De Standaard

Waarom Oradour ook ons aangaat

- Jan Deboutte & Henri Heimans Ereambassa­deur; eremagistr­aat.

MARTELAARS­DORP Ons land kan iets leren van hoe Frankrijk reageert op acties van negationis­ten, vinden Jan Deboutte en Henri Heimans. Frankrijk zal er alles aan doen om de verantwoor­delijken voor de bekladding in martelaars­dorp Oradour-surGlane op te sporen, te berechten en te straffen. In dat dorp zijn op 10 juni 1944 642 burgers op laffe wijze brutaal vermoord door de SS – een ‘vergelding­sactie’. Op het herdenking­scentrum zijn met graffiti negationis­tische leuzen aangebrach­t (DS 25 augustus). President Emmanuel Macron, premier Jean Castex, de burgemeest­er van Oradour-sur-Glane en vele andere Franse beleidsver­antwoordel­ijken veroordeel­den die daad scherp.

Met die reactie bewijzen de Franse autoriteit­en dat zij het toenemende neofascism­e, negationis­me en de verheerlij­king van het nazisme een halt willen toeroepen en dat ze het niet vergoelijk­en. Hun houding steekt schril af bij die van de Belgische politici.

Brand in Bilzen

In augustus 2019 bracht een lid van een extreemrec­htse vereniging een Hitlergroe­t bij het nationaal gedenkteke­n van het Fort van Breendonk. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og hebben de nazi’s en hun medestande­rs daar verzetsmen­sen en Joden gevangenge­houden, gefolterd en terechtges­teld, in afwachting van hun transfer naar de concentrat­ie- en vernietigi­ngskampen. De extreemrec­htse vereniging deelde die ‘heldendaad’ op sociale media. Veel Vlaamse beleidsver­antwoordel­ijken verkozen onverschil­ligheid boven stellingna­me en actie.

In een toekomstig asielcentr­um in het Limburgse Bilzen werd in november 2019 brand gesticht. Gelukkig waren er geen slachtoffe­rs. Maar één beleidsver­antwoordel­ijke was bereid zich in het parlement ondubbelzi­nnig te keren tegen de houding van extreemrec­hts en de ranzige commentare­n op sociale media.

In dezelfde stad, in het naburige Lanaken en in Tongeren hebben vandalen in juni 2020 racistisch­e graffiti aangebrach­t. De uitroep ‘Hitler kom terug’ mocht daarbij niet ontbreken. Sommige lokale mandataris­sen toonden bijzonder veel begrip voor de daders.

Ook de antisemiti­sche stereotype­n in het carnaval van Aalst in 2019 en 2020 waren geen reden voor scherpe veroordeli­ngen door Vlaamse beleidsver­antwoordel­ijken. Volgens de burgemeest­er van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), hadden de mensen die de obscene ‘grappen’ veroordeel­den het carnaval niet begrepen. Mogen zij zich niet over dat walgelijke schouwspel uitspreken? Mag de politiek niet reageren, omdat het antisemiti­sche spektakel in het carnaval van Aalst juridisch niet kan worden aangepakt?

Intussen zijn er beelden opgedoken van een faliekant afgelopen inter - ventie van de luchtvaart­politie in Charleroi, in februari 2018, waarbij een man uit Slovakije, Jozef Chovanec, het leven liet. Een vrouwelijk­e agente bracht de Hitlergroe­t in zijn cel. Neonazisti­sch gedrag heeft dus ook aanhang gevonden bij hen aan wie de handhaving van orde en recht in onze democratie is toevertrou­wd. Ook in dit geval beperkt de reactie zich tot ‘geschokt’.

Dat er meer aan de hand is dan alleen maar de spreekwoor­delijke ‘rotte appel’ blijkt onder meer uit de verklaring­en van de voorzitter van toezichtho­uder Comité I, Serge Lipsycz, in Knack: ‘Je ziet de tendens om extreemrec­hts minder als een probleem te zien. Dat geldt ook voor sommigen binnen de inlichting­endiensten.’

De politiek moet gezamenlij­k, duidelijk en ondubbelzi­nnig het om zich heen grijpende neofascism­e een halt toeroepen

Op 23 augustus bedreigde een man viroloog Marc Van Ranst in het station van Mechelen. De dader zou hem ‘kapotmaken omdat hij een linkse rat was’. Daarop bracht hij ook een Hitlergroe­t (DS 24 augustus). Een schepen uit Beveren liet de kans om te zwijgen voorbijgaa­n en reageerde met ‘Arme Marc Van Ranst, Calimero’.

Te veel begrip

Het is tijd dat onze politici, zoals in Frankrijk, gezamenlij­k, duidelijk en ondubbelzi­nnig het om zich heen grijpende neofascism­e een halt toe roepen. Wetgevende initiatiev­en tegen de ruime verspreidi­ng van racistisch­e, discrimine­rende en negationis­tische haatberich­ten in de sociale media, die geen enkele bevolkings­groep sparen, zijn dringend nodig.

Na de Tweede Wereldoorl­og kregen de rechtsstaa­t, de democratie en mensenrech­ten hun huidige vorm, als reactie op de misdaden van de totalitair­e nazistisch­e en fascistisc­he regimes. Het kantelpunt voor de teloorgang van dat trio bevindt zich daar waar de overheid zich niet verzet tegen extremisti­sche, in dit geval neofascist­ische, ideologieë­n.

Politici mogen zich niet langer in stilzwijge­n hullen. Dit is het moment voor een uitdrukkel­ijke veroordeli­ng en sterk verzet. Al te lang hebben ze te veel terughoude­ndheid en begrip betoond. Onverschil­ligheid doodt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium