De Standaard

Jambon heeft zijn vel nog niet gered

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) blijft gevangen in het vagevuur. Telkens als hij spreekt over de zaak-Chovanec, lijkt hij zichzelf verder in nesten te werken.

- Peter De Lobel, Eline Bergmans Het verhaal.

De kritiek op Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in de zaak-Chovanec houdt aan. ‘Het enige wat de minister toegeeft, is dat wat hij niet meer kan ontkennen’, verwoordde SP.A-Kamerfract­ieleider Meryame Kitir het gisteren. Ook de liberalen, nochtans een partner in de Vlaamse regering, houden zich niet meer (allemaal) in.

Jambon keerde vervroegd terug uit vakantie. Die trip liep al niet helemaal zoals gepland – mocht corona niet bestaan hebben, was hij de voorbije weken op huwelijksr­eis geweest – maar de zaak-Chovanec dwong hem tot actie. Italiaans gebruind gaf hij zaterdagmi­ddag in zijn thuisbasis Brasschaat een persconfer­entie om zijn versie van de feiten te geven, zijn diepe spijt te betuigen, zich breed te maken voor zijn kabinetsme­dewerkers en … toch opnieuw in de problemen te komen.

Alles draait om de Slovaak Jozef Chovanec. Die stierf eind februari 2018, enkele dagen nadat hij bijzonder hardhandig was aangepakt in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Jambon was destijds minister van Binnenland­se Zaken en dus bevoegd voor de politie. De verontwaar­diging is groot, vooral door de camerabeel­den die Het Laatste Nieuws onlangs uitbracht en waarop onder meer te zien is dat een agente de Hitlergroe­t brengt terwijl Chovanec in bedwang wordt gehouden. ‘Wat daarop te zien is, tart elke verbeeldin­g. Maar in 2018 hadden we daar geen weet van. Dat was voor mij totaal, totaal nieuw’, aldus Jambon zaterdag. Hij noemde die Hitlergroe­t wansmakeli­jk en bood ook zijn medeleven aan de nabestaand­en aan.

So far so good, tot hij daarna meer tekst en uitleg gaf bij een ontmoeting met de toenmalige Slovaakse ambassadeu­r Stanislav Vallo. Jambon moest namelijk toegeven dat hij die man wél degelijk gesproken had. Iets wat hij tot dit weekend altijd ontkende, zelfs toen verslagen bekend raakten waarin sprake was van een gesprek tussen Jambon en de Slovaakse ambassadeu­r. Daar moest hij zaterdag dus op terugkomen. Jambon vindt echter niet dat hij gelogen heeft. ‘Liegen doe je als je de intentie hebt om de waarheid te verdraaien.’

Vallo werd al een eerste keer ontvangen door twee kabinetsme­dewerkers op 2 maart 2018, een week na de feiten dus. Jambon was toen in het buitenland. Maar op 30 mei van dat jaar had hij zelf ook een onderhoud met de man. Volgens Jambon ging dat gesprek onder meer over migratie, en is de zaak-Chovanec slechts in één zinnetje ter sprake gekomen. Meer dan dat het onderzoek nog liep, kon Jambon Vallo naar eigen zeggen ook niet vertellen.

‘Schade niet te overzien’

Ook Open VLD-Kamerlid Tim Vandenput, die vorige week al harde woorden sprak in de Kamer, reageert verontwaar­digd. ‘De kleur van je das of schoenen vergeten, is één ding. Maar een gesprek met de ambassadeu­r vergeet je niet zomaar’, zegt hij aan De Standaard. Hij vindt het ook onbegrijpe­lijk dat Jambon in 2018 geen tuchtonder­zoek is gestart naar de betrokken

‘Door die uitspraken te doen heb ik alleen mezelf in nesten gewerkt’

Jan Jambon

Vlaams ministerpr­esident (NVA)

agenten. ‘Door dat niet te doen heeft hij eigenlijk het hele politiekor­ps in de steek gelaten. De imagoschad­e voor de politie door deze zaak is niet te overzien. Bovendien had het meer transparan­tie kunnen brengen naar de nabestaand­en.’ Jambon voert daar aan dat hij zich terughoude­nd opstelde zodra er een gerechteli­jk onderzoek was opgestart en het Comité P zich de zaak aantrok.

Ook MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez is stomverbaa­sd dat Jambon zich het onderhoud met de ambassadeu­r niet kan herinneren. ‘Ik herinner me persoonlij­k elke communicat­ie over een overlijden’, aldus Bouchez op RTL.

Dat hij zich niets meer herinnerde, heeft volgens Jambon te maken met de omstandigh­eden. ‘De dag voordien, op 29 mei, was er een aanslag in Luik. Op 30 mei, de dag van het gesprek met de ambassadeu­r dus, werd die aanslag opgeeist door IS. Ik ben die dag ook met Charles Michel (MR) nog naar Luik gereden. Drie mensen zijn bij die aanslag gestorven, onder hen twee politieage­nten. Mijn aandacht ging dus volledig naar die aanslag, dat verklaart wellicht ten dele waarom ik me niets van dat gesprek herinnerde.’

Vandaag houdt de parlementa­ire begeleidin­gscommissi­e van het Comité P een gedachtewi­sseling met het Comité P over de zaakChovan­ec. Die vergaderin­g vindt plaats achter gesloten deuren.

Triomfante­lijke tweet

Morgen wordt Jambon dan gehoord in het federale parlement. Hij mag nu al een spervuur van vragen verwachten. Toch is het vooral uitkijken naar de reacties nadien in het Vlaams Parlement. Daar onthouden Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en Peter Van Rompuy (CD&V), fractielei­ders van Jambons coalitiepa­rtners, zich voorlopig van commentaar. Schiltz wil eerst de commissie afwachten.

Dat Jambon niet tot dinsdag wilde wachten om zijn verhaal te doen, toont de politieke magnitude en de gevoelighe­id van het dossier. ‘Ik betreur ten zeerste dat ik verklaring­en heb afgelegd die niet blijken te kloppen. Maar ik heb nooit de intentie gehad om de waarheid te verdraaien. Door die uitspraken te doen heb ik alleen mezelf in nesten gewerkt.’

Gevraagd naar de gevolgen voor zijn politiek functioner­en zei Jambon dit weekend dat hij contact had met Open VLD en CD&V: ‘Niemand eist mijn ontslag’. N-VAcommunic­atie-adviseur Pol Van Den Driessche tweette zaterdagav­ond zelf nog triomfante­lijk:

‘Triest dagje voor sommige journalist­en. Zij hadden zo gehoopt dat er vandaag zou worden gehouden een ‘groot banket’ waar ‘het hoofd van JJ op de tafel werd gezet’. En dat feestje gaat nu toch wel niet door zekers...’

Er zijn een pak goede redenen te bedenken waarom het bericht nadien verwijderd werd en ook Van Den Driessche zich excuseerde.

‘Het enige wat de minister toegeeft, is dat wat hij niet meer kan ontkennen’

Meryame Kitir

SP.AKamerfrac­tieleider

 ??  ?? Jan Jambon vindt niet dat hij gelogen heeft. ‘Liegen doe je als je de intentie hebt om de waarheid te verdraaien.’
Jan Jambon vindt niet dat hij gelogen heeft. ‘Liegen doe je als je de intentie hebt om de waarheid te verdraaien.’
 ?? Dieter Telemans ??
Dieter Telemans
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium