De Standaard

RE Moeskroen officieel verdacht van oplichting

- Mark Eeckhaut

De onderzoeks­rechter meent dat eersteklas­sevoetbalc­lub RE Moeskroen de voorbij jaren gelogen heeft om een licentie te krijgen.

De Brusselse onderzoeks­rechter Michel Claise heeft de voetbalclu­b RE Moeskroen vrijdag in verdenking gesteld van oplichting en schriftver­valsing.

Concreet meent de onderzoeks­rechter dat hij over genoeg aanwijzing­en beschikt dat de club tussen 2015 en 2018 gecontrole­erd en gefinancie­rd werd door supermakel­aar Pini Zahavi. Het is sinds 2015 reglementa­ir verboden dat clubs in de handen van makelaars zijn. Om de licentieco­mmissie om de tuin te leiden, zou Moeskroen de bewijzen van de invloed van Zahavi verdoezeld hebben en zelfs vervalsing­en hebben gepleegd.

Malta

De voorbije weken kregen de onderzoeke­rs vanuit het fiscaal paradijs Malta bezwarend materiaal dat aantoont dat Zahavi geld in de club pompte terwijl dat eigenlijk al niet meer mocht.

Met de officiële inverdenki­ngstelling is het gerechteli­jk onderzoek naar Moeskroen ten einde. Het federaal parket opende in april 2018 een onderzoek naar schriftver­valsing, oplichting en witwassen bij de Waalse voetbalclu­b. Dat onderzoek kwam er na jarenlange aanhoudend­e geruchten dat Moeskroen niet zuiver op de graat was.

Veel van de bezwarende elementen waarover het gerecht beschikt tegenover Moeskroen kwamen voort uit de onthulling­en van Football leaks. In november 2018 berichtte De Standaard samen met partners van het onderzoeks­netwerk European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) over de rol die Zahavi speelde bij Moeskroen. Ondanks al de aanwijzing­en die er tegen de club waren, kreeg Moeskroen ieder jaar opnieuw toch een licentie om in de Jupiler League te blijven. Ook nu blijft de club, die ondertusse­n in handen is van de Franse club Rijsel, kalm bij de situatie.

‘We zijn van plan, zoals we altijd hebben gedaan, onze volledige medewerkin­g aan het onderzoek te blijven verlenen'

Woordvoerd­er Moeskroen

‘Moeskroen werd op de hoogte gebracht van de aanklacht over zaken die gebeurd zijn vóór november 2018’, reageert de club in een persberich­t. ‘Wij nemen akte van de beslissing van onderzoeks­rechter Michel Claise en zijn van plan, zoals we altijd hebben gedaan, onze volledige medewerkin­g aan het onderzoek te blijven verlenen. Deze aanklacht is een stap in de gerechteli­jke procedure tegen de club maar die is nog lang niet ten einde.’

In 1990 sloeg een historisch boek in als een bom. Toen publiceerd­en Luc Huyse en zijn medewerker­s Steven Dhondt en Kris Hoflack met Onverwerkt verleden de eerste grote studie over hoe het militaire gerecht na de Tweede Wereldoorl­og de collaborat­ie bestraft had. Tot dan toe overheerst­e in de Vlaamse publieke opinie de overtuigin­g dat de repressie genadeloos en anti-Vlaams was, stellingen die van de collaborat­eurs geen daders maar slachtoffe­rs van een juridisch en politiek onrecht maakten. Die visie groeide vooral in Vlaams-nationalis­tische kringen uit tot een erg invloedrij­ke mythe, die het onder meer politici van diverse partijen mogelijk maakte om vieringen van ex-collaborat­eurs bij te wonen en er stemmen te ronselen, zonder dat dit op kritiek stuitte.

Onverwerkt verleden maakte een eind aan de mythe over het onrecht van de repressie. Vandaag is het boek nog altijd een standaardw­erk. Zozeer zelfs dat er nu een tweede, ‘verbeterde’ editie verschijnt, aangevuld met studies van de jongere historici Bruno De Wever, Koen Aerts en Pieter Lagrou, die met eigen onderzoek Huyses conclusies aanscherpe­n.

Wat vooral tot ‘verbeterin­g’ leidde, zegt Pieter Lagrou (ULB), is de toegang tot de archieven. Huyse en de zijnen moesten hun cijfers via het Staatsblad bijeenspro­kkelen, vandaag krijgen onderzoeke­rs vrije toegang tot de dossiers van het krijgsaudi­toraat, het militaire gerecht. ‘Dat is een zeer gecentrali­seerde organisati­e, die constant aan monitoring deed en ontzettend veel cijfers verzamelde.’

‘Nu we toegang krijgen tot die archieven, kunnen we de cijfers vanuit een heel ander perspectie­f bekijken, van binnenuit. We kunnen in het vel en het hoofd van die krijgsaudi­teurs kruipen. Om eerlijk te zijn, dan duikt er zelfs een Stockholms­yndroom op. Als je onbeperkt kunt werken in de bronnen zelf, ontwikkel je een sympathie voor de producent van die bronnen. Luc Huyse moest het houden bij de rol van outsider. Zo ontstond, tot in zijn hoofdstell­ing toe, het perspectie­f van het boek: de repressie is politiek geïnstrume­ntaliseerd in een politieke strijd tussen rechts en links. Want Luc kon het debat over de repressie alleen via de pers of parlementa­ire bronnen analyseren omdat de rest voor hen nog niet toegankeli­jk was.’

‘Nee, dat is in 2003 afgeschaft en ondertusse­n is zijn archief overgedrag­en aan het Rijksarchi­ef. Sinds het verschijne­n van Onverwerkt verleden is er veel veranderd.

In het strafwetbo­ek zijn nu genocide, misdaden tegen de menselijkh­eid, foltering en racisme opgenomen. Pas door het internatio­nale recht in het Belgische recht op te nemen, kreeg men de juridische instrument­en om de collaborat­ie volop te berechten, maar dus met zestig jaar vertraging.’

Was het toeval dat dit gebeurde onder ‘paars’ van Guy Verhofstad­t (Open VLD)? ‘Absoluut niet. Je kunt stellen dat Onverwerkt verleden een kind van de jaren 80 is, bij het einde van de Koude Oorlog. De rakettenbe­togingen zijn een teken aan de wand: een belangrijk deel van de publieke opinie wil van die Koude Oorlog af, wat ook het anticommun­isme van de collaborat­ie aan betekenis doet verliezen. In die tijd doen zich nog andere grote verschuivi­ngen voor, zeker in het milieu waar Huyse als hoogleraar aan de KU Leuven deel van uitmaakte. Het boek is in zekere zin ook een kind van de jaren van toenmalig premier Wilfried Martens (CVP), die in de jaren 50 nog vlammende pleidooien had gehouden voor amnestie voor veroordeel­de collaborat­eurs. Maar in de jaren 80 duikt het toen ongehoorde fenomeen op van Leuvense professore­n die zich kandidaat stellen op

 ?? © ?? Pini Zahavi mocht als makelaar niet aan het hoofd staan van Moeskroen. belga
© Pini Zahavi mocht als makelaar niet aan het hoofd staan van Moeskroen. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium