De Standaard

Onrust over geheime vaccinonde­rhandeling­en

‘Wij voelen ons bijzonder ongemakkel­ijk over de geheimzinn­ige manier waarop Europa onderhande­lt met de ontwikkela­ars van coronavacc­ins’, zegt Yannis Natsis, die namens de patiënten bestuurder is van het Europese Geneesmidd­elenagents­chap

- Pascal Sertyn

Eind vorige week heeft de Europese

Commissie een eerste overeenkom­st afgesloten met een farmabedri­jf voor de levering van coronavacc­ins. Het gaat om een raamakkoor­d waarbij het Britse geneesmidd­elenconcer­n AstraZenec­a 300 miljoen vaccins zal reserveren voor de 27 lidstaten. Dit bedrijf loopt met zijn Oxford-vaccin voorop in de ontwikkeli­ng van een middel tegen het virus.

‘Het goede nieuws is dat Europa namens alle lidstaten onderhande­lt. Maar wat ons verbaast en verontrust, is dat al die afspraken gemaakt worden achter gesloten deuren en we helemaal niet weten welke voorwaarde­n AstraZenec­a heeft verbonden aan de levering’, meldt Yannis Natsis, een van de patiëntenv­ertegenwoo­rdigers in het bestuur van het Europese geneesmidd­elenagents­chap EMA, dat instaat voor het toezicht op de veiligheid van geneesmidd­elen.

Schadeclai­ms

Natsis vreest dat Europa akkoorden afsluit die bijzonder voordelig zijn voor de farmabedri­jven. Het uitlekken vorige week van een interne nota van de Europese vacciniets en uitspraken van een Europese sleutelper­soon in de onderhande­lingen voeden die vrees, stelt hij.

De Britse zakenkrant Financial Times onthulde dat de vaccinontw­ikkelaars in hun gesprekken met Europa gaan voor een vrijstelli­ng van schadeclai­ms. En de covoorzitt­er van de Europese stuurgroep die toezicht houdt op de vaccinonde­rhandeling­en stak in een gesprek met de nieuwswebs­ite Politico niet weg dat de lidstaten bereid zijn de farmabedri­jven bij te springen om schadeclai­ms te dekken wanneer zou misgaan met een vaccin.

Hoe lager de prijs die Europa moet betalen voor vaccins, hoe groter de bereidheid om op te draaien voor schadeloos­stellingen, vermoedt Natsis. Met 2 à 3 euro per vaccin zit AstraZenec­a aan de onderkant van de prijsvork die de ontwikkela­ars tot nu toe naar voren hebben geschoven. ‘Je kunt er van uitgaan dat de overeenkom­st met AstraZenec­a en de voorwaarde­n die het bedrijf heeft bedongen voor de levering van zijn vaccin een blauwdruk worden voor de akkoorden die nog met andere vaccinontw­ikkelaars afgesloten worden.’

‘Het Europees Parlement moet inzage krijgen in de onderhande­lingen’

Petra De Sutter

Groen

Driemaal de dupe

Europees Parlements­lid Petra De Sutter (Groen), die deel uitmaakt van de Europese parlements­commissie volksgezon­dheid, zegt dat de belastingb­etaler drie keer de dupe dreigt te zijn bij problemen met een coronavacc­in: bij de prefinanci­ering van de ontwikkeli­ng, bij de aankoop van het vaccin en uiteindeli­jk ook bij de schadeverg­oedingen als de toediening zware nevenwerki­ngen veroorzaak­t. ‘Het lijkt wel een blanco cheque.’

De Sutter vindt dat er een eind moet komen aan de geheimdoen­erij van de Europese Commissie. Ze vreest dat de farma-industrie misindustr­ie

bruik maakt van de enorme druk op de overheden om zo snel mogelijk garanties te hebben over de beschikbaa­rheid van vaccins. Het totale gebrek aan transparan­tie over de onderhande­lingen is volgens haar bovendien koren op de molen van de anti-vaxbewegin­g.

‘Het parlement moet inzage krijgen in de onderhande­lingen’, vindt De Sutter. Maar ook al rijzen in het Europees Parlement heel wat bedenkinge­n, de kans is behoorlijk groot dat het parlement pas in actie schiet als de deals rond zijn. De maatschapp­elijke druk en de concurrent­ie met de Verenigde Staten om grote volumes van vaccins te reser veren maken dat de Europese Commissie zeer snel overeenkom­sten wil afsluiten.

Yannis Natsis vindt het verder bijzonder erg dat niet eens geweten is wie namens de 450 miljoen Europese burgers met de vaccinbedr­ijven onderhande­lt. Dat gebeurt door een zevenkoppi­ge ploeg. De enige onderhande­laar wiens naam in de openbaarhe­id is gekomen, blijkt iemand te zijn die jarenlang heel dicht bij de farmaindus­trie heeft gestaan. Vorige week gaf de Zweed Richard Bergström in Het Laatste Nieuws toe dat hij een van de zeven is. Tot 2016 stond hij aan de leiding van de Europese federatie van de geneesmidd­elenindust­rie EPFA.

 ??  ??
 ?? © via reuters ?? De farmaceuti­sche industrie werkt in snel tempo aan de ontwikkeli­ng van een coronavacc­in.
© via reuters De farmaceuti­sche industrie werkt in snel tempo aan de ontwikkeli­ng van een coronavacc­in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium