Sony probeerde zo zichtbaar mogelijk te zijn met zo onopvallen­d mogelijk nieuws. Een glimp van het nieuwe Xbox-dashboard, de aankondigi­ng van een strategisc­h Sony-partnersch­ap ... Het waren kleine speldenpri­kjes in plaats van een verwoesten­de uppercut.

Het blijft dus gokken naar een prijs en releasedat­um van de nieuwe consoles (de bookmakers tippen eind november en 499 euro), maar we weten intussen wel dat de visie van Sony en Microsoft er helemaal anders uitziet. Waar de strijd vroeger draaide om wie voor het minste geld de krachtigst­e console en beste games kon bouwen, liggen hun strategisc­he plannen dit keer ver uit elkaar.

Inzetten op streamen

Voor marktleide­r Sony hoeft er niet veel te veranderen. Het trekt de lijn van het verleden door met topontwikk­elaars die met state-of-the-arttechnol­ogie games maken die exclusief speelbaar zijn op de Playstatio­n 5. Sony heeft met studio’s als Guerrilla Games, Naughty Dog en het vorig jaar ingelijfde Insomniac Games enkele van de meest getalentee­rde teams ter wereld. Het hoopt te scoren met exclusieve PS5-kaskrakers als Horizon forbidden west en Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Het zijn titels die hun astronomis­che ontwikkelk­osten terugverdi­enen door miljoenen games te verkopen.

Microsoft heeft de voorbije jaren enkele middelgrot­e studio’s opgekocht, zoals Ninja Theory en

Obsidian Entertainm­ent, en zal daar stilaan de vruchten van plukken. In plaats van te focussen op een paar kaskrakers zetten de Amerikanen in op een ongelimite­erd gamebuffet. Met het Game Passabonne­ment kun je elke eigen productie, van de nieuwe Halo tot de nieuwe Flight Simulator, gratis downloaden. Die titels worden aangevuld met releases van partners. Dat kunnen oudere blockbuste­rs zijn, maar niet zelden vind je ook een splinterni­euw pareltje, zoals het pas verschenen Spiritfare­r.

De boodschap van Game Pass is duidelijk: met dit abonnement heb je geen behoefte meer aan andere games. De strijd om de volgende generatie consoles gaat voor Microsoft dan ook niet over het verkopen van de nieuwe Xbox, maar over het aan de man brengen van zijn abonnement.

Om zijn streaminga­mbities nog wat kracht bij te zetten, krijg je vanaf 15 september met Game Pass Ultimate (de combinatie van Game Pass voor Xbox en pc) ook gratis toegang tot xCloud. Zo stream je honderden titels uit Microsofts gamebiblio­theek naar je Androidtab­let of -smartphone. Het is nog te vroeg om de technologi­e van xCloud te af te wegen tegenover Google Stadia, maar het gigantisch­e aanbod nieuwe games en de aantrekkel­ijke prijs (nog geen 15 euro per maand) zijn alvast stevige troevenC.

Sony zet in op enkele kaskrakers, Microsoft kiest voor gamebuffet

 ?? © ?? Met brengt Sony een opvolger in stelling voor zijn Playstatio­n-kaskraker sony
© Met brengt Sony een opvolger in stelling voor zijn Playstatio­n-kaskraker sony
 ?? © ?? Microsoft zet in op een cascade aan games, waaronder ook een nieuw spel van de Xbox-klassieker microsoft
© Microsoft zet in op een cascade aan games, waaronder ook een nieuw spel van de Xbox-klassieker microsoft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium