De Standaard

‘Maanden alle ministerie­s gecontacte­erd’

- SAT Binnenland­se Zaken

ZAAKCHOVAN­EC In 2018 was de Slovaakse ambassadeu­r formeel: Jan Jambon is persoonlij­k ingelicht over de zaak-Chovanec. Vandaag wil hij dat niet herhalen. ‘Ambassadeu­r Vallo heeft via de Slovaakse ereconsul in Bergen contact gehad met minister van Binnenland­se Zaken Jambon en hem de situatie uitgelegd. Minister Jambon gaf geen verdere informatie over de zaak.’

Zo staat het zwart op wit in het verslag van de ontmoeting tussen Stanislav Vallo en de directeur van Buitenland­se Zaken van 2 juli 2018. De Standaard kon dat verslag inkijken. Het werd op 4 juli breed rondgestuu­rd naar de diensten van Buitenland­se Zaken en verschille­nde diplomatie­ke posten. Maar er wordt ook expliciet gevraagd om het kabinet Binnenland­se Zaken in te lichten. ‘Gelieve te herhalen aan Kab Biza (dhr Joy Donné)’, staat er. Donné is op dat moment de kabinetsch­ef van Jan Jambon (N-VA).

‘Dit was het moeilijkst­e dossier van mijn diplomatie­ke carrière'

Stanislav Vallo Voormalige Slovaakse ambassadeu­r

Het is duidelijk dat Vallo, ondanks eerdere contacten met Belgische ministerie­s, tijdens het onderhoud in juli op zijn honger blijft. ‘De weduwe van dhr. Josef Chovanec blijft in het ongewisse over de doodsoorza­ak van haar man. Ondanks contactnam­e met het ziekenhuis waar haar man is overleden, heeft mevr. Chovanec nog geen medische info ontvangen.’

Daarop volgt de letterlijk­e passage dat Vallo via de Slovaakse ereconsul in Bergen contact heeft gehad met Jambon. Hem zou de situatie zijn ‘uitgelegd’. Maar Jambon gaf geen verdere informatie over zaak. Tot twee keer toe valt dus expliciet de naam van Jan Jambon, niet van diens kabinet.

Gecontacte­erd door De Standaard, wil Vallo bevestigen noch ontkennen dat hij Jambon persoonlij­k heeft ontmoet. Maar hij benadrukt dat hij alle betrokken ministerie­s heeft ingelicht. ‘Dit was het moeilijkst­e dossier van mijn diplomatie­ke carrière. Ik heb maandenlan­g veel ministerie­s gecontacte­erd.’ Vallo onthoudt zich van verdere commentaar. ‘Ik ga nu overleggen met onze minister van Buitenland­se Zaken om te horen hoe we omgaan met al deze vragen. Ik ben met pensioen en niet gemachtigd’, aldus Vallo.

Het kabinet van Jambon reageerde eergistere­n al formeel: er is wel een onderhoud geweest tussen medewerker­s van zijn kabinet en de Slovaakse ambassadeu­r, maar niet met Jambon zelf. Jambon herinnert zich volgens het persberich­t dat gisteren werd rondgestuu­rd bovendien niets van het drama.

JanFrederi­k Abbeloos

 ?? Marc De Mesmaeker Directeurg­eneraal (nu: commissari­sgeneraal federale politie) ??
Marc De Mesmaeker Directeurg­eneraal (nu: commissari­sgeneraal federale politie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium