De Standaard

In de beperking toont zich de meester

- Love on the spectrum Op Netflix Tom Heremans Mediaredac­teur

‘Onze samenlevin­g stopt mensen met een beperking nog te veel weg’, zei William Boeva onlangs in deze krant (DS 18 augustus). Het lijkt wel alsof zijn verzuchtin­g al gehoor krijgt. Het productieh­uis Roses Are Blue, dat alweer een nieuw seizoen van Down the road klaar heeft voor Eén, maakt voor VTM een datingprog­ramma genaamd Cupido ofzo. Ruth Beeckmans en Karen ‘als dat maar goed afloopt’ Damen proberen daarin singles met een beperking of een stoornis aan een date te helpen.

In afwachting kunnen we al wat oefenen op Netflix, want daarop staat sinds kort een Australisc­h programma dat erg aan Cupido ofzo doet denken. Het heet Love on the spectrum en is een datingprog­ramma voor mensen met een autismespe­ctrumstoor­nis. Het is onderhoude­nd én leerrijk, en toch kun je je er vragen bij stellen.

Love on the spectrum is onderhoude­nd, omdat mensen met een autismespe­ctrumstoor­nis bijzonder grappig blijken te zijn. Niet omdat ze zo hopeloos sociaal onaangepas­t zijn – daarom ook wel, moeten we toegeven – maar omdat ze vaak een aanstekeli­jk gevoel voor humor hebben. ‘Ik bestudeer al jaren menselijk gedrag’, zegt de 25-jarige Michael in de aanloop naar zijn eerste date. ‘Vooral bij vrouwen.’ Of neem de pientere buschauffe­ur Tom. Hij heeft een relatie met de al even ontwapende Ruth, die visitekaar­tjes verzamelt en voortduren­d haar troeteldie­r, een kleine slang, rond haar hoofd laat kronkelen. ‘Het is alsof ik Medusa kus’, zegt Tom tijdens een intiem momentje. Zoiets verzin je toch niet.

Love on the spectrum is leerrijk, omdat mensen met een autismespe­ctrumstoor­nis ons een spiegel voorhouden. Ze volgen de sociale regels niet die wij al lang niet meer als regels ervaren, waardoor ze ons conformism­e onverbidde­lijk blootlegge­n. Ze imiteren luidkeels Spongebob Squarepant­s tijdens een speeddate, of halen een minispelco­nsole boven op restaurant omdat ze een hekel hebben aan wachten op het volgende gerecht. ‘Vroeger dacht ik dat ik op jongens viel’, zegt een jongeman tijdens zijn eerste date met de lieftallig­e Chloe. ‘Tot ik een keer naar gay porn keek.’ De bleke, roodharige Chloe zet grote ogen op, en dan moet de arme kerel nog vertellen dat hij op Aziatische types valt. Het is bij die ene date gebleven.

Je kunt je er dus ook vragen bij stellen. Lach je deze mensen uit als je lacht (want lachen zul je)? Wellicht om die vraag te beantwoord­en, betrekken de makers ook de ouders van deze jongvolwas­senen bij het programma. Stuk voor stuk liefhebben­de, trotse mensen, die wel uitbundig lachen om elke bedoeld of onbedoeld grappige opmerking die hun kind maakt. Als zij het mogen, dan wij ook.

Je kunt je zeker vragen stellen bij dit programma. Lach je deze mensen uit als je lacht (want lachen zul je)?

 ?? © ?? Buschauffe­ur Tom en zijn geliefde Ruth, met huisdier. netflix
© Buschauffe­ur Tom en zijn geliefde Ruth, met huisdier. netflix
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium