De Standaard

Balearen kwetsbaars­t voor corona

-

De menselijke kostprijs van de coronapand­emie – wat betreft het aantal besmetting­en, ziekenhuis­opnames en dodelijke slachtoffe­rs – varieert sterk van land tot land, ook binnen Europa. Dat wist u al. Dat de crisis overal een zware economisch­e impact heeft, maar in sommige Europese landen nog meer dan in andere, dat was ook al bekend.

Het kredietrat­ingagentsc­hap Moody’s heeft nu ook de economisch­e ravage op regionaal niveau in kaart gebracht, zij het alleen voor de grootste vijf landen in Europa: het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De kijk van Moody’s op Vlaanderen, Brussel en Wallonië kunnen we u dus niet meegeven.

In haar rapport beschrijft senior analist Zoe Jankel welke regio’s het grootste risico lopen voor hun lokale economie door corona. Anders gezegd: welke regio’s kampen met een oververteg­enwoordigi­ng van bedrijfsse­ctoren die de voorbije maanden de zwaarste economisch­e terugslag kregen?

Helemaal bovenaan staan de Balearen, de Spaanse eilandengr­oep met de toeristisc­he hotspots Ibiza en Mallorca. Het is precies die grote afhankelij­kheid van het toerisme die de Balearen parten speelt. Liefst 64 procent van de lokale economie is er coronagevo­elig. Nog wel meer Spaanse en ook Italiaanse en Franse regio’s hangen sterk af van inkomsten uit het toerisme en krijgen nu grote klappen, zoals Catalonië, de Canarische Eilanden, de Provence of Sicilië.

Dat Ibiza economisch onder druk staat door corona lijkt logisch. Opvallende­r is de zware tol voor Oost-Londen

Maar de nummer twee op de coronarisi­colijst van Moody’s is een heel andere regio: Oost-Londen. West- en Zuid-Londen staan ook al in de top vijf. Die Londense stempel kan verklaard worden door de hoge concentrat­ie van kwetsbare sectoren als de horeca, de vrijetijds­industrie (zoals theaters) en het hoge aantal handelszak­en. Allemaal zwaar getroffen door de lockdowns.

Moody’s staat ook stil bij de impact van de economisch­e krimp op de (belasting-)inkomsten van de regionale en lokale overheden. Het globale misgelopen bedrag wordt voor de regio’s in de vijf onderzocht­e landen op zowat 77 miljard euro geraamd. Geen goede zaak op een moment dat die overheden voor een pak extra uitgaven staan, zoals de gestegen kosten van de gezondheid­szorg, bijvoorbee­ld. Zo dragen de Spaanse regio’s 92 procent van alle kosten in de publieke gezondheid­szorg. Dat is een groot verschil met Italië, waar de nationale staatskas het gros van de gezondheid­szorg financiert.

Verhouding­sgewijs moeten de Duitse Länder het meeste budget vrijmaken voor de economisch­e relancepol­itiek. De Duitse regio’s spenderen traditione­el een groot deel van hun uitgaven aan investerin­gsfondsen en kredietlij­nen voor lokale kmo’s. Moody’s becijfert hun opbouwinsp­anningen op 65 miljard euro. Veel geld, maar de Länder zaten in het precoronat­ijdperk goed met hun overheidsf­inanciën. Ze kunnen die nu als buffer gebruiken. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de Spaanse regio’s. In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium