De Standaard

Colruyt zuivert afvalwater en recycleert het als drinkwater

- Ingrid Depraetere

HALLE De Colruyt Group wil tegen 2025 de helft van zijn totale waterverbr­uik halen uit gezuiverd afval- en regenwater. Nu zit de warenhuisk­eten op 27%.

De vleesverwe­rkende activiteit­en van Fine Food Meat en van het distributi­ecentrum Dassenveld zijn goed voor zowat de helft van het waterverbr­uik van de Colruyt Group. Op deze locaties experiment­eert de warenhuisk­eten volop met het recycleren van water.

‘Bij Fine Food Meat maken we dagelijks de werkruimte­n en machines schoon met gerecyclee­rd afvalwater’, zo vertellen de milieudesk­undigen van Colruyt. ‘Dat afvalwater gaat eerst naar een biologisch­e waterzuive­ringsinsta­llatie zodat het de kwaliteit van rivierwate­r krijgt.’

‘Een deel van dat water gaat vervolgens naar een drinkwater­station waar het tot drinkwater wordt gezuiverd. Dat zuivere water stroomt rechtstree­ks naar de producties­ite en komt gewoon uit de kraan. De Watergroep baat het drinkwater­station uit en controleer­t continu de kwaliteit. Dat water is dus perfect te gebruiken in de vleesverwe­rking zonder invloed op smaak of kwaliteit.’

Regenwater

Bij Fine Food Meat wordt ook het regenwater dat van het dak stroomt gerecupere­erd in een buffer. Een deel gaat naar het sanitair, een ander deel wordt gezuiverd tot drinkwater. Ook op het Dassenveld wordt al het regenwater opgevangen en hergebruik­t in de krattenwas­installati­e en voor het sanitair.

‘In 2019 konden we zo 97.898 kubieke meter stadswater besparen. Dat komt overeen met het gemiddelde jaarlijks waterverbr­uik van 1.300 gezinnen’, zo klinkt het bij Colruyt.

‘Hierdoor kunnen we de watervoorr­aden helpen in stand te houden en vermindere­n onze kosten.’

 ?? © idh ?? Machines worden schoongema­akt met gerecyclee­rd afvalwater.
© idh Machines worden schoongema­akt met gerecyclee­rd afvalwater.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium