De Standaard

Acht uur gemaskerd in de klas? Er zijn alternatie­ven

- Orthopedag­oog, onderzoeke­r onderwijso­ndersteuni­ng Kenniscent­rum Isos, AP Hogeschool.

Beno Schraepen

TERUG NAAR SCHOOL Laat secundaire scholen zelf beslissen hoe ze de lessen coronaveil­ig maken, stelt Beno Schraepen voor.

De scholen zullen openen in code geel. Na een week kunnen ze overschake­len naar oranje en gedeelteli­jk weer dichtgaan (DS 26 augustus). Volwassene­n en leerlingen in het secundair onderwijs moeten in de klas te allen tijde een mondmasker dragen, ook bij code geel.

De leraren en leerlingen zelf reageren verdeeld. Sommige scholieren berusten in de situatie en plaatsen gezondheid en open scholen boven alles. Leraar Kevin Bruggeman vindt het beter om mondmasker­s niet te verplichte­n in klassen, omdat ze het lesgeven verstoren en de communicat­ie bemoeilijk­en (DS 25 augustus). Lerares Bénédicte Verbeeck wil liever van bij de start inzetten op een gedeelteli­jke opening, om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan (DS 26 augustus).

Hoewel de tweede golf minder ernstig is dan het einde van de eerste golf, lijkt de impact op het dagelijkse leven van jongeren groter. In vergelijki­ng met de halve opening begin juni zullen nu heel wat leerlingen en leerkracht­en ruim acht uur gemaskerd rondlopen. Het is niet voor eventjes, de spreekbuiz­en van de GEES vermoeden zelfs dat ze een heel schooljaar maskers zullen moeten dragen.

Nochtans verschille­n virologen, immunologe­n en infectiolo­gen in binnen- en buitenland onderling sterk van mening over het nut ervan. Een wandeling door de berichtgev­ing van de afgelopen maanden, doet de vraag rijzen of mondmasker­s het virus of de angst voor het virus moeten buitenhoud­en.

Over één zaak is er eensgezind­heid: in drukke gesloten ruimtes waar het niet mogelijk is voldoende afstand te houden, is een mondmasker zinvol. De veronderst­elling dat dit in secundaire scholen het geval is, is het belangrijk­ste argument voor de mondmasker­plicht.

Wees wat creatiever

De algemene regel heeft misschien het voordeel van de duidelijkh­eid, maar is daardoor in hetzelfde bedje ziek als alle voorgaande regels. Elke vorm van differenti­atie, autonomie en creativite­it ontbreekt. Kunnen of mogen secundaire scholen niet samen met hun leerlingen beslissen hoe ze zich het volgende schooljaar coronaproo­f organisere­n?

Een volledige opening kan bijvoorbee­ld bij scholen die zich zo organisere­n dat ze voldoende afstand en verluchtin­g kunnen garanderen en lessen in te kleine lokalen kunnen beperken tot enkele uren per dag. Ze kunnen extra ruimte creëren door bepaalde lessen buiten te geven of onder een afdak (shelters kunnen ze bij de plaatselij­ke jeugdbeweg­ing bestellen). Daarnaast kunnen ze uitwijken naar extra ruimtes in de buurt (een hangar, een parochieza­al, jeugdhuize­n …).

Uitstappen mogen niet, maar voor sommige lessen is het dichtstbij­zijnde park of plein wel geschikt. Dat kan alterneren­d voor verschille­nde klassen of groepjes van één klas. Klaslokale­n komen zo gedurende een tijdslot vrij voor andere leerlingen, wat de spreiding ten goede komt. Via gedifferen­tieerd groepswerk kunnen vaste bubbels van vier tot vijf leerlingen zelfstandi­g aan de slag (buiten, in de refter, ergens in de school), het is een kwestie van vertrouwen.

Met een tiental tafels en parasols

op de speelplaat­s kunnen ze een schoolterr­as creëren, en daar hoeft het mondmasker niet. Pauzes kunnen in gespreide slagorde (bijvoorbee­ld per graad of klas). Ook via online platformen kunnen leerlingen vanop gelijk welke plaats in het schoolgebo­uw, individuee­l of in groep, participer­en aan de les.

Meer bewegen

Studies stellen dat leerlingen geconcentr­eerder zijn en minder storend gedrag stellen wanneer ze meer bewegen in de lessen, ruimtes maximaal kunnen gebruiken en op verschille­nde manieren les krijgen (binnen, buiten, actief, passief, individuee­l, in groep). Over een win-win gesproken. De derde win is dat de leerlingen zich door het nieuwe vertrouwen, de actieve lesvormen en de herwonnen ademruimte nog extra zullen inzetten. Het is dat of zes uur of meer met maskers op.

Als dat allemaal niet lukt, kan een school altijd nog kiezen voor een gedeelteli­jke opening voor bepaalde graden. Sommige leerlingen presteerde­n beter met dat gedeelteli­jke afstandson­derwijs. Onderwijsk­waliteit wordt pas echt zichtbaar wanneer de scholen zelf uit hun pijp mogen komen.

Scholen kunnen extra ruimte creëren door bepaalde lessen buiten te geven of kunnen uitwijken naar locaties in de buurt, zoals jeugdhuize­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium