De Standaard

Tijdelijk werkloos door corona kan nog tot eind dit jaar

De tijdelijke werklooshe­idsregelin­g wegens de coronacris­is is met vier maanden verlengd. In januari moet een volgende regering beslissen of het systeem ook in 2021 blijft bestaan.

- Stijn Decock

Minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) was voor een Voka-stage naar Plopsaland De Panne afgezakt, een bedrijf dat hard getroffen werd door de coronamaat­regelen. Aan de directe hulp van Muylle – ze mocht de knoppen van de wildwaterb­aan bedienen – had Plopsaland niet zoveel. Wel aan de officiële aankondigi­ng dat ze het systeem voor tijdelijke werklooshe­id verlengt tot eind december. Dat was weliswaar al eerder aangekondi­gd, nu is het koninklijk besluit met alle details klaar. Binnen het systeem ontvangen tijdelijk werklozen 70 procent van hun geplafonne­erde loon, en 5,63 euro per dag erbovenop. Dat is gunstiger dat het traditione­le systeem van economisch­e werklooshe­id, dat slechts 60 procent van het loon biedt. ‘Het systeem gaf ademruimte aan de bedrijven en hield de koopkracht in stand. We hebben ook de indruk dat er weinig misbruik van gemaakt is. Bij de piek maakten 140.000 werkgevers er gebruik van voor 1,2 miljoen werknemers. Slechts 1 op de 5 van hen was volledig tijdelijk werkloos. Restaurant­s lieten hun werknemers bijvoorbee­ld af te toe langskomen om mee te helpen met de afhaalmaal­tijden’, zegt Muylle. ‘Nu maken nog 60.000 werkgevers gebruik van het systeem, goed voor 400.000 werknemers. Dat zijn er minder dan we hadden voorzien.’

Kostprijs: 3 miljard euro

‘Sommige sectoren worden nog altijd zwaar getroffen door de coronacris­is en de bijbehoren­de maatregele­n. Zij moeten kunnen blijven gebruikmak­en van het systeem, al wordt dat wel licht aangepast’, zei Muylle. Zo moeten de bedrijven ofwel tussen april en juni 20 procent tijdelijke werklooshe­id gekend hebben, of onder de sectoren vallen die nog altijd zwaar getroffen zijn door de beslissing­en van de Veiligheid­sraad, de eventen toerismese­ctor dus.

Nathalie Muylle (CD&V)

‘Anderzijds zijn er bedrijven die niet onder deze sectoren vallen, maar toch afzien. Denk aan een bouwbedrij­f dat vooral feestzalen bouwt.’ Ook die bedrijven kunnen verder gebruikmak­en van het stelsel. Hier is de regel dat ze in de laatste drie maanden 10 procent omzetverli­es geboekt moeten hebben in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. De 5,63 euro opleg per dag moet het bedrijf zelf betalen. ‘Verder bekijken we met de deelregeri­ngen hoe we tijdelijk werklozen sneller naar een opleiding kunnen sturen.’

Muylle schat dat de totale kostprijs van het systeem dit jaar 3 miljard euro zal bedragen.

Volgend jaar zien we wel

De vraag is: wat na december? In Duitsland werd het systeem voor tijdelijke werklooshe­id al tot 24 maanden verlengd. Voor een aantal sectoren is het namelijk wachten tot er een vaccin is voor ze volledig kunnen heropstart­en. ‘Binnen de regering is afgesproke­n om dit soort maatregele­n alleen voor dit jaar te nemen. Het is aan een volgende regering om over 2021 te beslissen’, zegt Muylle. Sowieso is de kans dat werknemers die dan nog tijdelijk werkloos zijn, definitief werkloos worden klein. België kent ook in normale tijden een vrij soepel systeem van tijdelijke werklooshe­id.

Voor Plopsa, onderdeel van Studio100, is de maatregel welgekomen. ‘Nu is iedereen aan de slag in De Panne, want het park is gewoon open. Maar tussen september en december moeten we het vooral van business-events, seminaries en congressen hebben. Normaal zijn die goed voor 20 procent van onze inkomsten, maar dit jaar gaan er maar heel weinig door’, zegt ceo Steve Van den Kerkhof. Hij schat dat de hele Plopsa-groep in 2020 slechts 45 procent van de omzet van een normaal jaar zal boeken.

‘Nu vallen er nog 400.000 werknemers onder het systeem. Dat zijn er minder dan we hadden voorzien’ Minister van Werk

 ??  ?? Bedrijven uit de hardst getroffen sectoren, zoals horeca en evenemente­n, kunnen nog tot eind dit jaar een beroep doen op het stelsel.
Bedrijven uit de hardst getroffen sectoren, zoals horeca en evenemente­n, kunnen nog tot eind dit jaar een beroep doen op het stelsel.
 ??  ?? © getty images
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium