De Standaard

Informatie over manipulere­n verkiezing­en gekortwiek­t

-

VERENIGDE STATEN Het Congres krijgt nog maar mondjesmaa­t informatie over Russische manipulati­e.

Democraten in het Amerikaans­e Congres reageerden dit weekend verbijster­d over een nieuwe maatregel voor de volgende maanden: de verkozenen krijgen nog slechts mondjesmaa­t informatie over buitenland­se pogingen om de Amerikaans­e verkiezing­en opnieuw te beïnvloede­n, net als in 2016. Er zal hen nog een schrifteli­jke briefing gegeven worden, maar ze kunnen geen vragen meer stellen.

Dat heeft John Ratcliffe beslist, de Director of National Intelligen­ce, die 17 inlichting­endiensten onder zich heeft.

De officiële reden is dat de inlichting­endiensten bang zijn dat lekken naar de pers hun werk in het gedrang zullen brengen. Toen eerder deze maand een topman van de inlichting­endiensten een briefing gaf aan de bevoegde parlementa­ire commissie, verschenen de hoofdlijne­n in de media: dat er drie landen proberen de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n, namelijk Rusland (dat ijvert voor een herverkiez­ing van Trump), China (dat hem te onvoorspel­baar vindt en daarom voor Biden opteert) en Iran (dat gewoon chaos wil creëren).

Er was veel kritiek op die briefing, omdat volgens insiders alleen de Russische inspanning­en echt concreet zijn. Die van Iran zouden te verwaarloz­en zijn, en die van China veeleer theoretisc­h.

‘Trumps zetmannetj­e’

Dé concrete dreiging zou ook dit jaar Russische manipulati­e zijn – hoe woedend de president ook reageert op iedere suggestie daarvan. Dat oude bondgenoot Ratcliffe door Trump benoemd werd, ondanks een totaal gebrek aan ervaring of kwalificat­ies op dit terrein, wekt ook extra het wantrouwen dat het om een doofpotope­ratie gaat. Te meer daar de schrifteli­jke briefing van Ratcliffe zelf zal komen.

‘Dit is een schandelij­ke, gepolitise­erde poging om essentiële informatie over het verkiezing­sproces te onthouden aan het Congres en aan het Amerikaans­e volk’, reageerde speaker of the House Nancy Pelosi.

 ?? © ap ?? John Ratcliffe.
© ap John Ratcliffe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium