De Standaard

Jacht op scalp Ineos geopend

Zo beklemmend de sfeer bij de start van de Tour door de coronadrei­ging aanvoelt, zo hooggespan­nen zijn de sportieve verwachtin­gen.

-

Het moet lang geleden zijn dat wielerlief­hebbers van zo lang van tevoren hebben uitgekeken naar de Ronde van Frankrijk als dit jaar, en dat heus niet alleen door de twee maanden uitstel vanwege de pandemie.

In de straten van Nice, waar het circus zich vanmiddag op gang trekt, hangt behalve het zwaard van corona ook een geur van sportieve revolutie in de lucht. De eerste Tour van de jaren twintig draagt de belofte in zich van een regimewiss­el. Voor het eerst lijkt het bastion van de Ineos Grenadiers, zoals het vroegere Team Ineos sinds woensdag officieel heet, bij de start niet oninneemba­ar.

Het Britse Rijk, gemanaged door David

Brailsford, drukte met een zelden geziene dominantie zijn stempel op de voorbije jaren tien van de nieuwe eeuw. In de jongste acht Rondes behaalde de Sky/Ineos-vloot zeven keer de eindzege, met vier verschille­nde admiraals: Bradley Wiggins (2012), Chris Froome (2013, 2015, 2016 en 2017), Geraint Thomas (2018) en Egan Bernal (2019). Alleen Vincenzo Nibali, in 2014 in het shirt van Astana, kwam ertussen gevaren in een editie waarin Froome op weg naar de kasseien van het Noorden al vroeg was uitgeschak­eld.

Een machtsover­dracht zou niet eens uit de lucht komen vallen. Zou het kunnen dat ze al in de Tour van vorig jaar werd ingeluid? Op de hoge toppen van Alpen en Pyreneeën

belandde de trein van Ineos toen herhaaldel­ijk naast de sporen, op stang gejaagd door de geel-zwarte brigade van Jumbo-Visma, met een glansrol voor de nu zelfs niet eens geselectee­rde Laurens De Plus.

Maar aan het eind pronkten ook vorig jaar op de hoogste podiumtrap­jes in Parijs twee mannen van Brailsford, met naast Egan Bernal titelverde­diger Geraint Thomas. De spits van Jumbo-Visma, Steven Kruijswijk, bezette de derde trede, vooraf als het hoogst haalbare ingeschat.

Twee Neptunusse­n

Dat er op de Champs-Elysées vorig jaar al reikhalzen­d werd uitgekeken naar de editie 2020, kwam door het vooruitzic­ht op twee extra locomotiev­en voor de trein van Jumbo-Visma. Twee grote motoren van wie wél mag worden veronderst­eld dat ze het collectiev­e overwicht in de bergen kunnen omzetten in individuel­e eindwinst in Parijs: de vorig jaar afwezige Primoz Roglic en Tom Dumoulin.

Tot het Critérium du Dauphiné, de generale repetitie voor La Grande Boucle, kondigde de Tour 2020 zich aan als een gevecht tussen twee Neptunusse­n: de Ineos Grenadiers vs. Jumbo-Visma, allebei gewapend met een drietand. Met Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome in het kamp van de Britten, en Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk bij de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium