De Standaard

Welke ouderenzor­g willen ouderen zelf?

Wat ouderen het meest vrezen, is hun autonomie verliezen. Toch gebeurt net dat wanneer ze naar een rusthuis moeten. Vraag hen eens welke oplossinge­n zij verkiezen, oppert Peter Janssen.

- Peter Janssen Gerontoloo­g

Oplossinge­n zeggen doorgaans meer over de mensen die ze voorstelle­n en toepassen dan over de problemen die ze moeten verhelpen. Woonzorgce­ntra benaderen het probleem van zorgafhank­elijke ouderen vooral medisch en maatschapp­elijk. Voldoet die oplossing nog langer?

De aanhoudend­e coronamaat­regelen maken het leven van rusthuisbe­woners steeds onmenselij­ker en zelfs uitzichtlo­os, dat geeft ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) toe (DS 26 augustus). Hoe zou de ouderenzor­g eruitzien als ouderen zelf de problemen kunnen benoemen en ook zelf oplossinge­n mogen voorstelle­n? Om die vraag goed te beantwoord­en, zet ik eerst de visies op een rij die uitkomen bij het rusthuis als oplossing.

Het probleem volgens de artsen

De meeste ouderen belanden in het rusthuis via het ziekenhuis. Daar zijn ze opgenomen na een val, een plotse opstoot van een of meer chronische ziekten of een geleidelij­ke achteruitg­ang. De dokters slagen er niet in hen weer gezond en zelfredzaa­m te krijgen, maar ze zullen niet direct sterven. In het ziekenhuis kunnen ze niet blijven, weer naar huis gaan is evenmin een optie. Soms kan een revalidati­ecentrum een uitweg bieden, maar al te dikwijls blijkt dat ook maar een tussenstop te zijn richting terminus. Vanuit medisch oogpunt vormt het rusthuis de onmisbare sluitsteen van ons geneeskund­ige model. Waar moeten we anders naartoe met onze zorgafhank­elijke ouderen?

Het probleem volgens de zorgsector

De constante aanvoer van zorgafhank­elijke ouderen noopt tot organisati­e en efficiënti­e. De opvang en verzorging van 80.000 ouderen pak je het best systematis­ch aan. Hen samenbreng­en in lokale instelling­en lijkt de voor de hand liggende oplossing. Zo kun je de continuïte­it van de zorg garanderen. Bovendien maakt die bedrijfsma­tige aanpak schaalvoor­delen mogelijk en kan het talrijke zorgperson­eel overzichte­lijk worden aangestuur­d.

Het probleem volgens de publieke opinie

Ouderen verdienen niets minder dan het beste, daarover zijn we het allemaal eens. Maar omdat iedereen oud wil worden, en niemand het wil zijn, gaan we liever de confrontat­ie met aftakeling, verlies en zorgafhank­elijkheid zo veel mogelijk uit de weg. Ook de coronacris­is lijkt ons niet echt wakker te hebben geschud. Hier en daar pleit een expert voor meer menselijkh­eid en huiselijkh­eid, maar het rusthuis zelf wordt niet fundamente­el in vraag gesteld. Alleen wanneer verwaarloz­ing of misbruik onmiskenba­ar aan het licht komen, zoals na de Pano-reportage van 2017, roepen we onze verontwaar­diging uit.

Het probleem volgens de familie

Het welzijn van de partner of (groot)ouder gaat boven alles. Het is dikwijls pas na veel twijfels en zelfverwij­ten dat familieled­en beslissen om hun geliefde te laten opnemen in het

rusthuis. Alleen als andere oplossinge­n niet lukken, zetten ze die stap. Maar het is niet enkel de zorgafhank­elijkheid van de oudere die een probleem vormt. Ook het werk en dagelijkse beslommeri­ngen maken het voor gezinnen bijna onmogelijk om ook nog een bijkomende zorgrol op zich te nemen. Alleen al geregeld op bezoek gaan vergt moeite.

Het probleem volgens de overheid

Politici moeten hun achterban tevreden houden, maar er ook op toezien dat het budget onder controle blijft. De ouderenzor­g kost handenvol geld, maar zolang drastische besparinge­n uitblijven, hoeven ze de belangengr­oepen niet te bruuskeren. Dankzij corona ziet het er zelfs naar uit dat de uitgaventa­art voor de gezondheid­szorg nog een tijdje groter mag worden. De mutualitei­ten, vakbonden en beroepsver­enigingen, die verweven zijn met de gevestigde orde, kunnen op hun twee oren slapen. De tewerkstel­ling en de financieri­ng van de rusthuizen zijn veiliggest­eld.

Het probleem volgens de ouderen

Wat zij het meest vrezen, en wat volgens hen het kernproble­em is van verouderen, is het verlies van autonomie. Uit talloze onderzoeke­n en bevraginge­n blijkt dat wanneer de controle over het eigen leven wegvalt, ook elk perspectie­f verdwijnt. Ouderen verliezen hun levenslust, laten het hoofd hangen en worden ziek. Het rusthuis is daarvan de danteske emanatie: laat varen alle hoop, gij die hier binnentree­dt.

De oplossing volgens de ouderen

Een ouderenzor­g die vertrekt vanuit de zienswijze van de ouderen zelf, vrijwaart de autonomie en versterkt die zo nodig. Dat heeft verstrekke­nde gevolgen. Artsen zullen zich moeten omscholen van geneeskund­ige naar preventiek­undige. Ziekten vormen immers ernstige inbreuken op de autonomie en moeten worden vermeden. Dat komt goed uit, want de ziekten waarmee ouderen vooral te maken krijgen, zijn chronisch, en die kunnen niet echt genezen worden. Zij vergen een preventiev­e aanpak. Meer preventie zal ouderen gezond houden en uit het ziekenhuis en dus ook uit het rusthuis.

Respect en ondersteun­ing van de autonomie zullen de zorgsector dwingen tot een definitiev­e bocht richting ambulante diensten. Ouderen willen immers thuis blijven wonen. Ook de publieke opinie zal moeten bijdraaien. Daar zullen de babyboomer­s toe bijdragen. Toen ze jong waren, hebben ze de jeugdcultu­ur uitgevonde­n. Nu zullen ze werk maken van een ouderencul­tuur. Of ziet u straks Arno, Will Tura of Raymond van het Groenewoud in de cafetaria van een rusthuis, met een pamper aan in een rolstoel, bingo spelen?

Familie die de autonomie van een geliefde vooropstel­t, zal minder last hebben van schuldgevo­elens. De oudere is en blijft verantwoor­delijk voor zijn welzijn. En ook voor de overheid kan een omslag naar het behoud van autonomie voordelen opleveren. Meer gezonde, zelfstandi­ge ouderen thuis betekent veel minder uitgaven in de gebruikeli­jke residentië­le gezondheid­szorg.

Thuiskomen, neerploffe­n in de sofa na een moeilijke en stresseren­de dag, een knuffel krijgen van een huisgenoot, een aai geven aan je kat of hond, het is even zalig als noodzakeli­jk. Dat mag niemand worden ontnomen.

Ziet u straks Arno, Will Tura of Raymond van het Groenewoud in de cafetaria van een rusthuis, met een pamper aan in een rolstoel, bingo spelen?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium