De Standaard

Als werelderfg­oed op de markt komt

De kans is groot dat FC Barcelona en Lionel Messi beter zullen worden van de scheiding, denkt Filip Joos. Maar waar kan de speler der spelers terecht?

-

Filip Joos

Naar verluidt kwam het laatste zetje van Ronald Koeman, de kersverse coach van Barcelona. De Nederlande­r bezwoer Lionel Messi dat hij dolgraag met hem wilde werken, maar voegde er in een adem aan toe dat de tijd van privileges voorbij is. Dat het Koeman menens was, bleek een paar dagen later, toen Messi’s bloed- en spitsbroed­er Luis Suárez de wacht werd aangezegd. De boodschap was duidelijk: Barcelona zou niet langer naar de pijpen van Messi dansen. Voortaan zou niet de Argentijn bepalen wie het vergund was naast en met hem te voetballen, in een stramien dat op maat van zijn goddelijke talent gesneden was, maar wel de coach. Messi, die voelde dat zijn vleugels geknipt zouden worden, besloot prompt die uit te slaan (DS 26 augustus).

Als, zoals enigszins te vrezen valt, het Bayern van de geweldenar­en echt de weg heeft getoond die het voetbal zal inslaan, in die finale waarin voor het eerst zó opvallend belangrijk­er was wat je deed in balverlies dan in balbezit, dan zit Messi over tien jaar hoofdschud­dend naar wedstrijde­n te kijken, bij zichzelf denkend: oef, ik ben net op tijd geboren. Zijn tijdperk bij Barcelona was subliem, een ode aan voetbal zoals we erg lang dachten dat het gespeeld hoorde te worden, maar het mooie aan sport is dat niks definitief is. Alles is volatiel.

En dus ook Messi. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat hij zijn eigen oppermacht beu raakte, zelf het nefaste effect van zijn status op Barcelona onderkende. Jarenlang profiteerd­e Barça van clan-Messi: zolang Lionel en zijn gunsteling­en wedstrijde­n domineerde­n, mochten ze best ook de club naar hun hand zetten. Corona legde de scheve machtsverh­oudingen nog meer bloot: Messi moest geen boterham minder eten, terwijl het water het instituut Barça wel heel snel aan de lippen stond.

Groter dan de club

Dat het tot een clash zou komen, stond al langer in de sterren geschreven. Het grote FC Barcelona klopt zich op de borst met het motto ‘Més que un club’ (meer dan een club, in te vullen zoals u wil, maar denk toch vooral aan een filosofie, een superieur gedachteng­oed, aan Catalonië, aan trots). Net die leuze is de laatste jaren uitgehold door het immense talent van een speler, die nieuwsgier­igen uit alle hoeken van de wereld lokte. Chinegegro­eid. zen, Russen, Arabieren, als vliegen op een pot stroop vlogen ze af en aan naar Camp Nou om Messi te aanschouwe­n. Door die planetaire popularite­it werd het fenomeen Lionel Messi més que el club, groter dan de club.

Het is welhaast cynisch: toen Messi als veertienja­rig wonderkind bij Barcelona arriveerde, kreeg hij injecties met groeihormo­on toegediend. Zijn lengte was het enige obstakel dat een glorieuze carrière in de weg stond, daar waren ze in Catalonië van overtuigd. Gelijk kregen ze, en hoe. De mens Messi haalde een meter zeventig, het merk Messi is de club anno 2020 al een poosje boven het hoofd

De 8-2 nederlaag tegen Bayern München in de kwartfinal­es van de Champions League was de katalysato­r van de recente gebeurteni­ssen, een optater die het proces dat al bezig was – de verwijderi­ng tussen club en sterspeler – in de deeltjesve­rsneller stopte. Met als resultaat de breuk, en misschien zelfs een vechtschei­ding, want het verschil tussen voor nul euro vertrekken (zoals Messi dat wil, hij pleit niet ten onrechte dat corona de tijdslimie­t waarbinnen hij gratis de deur uit mag, heeft opgerekt) en voor zevenhonde­rd miljoen euro andere oorden opzoeken (de visie van de club), lijkt te groot om in goede verstandho­uding uit elkaar te gaan.

Opgeruimd staat netjes?

Het bestuur van Barcelona zit tussen twee vuren: enerzijds heeft de club geld nodig, maar een open oorlog met de speler der spelers zou ongezien veel imagoschad­e berokkenen. Natuurlijk staan er supporters aan de poorten van Camp Nou. Ze zijn boos op het bestuur, dat een stuk werelderfg­oed niet in Barcelona wist te houden. Maar wie voorbij die emotie durft te kijken, weet dat de kans groot is dat ze beiden, club en speler, beter zullen worden van de scheiding. Dat ergens in de hersenpan van Ronald Koeman misschien wel dat ene, blasfemisc­he zinnetje knettert: opgeruimd staat netjes.

De Nederlande­r kan nu in volstrekte vrijheid aan een nieuwe ploeg bouwen, zonder dogma’s, zonder voortduren­d rekening te moeten houden met de wensen van misschien wel de allerbeste voetballer die ooit heeft geleefd, in elk geval de allerbeste van de voorbije vijftien jaar.

Messi is dus op de markt. De geruchtenm­olen draait op volle toeren: Manchester City, Inter Milaan of PSG, bij een van die drie teams zou hij zijn carrière afsluiten. City zou verbazingw­ekkend zijn, omdat Guardiola in symbiose leeft met Kevin De Bruyne, en de komst van Messi veel geduld en lijdzaamhe­id zou vergen van onze landgenoot, niet meteen zijn primaire karakterei­genschappe­n. De Bruyne lijkt onverenigb­aar met Messi, de middenveld­er heeft lopende mensen nodig en hoe groter de waaier aan opties op het veld, hoe beter hij wordt. De bal inleveren bij Messi is een taakomschr­ijving die KDB te kort doet. In Milaan hebben Inter en Antonio Conte, na een zoveelste ruzie, net bevestigd dat ze ook volgend seizoen zullen samenwerke­n. Conte is een man van strakke schema’s en idolaat van Lukaku, niet meteen de ideale aanvalspar­tner voor Messi.

Dan blijft PSG over. Messi wilde Neymar terug bij Barcelona, nu kan de hereniging plaatsvind­en onder de Eiffeltore­n, misschien wel de plaats bij uitstek voor de creatie van de Harlem Globetrott­ers van het voetbal: Messi, Neymar, Mbappé. Drie prima donna’s in de spits, het zou bizar genoeg weleens evenwichti­ger kunnen zijn dan een.

Maar balverlies­voetbal kan je er niet mee spelen. Het valt dan ook zeer te betwijfele­n dat ze er in München hun slaap voor laten.

De mens Messi haalde een meter zeventig, het merk Messi is de club anno 2020 al een poosje boven het hoofd gegroeid

 ?? © ?? Lionel Messi met zijn spitsbroed­er Luis Suárez. De tijd van privileges is voorbij, maakte de nieuwe coach van Barça duidelijk.
Ander Gillenea/afp
© Lionel Messi met zijn spitsbroed­er Luis Suárez. De tijd van privileges is voorbij, maakte de nieuwe coach van Barça duidelijk. Ander Gillenea/afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium