De Standaard

Tiktok-kapitein verlaat het schip

-

Will Beckers (53), Limburger met Nederlands­e roots, noemt zich graag een parttimeku­nstenaar. Hij legt de basis, de andere helft van de tijd doet de natuur het werk.

Zijn sculpturen van gevlochten wilgentakk­en, dooraderd met aangeplant­e hazelaar, kastanje of elzenvarië­teiten, vormen zijn visitekaar­tje. De voorbije twintig jaar werden ze steeds groter en monumental­er. Ze creëren slingerend­e golven, lijken uit de grond te kruipen als organische wezens of zitten geprangd tussen bomen. Daarbij nemen ze uiteenlope­nde vormen aan: een nest of cocon, een vluchtplek, maar ook een picknickpl­aats, een spinnenweb, een speelbos, zelfs een compleet bostheater waar mini-evenemente­n kunnen plaatsvind­en voor zestig toeschouwe­rs.

Onlangs werden nieuwe werken geïnstalle­erd in Annecy en Groningen. Maar dat Lommel de vaste standplaat­s is van Will Beckers, is geen toeval. In Limburg kreeg hij van gemeentebe­sturen al tal van opdrachten voor openluchtp­rojecten. Zo was hij onder meer betrokken bij de lancering van Bosland, tien jaar geleden. Deze natuurkern die Hechtel-Eksel, Pelt, Lommel en Peer overspant, wil een natuurvrie­ndelijk belevingsp­ark uitbouwen voor fietsers en spelende kinderen. Beckers leverde drie werken: landmarks die hufterproo­f of vandalisme­bestendig moesten zijn, maar ook een geknipt decor moeten vormen voor Instagramp­osts.

Fotogeniek is Terug naar de wortels (2011) zeker. In een idyllische vijver in een bosrijke omgeving in Overpelt heeft Beckers een nest gebouwd dat ‘behuizing aanbiedt voor mens en dier’. De vlechtcons­tructie op het eilandje is die van een eencellige amoebe, een oervorm die in het water weerspiege­ld en vervolledi­gd wordt. De huid van vervlochte­n wilgentakk­en, lineair alsof er penseelstr­eken op aangebrach­t zijn, veroudert prachtig.

Groeisculp­turen

Terug naar de wortels is een puur sculpturaa­l werk, van het type dat Beckers sindsdien niet meer maakt. ‘Vooral in Nederland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium