De Standaard

Stem niet sexy in tso en bso

Het aantal leerlingen in Stem-richtingen in het tso en bso blijft stabiel of daalt. In sommige richting is de instroom ‘uiterst precair’.

- Simon Grymonprez

Stem (de verzamelna­am voor Science, Technology, Engineerin­g en Mathematic­s) doet het goed in het algemeen secundair onderwijs – waar het ook meer meisjes aantrekt – maar blijft op de sukkel in het technisch en beroepsond­erwijs. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stem-monitor van de Vlaamse onderwijsa­dministrat­ie.

‘Globaal zijn deze cijfers niet echt goed te noemen’, klinkt het in het rapport. Daarmee wordt de trend van de afgelopen jaren nogmaals bevestigt: Stem is sexy in het aso, maar niet in het bso en tso.

In het technisch onderwijs ligt het percentage leerlingen in Stemstudie­richtingen op 37,26 procent (schooljaar 2018-2019). Dat is niet alleen een fractie minder dan het jaar ervoor (37,59 procent), maar ook minder dan vijf jaar geleden (37,65 procent). Er zit nauwelijks evolutie in de cijfers, en dat geldt ook voor de derde graad tso.

Het beroepsond­erwijs staat er slechter voor. Zowel in de tweede als derde graad bso blijft de instroom dalen. De Stem-monitor noemt de inschrijvi­ngen in studierich­tingen met tekorten op de arbeidsmar­kt, zoals bouw, hout of koeling en warmte, ‘zorgwekken­d’ en ‘uiterst precair’.

Negatief imago

‘De situatie is zorgwekken­d’, zegt Ludwig Vlogaert, directeur van Don Bosco Halle, een middelbare school met technische en beroepsric­htingen. ‘Wij worden sinds 2015 geconfront­eerd met een daling, zowel in het tso als bso. De nijverheid­stechnisch­e richtingen gaan er systematis­ch op achteruit.’

Vlogaert wijst als verklaring naar het negatieve imago van het bso en tso. Dat vindt ook zijn collega Steven Hendrickx van het Technisch Atheneum in Keerbergen. ‘In het algemeen zijn de Stem-richtingen in het aso richtingen die meer maatschapp­elijke standing hebben’, zegt hij. ‘De benaming tso en bso maakt op zich al veel kapot.’

Het tso en bso moeten met andere woorden werken aan hun verkoopbaa­rheid. Het aso slaagde erin om enkele richtingen succesvol tot aantrekkel­ijke Stem-richtingen om te toveren. De technische en beroepssch­olen hebben die boot een beetje gemist. De laatste jaren zijn wel enkele pogingen ondernomen om het technisch en beroepsond­erwijs op te waarderen. De introducti­e van duaal leren, een vorm van leren en werken op de werkvloer, is een voorbeeld. Maar het systeem slaat voorlopig niet aan, vooral door koudwaterv­rees bij scholen én bedrijven.

Directeurs werken hard om het vaak verouderde beeld van de ouders bij te stellen. ‘Veel werkplekke­n in de zogenaamde “harde sectoren” zijn vandaag hoogtechno­logisch geworden’, zegt Hendrickx. ‘Door mee te doen aan innovatiev­e projecten proberen we dat ook duidelijk te maken en het minderwaar­dige imago te bestrijden.’

‘Stem-richtingen in het aso hebben meer maatschapp­elijke standing. De termen tso en bso maken op zich al veel kapot'

Steven Hendrickx

Directeur Technisch Atheneum in Keerbergen

Toch blijft het voor tso- en bsoscholen moeilijk om de snel veranderen­de technieken in de industrie te volgen, niet alleen wat betreft materiaal en infrastruc­tuur op school. ‘Een leraar in het tso of bso heeft ook veel bijscholin­g nodig om met de nieuwste inzichten mee te zijn’, zegt Emmanuel Depoortere, coördinato­r van het Regionale Technologi­sche Centrum (RTC) Oost-Vlaanderen, dat een brug vormt tussen bedrijven en de technische scholen. ‘Een goed programma rond levenslang leren voor leerkracht­en in het beroepsen technisch onderwijs is daarom noodzakeli­jk.’

 ?? Sebastian Steveniers ?? De inschrijvi­ngen in studierich­tingen met tekorten op de arbeidsmar­kt, zoals bouw, zijn ‘zorgwekken­d’ en ‘uiterst precair’.
Sebastian Steveniers De inschrijvi­ngen in studierich­tingen met tekorten op de arbeidsmar­kt, zoals bouw, zijn ‘zorgwekken­d’ en ‘uiterst precair’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium