De Standaard

Indiase oppositie houdt het (te veel) in de familie

blikvanger Sonia Gandhi, oppositiel­eider tegen wil en dank

- Giselle Nath

De Indiase Congrespar­tij, de seculiere oppositiep­artij tegen premier Modi, raakt niet los uit de wurggreep van de legendaris­che familie Gandhi. De partij is ten einde raad: de dynastie of de dood?

Wie leidt op dit moment de Congrespar­tij, de partij die India in de jaren 40 van de vorige eeuw naar de onafhankel­ijkheid leidde? Het is u vergeven dat u het niet weet, want de partij weet het zelf ook niet meer. Tot mei 2019 stond Rahul Gandhi, aan het hoofd van de seculiere, links georiëntee­rde partij. Hij is zoon, kleinzoon én achterklei­nzoon van voormalige Indiase premiers. Toen sloeg de BJP, de ultrarecht­se partij van premier Modi, de Congrespar­tij knock-out in de verkiezing­en (DS 24 mei 2019). De BJP haalde 303 zitjes in het lagerhuis, Congres verschromp­elde tot 52. Rahul Gandhi (50) wilde zijn ontslag indienen, maar deed dat uiteindeli­jk toch niet. Daarop werd zijn moeder Sonia Gandhi (73) interim-voorzitter.

Dat was een blast from the past: zij was al voorzitter tussen 1998 en 2017. Sonia Gandhi was een consensusf­iguur, maar ze is niet jong en haar gezondheid­stoestand laat te wensen over. Ze overlegt veel met haar zoon maar communicee­rt weinig naar de buitenwere­ld. Het jongste jaar verschenen wel af en toe filmpjes of tweets met kritiek van haar zoon op premier Modi. Rahuls statuut is onduidelij­k, de stem van de oppositie dus ook.

Tegen die gang van zaken kwam deze week onverwacht fel protest. 23 belangrijk­e figuren uit de Congrespar­tij schreven in een open brief dat ze van de Gandhi’s proactieve oppositie verwachten óf ontslag. Er spreekt een duidelijk verlangen naar vers bloed uit die reactie, of toch tenminste naar ‘voltijds en effectief leiderscha­p’, zoals in de tekst staat. De briefschri­jvers zouden de steun hebben van 300 regionale Congres-politici. Dat is een zeldzame kaakslag voor een familie die al sinds 1947 de hoogste macht bekleedt.

Enkele Congres-deelstaatl­eiders spraken al snel over ‘een brief van dissidente­n’. Een lid insinueerd­e zelfs dat de BJP van Modi achter het manoeuvre zat. De 23 weerden zich in uiterst eerbiedige termen. ‘We hebben gewacht tot na Sonia’s ziekenhuis­onderzoek. Als we haar gekwetst hebben spijt ons dat: ze is als een moeder voor de partij.’

Voorzitter­sverkiezin­g

Sonia zei in een eerste reactie dat ze ontslag nam, maar dat is ondertusse­n weer ingetrokke­n. ‘Over zes maanden’ zou er een interne voorzitter­sverkiezin­g komen. In de tussentijd beraadt een partijcomm­issie zich over de klachten. Wie de geschieden­is van de partij kent, vermoedt al snel dat dit alles dient om het monopolie van de familie te behouden. ‘Rahul komt hier versterkt uit, maar de partij blijft comateus’, besluit nieuwssite The Quint. Een democratis­che voorzitter­sverkiezin­g is volgens sommigen de beste oplossing voor de al jaren aanslepend­e malaise. Andere leden van Congres zijn daar juist doodsbang voor.

Waarom ligt veranderin­g niet voor de hand? Ten eerste laat Congres starters niet doorgroeie­n. Lokale afdelingen in het immense en zeer diverse land zijn belangrijk voor de zichtbaarh­eid van de partij, maar hebben eigenlijk niets te zeggen. Dat beperkt de opwaartse mobiliteit en vergroot het gevoel dat er toch geen alternatie­f is voor de Gandhi’s in New Delhi.

Ten tweede is er de factie van de loyalisten. Een groepje leiders, vooral aan de top van de partij en in hoge overheidsf­uncties, ziet de Gandhi’s als een merknaam en de enige garantie op succes. Zij stellen de machtsconc­entratie, die begon bij Indira Gandhi, niet in vraag. Een democratis­ering brengt ook henzelf in gevaar, want loyaliteit aan de Gandhi-clan levert voordelen en postjes op. Zelfs als de familie aarzelt, wat de afgelopen jaren gebeurde, overtuigen de loyalisten hen om de partij te blijven leiden.

Ten slotte gaat Rahul Gandhi zelf ook niet vrijuit. Hij zit volgens de nieuwszend­er NDTV te veel in zijn bubbel en praat weinig met leden van Congres buiten Delhi. De nederlaag van 2019 lijkt hij vooral anderen te verwijten, eerder dan te vijlen aan het partijprog­ramma of de lokale werking. ‘Hij weet wat hij wil, is zeker van zichzelf en vergeeft anderen niet snel’, meent columnist Vir Sangvhi. Vanuit de interne keuken van Congres kan dat zo lijken, maar voor de rest van India is de partij nog steeds een stuurloos schip, met een leider die zich niet profileert zoals een Modi dat kan. Dus rest de vraag waarvoor Congres zal kiezen: de dynastie of de dood?

‘Als we Sonia hebben gekwetst, spijt ons dat. Ze is als een moeder voor de partij’

M. Veerappa Moily, Een van de 23 briefschri­jvers

 ?? © © ?? Sonia Gandhi interim-voorzitter van een – volgens analisten – comateuze partij. getty
© © Sonia Gandhi interim-voorzitter van een – volgens analisten – comateuze partij. getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium