De Standaard

Maanden wachten op een nieuwe auto

- Nico Tanghe

AUTOINDUST­RIE Voor populaire automodell­en moeten klanten tot drie maanden extra wachten. Corona? Ja, maar dat niet alleen. De langere levertermi­jnen van nieuwe wagens zijn voor ingewijden geen verrassing. Het Britse databureau GlobalData schatte tijdens de lockdown dat in 168 van de 173 autofabrie­ken in Europa en Noord-Amerika niet geproducee­rd werd. Consultant McKinsey verwachtte toen dat de internatio­nale autoproduc­tie pas in het derde kwartaal weer op gang zou komen. Dat is vanaf volgende week.

Het is dan ook normaal dat sommige klanten langer op hun nieuwe wagen moeten wachten. Al kunnen die wachttijde­n sterk verschille­n van model tot model. ‘Algemeen kun je stellen dat de bijkomende wachttijd recht evenredig is met de duur van de sluiting van de fabrieken, twee tot drie maanden dus’, zegt Frank Van Gool, voorzitter van de federatie van leasemaats­chappijen Renta. Dat geldt voor de meest courante Europese merken, zoals sommige modellen van Mercedes en Audi.

Nieuwe normen

Wie vandaag een populair model bestelt, moet minder dan drie maanden wachten, blijkt uit een rondvraag bij de grootste leden van Renta. Voor sommige modellen loopt de wachttijd echter op tot meer dan zes maanden.

‘Dat heeft niet alleen met corona te maken. Door de strengere uitstootno­rmen die Europa oplegt en door de recent aangepaste fiscalitei­t voor bedrijfswa­gens is iedereen op zoek naar voertuigen met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot’, legt Van Gool uit. ‘De vraag naar nieuwe, zuinigere motoren zoals hybride en elektrisch­e voertuigen is sterk toegenomen, de constructe­urs hebben tijd nodig om hun productie aan te passen.’

Veel hangt ook af van de plaats van de productie. De merken die produceren in het Verre Oosten, hebben al vroeg dit jaar hun fabrieken moeten sluiten, maar zijn ook al heropgesta­rt toen alles hier nog in volle lockdown was. Automerken met fabrieken in Oost-Europa en de VS hebben er dan weer meer last van.

Veel stockwagen­s

Anderzijds hebben veel automerken nog een vrij groot aanbod aan wagens die onmiddelli­jk leverbaar zijn. ‘Ook de showroomve­rkoop heeft zo goed als stilgelege­n. Dat maakte de productiep­lanning bijzonder moeilijk voor de constructe­urs. Ze moeten een achterstan­d inhalen, maar hun orderboek was niet volledig gevuld bij de heropstart, waardoor ze ook stockwagen­s gingen bouwen’, verduideli­jkt Van Gool.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium