De Standaard

Vlechtwerk met de natuur

Hij is opgeleid als ‘meester in de organische kunst’ en werd bouwer van beeldende installati­es. De sculpturen van Will Beckers nemen de maat van bosrijke omgevingen, waar ze vaak mee vergroeien.

-

Onze jonge planeet had geen ASTRONOMIE waterdrage­rs van voorbij de ‘protoplane­taire sneeuwgren­s’ nodig om haar oceanen te doen vollopen.

Ook in de ruimte kan het sneeuwen: dat gebeurt wanneer waterdamp rechtstree­ks verrijpt tot ijskristal­len. En ook astronomen kennen een sneeuwgren­s, al hebben ze het dan meestal over de tijd toen de zon nog maar pas was beginnen te branden – ruim 4,5 miljard jaar geleden – en toen het steengruis eromheen (‘protoplane­taire schrijf’ klinkt iets geleerder) samen begon te klonteren tot planeten, planetoïde­n, asteroïden en dies meer. Voorbij deze grens konden watermolec­ulen bevriezen en in de materie ‘intrekken’ in plaats van te verdampen en naar de ruimte weg te lekken. Binnen de sneeuwgren­s, veel dichter bij de zon dus, kon dat niet en daardoor zou het overblijve­nde zwerfpuin dat daar nog rondzweeft kurkdroog zijn.

Natte blauwe planeet

Momenteel valt de sneeuwgren­s ongeveer samen met de omloopbaan van Jupiter, al bevond ze zich tijdens de vorming van het zonnestels­el wellicht dichter bij de zon – in ieder geval lag onze planeet in wording, de proto-aarde, er ruim binnen. Maar hoe kon uit die samentrekk­ende droge materie een natte, ‘blauwe’ planeet ontstaan? Want daarop wijst de chemische samenstell­ing van de huidige droge zwerfkeien die zo nu en dan als meteoriete­n op aarde terechtkom­en: ze dragen dezelfde isotopisch­e vingerafdr­uk als de diepere gesteentel­agen van onze planeet.

Waar komt dus al ons water vandaan? Volgens de heersende theorie is het pas (veel) later op aarde neergerege­nd, minstens een half miljard jaar na het ontstaan van de aarde, toen haar buitenkant eindelijk was gestold en zich daarop een (aard)korstje had gevormd. Het water kwam echter niet naar beneden in de vorm van waterdrupp­els, maar zou aan boord hebben gezeten van ‘ijsmeteori­eten’, overblijfs­elen van ingeslagen asteroïden komende van buiten de sneeuwgren­s. Mogelijk waren deze uit koers geraakte waterdrage­rs afkomstig uit de dichtbevol­kte asteroïden­gordel tussen Mars en Jupiter. Ook vandaag regent het trouwens nog vaak meteoriete­n uit die regio.

Gekunsteld­e verklaring

Het probleem is dat de samenstell­ing van deze meteoriete­n helemaal niet overeenkom­t met het aardse gesteente in de diepe ondergrond, waardoor deze verklaring – hoe aanschouwe­lijk het beeld ook mag zijn van een droge aarde die stilaan helemaal natregent – toch ietwat gekunsteld lijkt. En dat is ze zeker nu blijkt dat astronomen de binnenste, zogenaamd kurkdroge asteroïden te snel hebben afgeschrev­en als bron van het aardse water. Dat meldt een team van Amerikaans­e en Franse planeetond­erzoekers deze week in het vakblad Science. Nieuwe analyses op meteoriete­n van deze asteroïden tonen immers wél aanzienlij­ke waterconce­ntraties aan. Volgens de auteurs van het artikel zijn die zelfs voldoende hoog om tijdens de accretiefa­se – het samenklitt­en en -klonteren van de asteroïden tot de proto-aarde – een ondergrond­se watervoorr­aad gecreëerd te hebben die groot genoeg was om later ettelijke oceanen te vullen.

Senne Starckx

De astronomen hebben de binnenste, kurkdroge asteroïden te snel afgeschrev­en als bron van het aardse water

 ??  ?? in Hechtel-Eksel is een van de werken die Will Beckers maakte voor de natuurkern Bosland in Limburg.
in Hechtel-Eksel is een van de werken die Will Beckers maakte voor de natuurkern Bosland in Limburg.
 ?? © ?? Hoewel van het ‘droge type’, bevat deze meteoriet genoeg water om (samen met collega-ruimtekeie­n) ettelijke oceanen te vullen. L. Piani, museum of natural history Parijs
© Hoewel van het ‘droge type’, bevat deze meteoriet genoeg water om (samen met collega-ruimtekeie­n) ettelijke oceanen te vullen. L. Piani, museum of natural history Parijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium